Nieuws

Home Nieuws Tip: Gebruik een rijstkoker
Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
x
PRE-ORDER ons nieuwste bestseller kookboek deel 6!

Tip: Gebruik een rijstkoker

Heb je wel eens dat je rijst kookt, maar het resultaat een kleverige massa is? Of dat je de rijst uit de pan schept en ziet dat de bodem is aangebrand? Dan hebben wij de oplossing voor jou beschikbaar met de ultieme tip: gebruik een rijstkoker. Daarmee zorg je voor een perfecte bereiding van rijst en dat is handig als je een van onze vele rijstgerechten maakt. Bijvoorbeeld onze Surinaamse nasi met saté of Sandhia’s gele nasi met Javaanse kip. De rijstkoker is een echte musthave als je voortaan rijst wilt eten, zoals deze bedoeld is.

Rijstkoker niet alleen voor rijst

De meeste mensen denken bij een rijstkoker dat deze alleen geschikt is om rijst te bereiden. Het is echter een multifunctioneel keukenapparaat dat ook dienst doet als je bijvoorbeeld noedels of pasta op een perfecte manier wilt bereiden. Check hieronder maar eens waarvoor een rijstkoker allemaal te gebruiken is.

Waar is de rijstkoker voor te gebruiken?

 • Rijst
 • Pasta
 • Noedels
 • Bami
 • Groente stomen
 • Stoofpotje
 • Soep
 • Couscous
 • Granen

Rijstkoker als hulpmiddel voor allerlei maaltijden

Een rijstkoker is te zien als multifunctioneel hulpmiddel om allerlei maaltijden te bereiden. Zo biedt een rijstkoker met een stoommandje de mogelijkheid groenten te stomen. Dat is ook nog eens supergezond, omdat de vitaminen beter behouden blijven. Een stoomfunctie biedt overigens eveneens de gelegenheid om heerlijke stoofgerechten te bereiden. Of dit heerlijke recept met couscous te serveren. Verder zijn alle soorten granen te koken om als basis voor een van onze vele easy-to-use recepten te dienen.

Zo werkt een rijstkoker

Het koken van rijst is nog nooit zo gemakkelijk geweest met een rijstkoker. Neem wel altijd voor gebruik eerst de handleiding van de rijstkoker door. Er zijn simpele rijstkokers met een aan-uitknop, maar ook rijstkokers met uitgebreide functionaliteiten. Het is handig als je het apparaat dan eerst leert kennen. Volg hieronder de stappen om rijst op een perfecte manier te bereiden.

Stappenplan:

 1. Kies de benodigde rijstsoort voor het gerecht van je keuze en meet de rijst af. Het is gemakkelijk om daarvoor een kopje te gebruiken. Een inhoud van 240 ml van een kopje droge rijst voorziet gemiddeld in 720 ml gekookte rijst. 
 2. Meet het water af waarvan je de hoeveelheid hebt afgestemd op het soort rijst dat je gebruikt. Ook is het mogelijk om rekening te houden met de gewenste vochtigheid van de rijst. Op de rijstverpakking staat dat wel aangegeven.
 3. Deze stap is optioneel, waarbij je de kooktijd van de rijst verkort. Dat doe je door de rijst eerst gedurende een half uur in water te weken op kamertemperatuur. Deze optie is ook prima als je een voorkeur hebt voor plakkerige rijst.
 4. De rijst is in de koker op smaak te brengen door zout toe te voegen. Op deze manier krijgt het zout of eventuele andere kruiden de gelegenheid om goed in de rijst te trekken.
 5. Zet de rijstkoker aan en zorg dat het deksel er de gehele tijd op blijft zitten. Zo blijft de stoom in de rijstkoker behouden en is er geen mogelijkheid om te ontsnappen. Als de rijst gereed is, slaat het apparaat automatisch af en blijft de rijst warm. Het is overigens mogelijk om de inhoud te laten nastomen gedurende tien of vijftien minuten. Of je haalt de rijst er direct uit om te serveren of voor verdere bereiding van een gerecht te gebruiken.

Voordelen van het gebruik van een rijstkoker

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Een rijstkoker biedt echt enorm veel voordelen. De rijst kookt zich vanzelf klaar op een perfecte manier. Bovendien zijn alle rijstsoorten en allerlei granen geschikt om in de rijstkoker te gebruiken. Je hebt nooit meer last van aangekoekte pannen en loopt geen risico dat het water overkookt. Het afgieten van rijst behoort ook tot de verleden tijd en de rijstkoker houdt de rijst op temperatuur. Bovendien heb je jarenlang plezier van een rijstkoker en dat elke keer weer.

Tip: Gebruik een rijstkoker

Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.

Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

 • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
 • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
 • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
 • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ga naar mijn laatste sessie