Nieuws

Home Nieuws Wokpan inbranden: Hoe doe ik dat?
Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
x
PRE-ORDER ons nieuwste bestseller kookboek deel 6!

Wokpan inbranden: Hoe doe ik dat?

Er zijn allerlei soorten wokken verkrijgbaar, maar een wokpan inbranden is alleen nodig als het een plaatstalen wok betreft. Heb je een wok met antiaanbaklaag gekocht of een van roestvrijstaal of gietijzer dan is inbranden niet nodig. Heb je een plaatstalen wokpan gekocht dan hebben wij voor jou een uitgebreid stappenplan beschikbaar. Is de wokpan ingebrand dan is deze daarna gereed om gerechten met onze easy-to-use recepten te bereiden. Uiteraard met gebruik van ambachtelijke producten uit onze gepassioneerde familiekeuken.

Waarom een wokpan inbranden?

Het inbranden van een wokpan is bij een plaatstalen wok nodig om het olielaagje dat er in de fabriek in is gekomen af te halen. Doe je dat niet dan heeft de wokpan geen antiaanbaklaag en ontstaat er doorgaans snel roestvorming. Na het inbranden is het fabrieksmatige olielaagje eraf en is de plaatstalen wok voldoende beschermd. Schrik niet tijdens het inbranden, want je ziet dat de wokpan zwart kleurt. Elke keer dat je de wok erna gebruikt, wordt de kleur nog donkerder. Het is goed om te weten dat dit zo hoort.

Benodigdheden voor het inbranden van de wok

Naast de plaatstalen wokpan zijn er voor het inbranden verschillende spullen nodig. Leg alle benodigdheden vast klaar om daarna het stappenplan te volgen. Zo heb je onder meer staalwol nodig of een grove borstel en water en zeep. Daarnaast leg je keukenpapier en een keukendoek klaar. Voor het stappenplan wokpan inbranden heb je verder zonnebloemolie nodig, maar arachieolie is ook goed.

Benodigdheden op een rijtje:

  • Staalwol
  • Water
  • Zeep
  • Keukenpapier
  • Keukendoek
  • Zonnebloemolie

Stappenplan wokpan inbranden

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt voor de wokpan inbranden, kan je met het stappenplan aan de slag. Je begint met de schoonmaak.

1. Plaatstalen wok schoonmaken
Gebruik water en zeep met staalwol om de wokpan helemaal schoon te maken. Daarna gebruik je de keukendoek om de wok heel goed droog te maken. Je hoeft voortaan na het wokken van heerlijke gerechten, zoals zalm masala uit de wok, nooit meer zeep te gebruiken om de wok schoon te spoelen.

2. Wokpan inbranden
Zet het vuur van het gasfornuis hoog en als je een wokbrander hebt plaats je de wok daar natuurlijk op. Zorg dat elk onderdeel in aanraking komt met de hitte van het vuur. Dat gaat goed als je ziet dat er een zwart/bruine of zwarte kleur verschijnt. Dat is de eerste keer van het inbrandproces en nu laat je de wok even afkoelen.

3. Wok met olie inwrijven
Na het afkoelen wrijf je de wok met zonnebloemolie in. Maak daarbij gebruik van keukenpapier. Is de wokpan nog heet dan is het ook mogelijk om met een serveertang en keukenpapiertje de olie in te wrijven. Zonnebloemolie is net als arachideolie geschikt omdat deze oliesoorten tegen hoge temperaturen bestand zijn.

4. Tweede keer wok inbranden
Het is tijd om de tweede keer de wokpan in te branden net als tijdens de eerste stap. Blijf ook nu de wok steeds draaien om alle delen te laten inbranden. Je ziet dat de kleur nog donkerder wordt dan tijdens de eerste stap.

5. Wok nogmaals schoonmaken
Na de tweede keer inbranden, maak je de wok weer schoon en nu gebruik je alleen water met staalwol. Droog de wokpan weer af met een keukendoek of met keukenpapier. De doek wordt snel vies, daarom is het handig om keukenpapier te gebruiken. Dan zie je ook wanneer het papier niet meer kleurt. Blijft de wok afgeven dan zijn stap drie tot en met vijf te herhalen net zolang totdat het keukenpapier schoon blijft bij het drogen.

6. Laatste keer afspoelen
Als stap een tot en met vijf zijn afgerond, spoel je de wok nog een keer met water af en droogt deze af. Gebruik nog een beetje olie om de wok in te wrijven om de wokpan daarna weg te zetten.

Leven lang plezier van je plaatstalen wokpan

De wokpan inbranden is een handeling waar je veel profijt van hebt. De wok is op deze manier optimaal beschermd en gaat zelfs een leven lang mee. Het zwarter worden van de wok na elke keer gebruik is een normaal proces. Het laat alleen maar zien dat de wokpan goed zijn werk doet als je lekkere gerechten aan het maken bent, zoals Sandhia’s wok bami. Nog een voordeel van het inbranden is dat er een uniek aroma ontstaat.

Wokpan onderhouden

Het onderhoud van een wokpan is heel eenvoudig. Na gebruik hoef je de wok alleen maar met water af te spoelen. Daarbij hoef je geen zeep meer toe te voegen. Een staalborsteltje biedt uitkomst als er etensresten in achterblijven die niet af te spoelen zijn. Na het drogen van de pan zorg je met het verwarmen van de wok dat het laatste restje water verdampt. Zorg er daarna voor dat je een beetje olie inwrijft en laat de wok afkoelen. Daarna kan je de wokpan opruimen. Ontstaat er gaandeweg onverhoopt toch wat roest na het inbranden van de wok? Dan is dat met een staalborsteltje of grove spons te verwijderen. Zorg daarna wel dat je de stappen twee tot en met vijf van het stappenplan van een wokpan inbranden opnieuw uitvoert.

Wokpan inbranden: Hoe doe ik dat?

Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.

Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ga naar mijn laatste sessie