Saoto (de populairste Javaanse soep)

Home Recepten
Saoto (de populairste Javaanse soep)
Afbeelding van Saoto (de populairste Javaanse soep)

Bereidingswijze

  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.

TIP: Probeer ook deze gerechten: Sandhia's Saoto Soep en Kookvideo's.

Serveertip: Saoto per persoon in een soepkom als volgt serveren; zet in de kom een ei en naar wens gepluisde kip, gebakken rijstvermicelli, taugé, gebakken uitjes, en mini friet (naturel), giet Saoto erover. Voeg naar smaak Sandhia's rode peper sambal toe.

Variatietip: Serveer ook eens met rijst of andere bijgerechten naar eigen voorkeur.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

check

Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies Recensies
(1591)
Rena 1 augustus 2023
5/5
Vandaag eten we de allerlekkerste nasi trafasie! Morgen eten we de Roti lunchetta kebab en donderdag de vispasteitjes met saoto soep. En vrijdagaan we op vakantie en eten we zaterdag lekkere sandhia's roti met Roti Masala simpel en snel op de camping. XOXOXO ...
Richard 12 april 2023
5/5
Gebruik al jaren producten van Faja Lobi. Met name voor de roti, Saoto en heerlijke sambals. Recent kookboek gekocht met heerlijke reccepten.
Simone 9 december 2022
5/5
Op ons menu: Vleesbroodjes Trafasie, met Saoto Soep en Madam Jeanette toastjes. Nu alles al klaargelegd, even werken tot 12.00 uur en dan lekker alles bereiden voor de gasten en met ze allen naar NL - ARG kijken ❤️ ...
Truus 5 juni 2022
5/5
Gisteren voor ons bezoek geserveerd met inspiratie van faja lobi: Nasi met Moksie Metie, Saoto Soepie, Keksi, Bami met Losie Foroe en Dawet hmmmm 😍❤️
Sterre 23 december 2021
5/5
De beste en makkelijkste Saoto soep maak je met Faja Lobi Saoto Trafasie en heeeurlijk in de winterperiode, onze dagelijkse kost maak ieder weekend een pan lekker pruttelen en dan invriezen voor de hele week 😚 ...
SA 7 december 2025
5/5
Surinam trafasie de ultieme favoriet. Lekker om door de ketjap kip te combineren met wat extra tomatenketchup 😋😋😋
Moesje 1 december 2025
5/5
Traybake's zijn top. Snel, voedzaam en culinair van restaurant niveau met de juiste supplies. En de geheime supplies hiervoor heb je bij dit recept 😋👀🤐❤️
Croffie 30 november 2025
5/5
Heul lekker!! De geur van deze pot gaat door heel de wijk heen!! De wijkapp gaat helemaal los waar het vandaan komt hahahaha 😂😂❤️❤️
Minouche 28 november 2025
5/5
zit helemaal in de chicken trafasie noodles era haha. Dit recept vanavond doen en morgen de ramen trafasie proberen 🤗😻
Martijn 27 november 2025
5/5
Vandaag lekker de roti masala trafasie gemaakt. Echt top gerecht, makkelijk, snel op tafel en heerlijk gekruid. Word een weekelijkse terugkomer!!
Miesj 27 november 2025
5/5
Jullie Chicken Trafasie noodles is de beste introductie van het jaar geweest. Ook met alle lekkere recepten, deze word het vanavond 😍
Claudje 26 november 2025
5/5
Top 3 recept van ons. Ook lekker op een vers Turks broodje deze kip ooooh! Het is 07.16 uur en ik scroll al lekker in mijn vroege dienst over de website kijken wat we dit weekend gaan maken voor ons bezoek 🤣😋 ...
Miesz 23 november 2025
5/5
Dit is zo lekker! Met de noodles maar ook gewoon met bami trafasie en spaghetti, leuke variaties!!
Gichelle 19 november 2025
5/5
Roti Ketjap Kip (roti met licht gepaneerde kipfilet gebakken in ketjap-honing): ⭐⭐⭐⭐⭐. Erg smaakvol. Makkelijke kookvideo. Op naar het volgende recept: Platbrood Crunchy Chicken
Finzo 18 november 2025
5/5
De platbrood toppers zijn de favorietjes thuis. Lekker zacht en veelzijdig 🤗
M 17 november 2025
5/5
De chicken twister traf en nasi traf onze fav's
Loespoesz 20 oktober 2025
5/5
De nasi goreng tropical is onze all-time-favourite! Ongekende smaakbom, en zo makkelijk te variëren!
Carola 15 oktober 2025
5/5
Kwam via tiktok in aanraking met deze te gekke sate twisters en kende faja lobi nog niet !! in 5 dagen tijd hebben we 5 keer faja lobi gegeten !! nog lang niet uitgekookt !!
ROKUS 14 oktober 2025
5/5
Een aanrader, wanneer je geen tijd hebt om bami te maken met dit product, Snelle Surinaamse Bami, met de Faja Lobi Chicken Trafasie (instant noodles), super smaakvol, super eenvoudig, en naa r smaak te maken, ik doe er chili oil bij, een aanrader als je ervan houd 🍜🍜🍜 En daarnaast gewoon een top merk alleen maar lobi ❤️ ...
Petra 10 oktober 2025
5/5
Héérlijk ! Al heel lang op zoek naar een recept dat op échte roti smaakt, zoals je het koopt bij de toko. Dit is het! Blij mee!
Roberto Wino 30 september 2025
5/5
Wojoooooooo: Grilled Chicken Roti. Ook al is de zomer voorbij, ik steek de vlam in de pan op de BBQ, ga lekker voor iedereen de kip grillen en als iedereen thuiskomt worden ze zo vrolijk. Na het grillen doe ik een heel dun laagje honing erover, super dun, ongekende smaaksensatie met jullie recepten 😀😋 Wil het recept/foto's best delen, mijn naam vinden jullie in het webshop klanten bestand. ...
Komien 29 september 2025
5/5
Handig, makkelijk in gebruik, snel klaar of een leuke feest maaltijd, ik kan me op allerlei manieren inspireren op deze geweldige website en daarbij horende producten.
Winston 4 september 2025
5/5
De lekkerste en de beste zijn de mixen van faja lobi
Koosje 1 september 2025
5/5
Kennisgemaakt met deze geweldige producten. De appie had ze zo mooi gepresenteerd, de kleuren nodigen uit en als je de deksel eraf draait wil je niet meer anders. Versheid en puur 😋😍
Lidy 25 augustus 2025
5/5
Bruine Bonen met vega gehaktballetjes, super smaakvol. En voor de kids doe ik er verse bolletjes bij van de bakker, die ze mogen vullen met de gehaktballetjes met sausjes
Knokkn 20 augustus 2025
5/5
Je denkt het is ingewikkeld, maar ze geven op allerlei manieren de juiste handvaten met recepten in stap vorm, boodschappenlijstje met uitrekenfunctie en natuurlijk de geweldige kookvideo's ❤️
Thierry 4 augustus 2025
5/5
Mijn Surinaamse vrouw heeft me deze super lekkere keuken leren kennen. Op een dag wilde ik mijn vrouw eens verassen, omdat zij, zoals in veel Surinaamse gezinnen, de kokin in, en kocht ik Fa ja Lobi. Nou.. de relatie is beter dan ooit ❤️🤣 ...
Gert-Jan van Leem 30 juli 2025
5/5
Vandaag Pilaf met Sandhia's kip en perzik gemaakt. Een erg lekker recept met een vrij zoete smaak (vergelijk kow low yuk) en uiteraard met de specifieke Surinaamse smaak. Dit zal ongetwijfel d bij veel mensen in de smaak vallen. Vrij makkelijk om te maken en snel klaar ...
Monchou 22 juli 2025
5/5
Surinaamse Bami met grillworst: te lekkerrr. Koop de noodles bij highway rotterdam, ze hebben altijd hele pallets. Sowieso top winkel met kwaliteit 😊😋
Koper 18 juli 2025
5/5
DIK VERDIENDE 10!

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Saoto soep

Op zoek naar een recept voor saoto soep? Graag delen wij ons recept voor saoto, de populaire Surinaamse kippensoep. Ook steeds meer niet-Surinamers ontdekken saoto soep en vinden ‘m heerlijk! En dus wordt het tijd om zelf eens saoto soep te maken…

Saoto soep

Saoto soep is een Surinaamse, heldere kippensoep. De kippenbouillon giet je over een goed gevuld bord of kom met diverse ingrediënten, waardoor het een echte maaltijdsoep is.

Net als vele andere Surinaamse gerechten komt saoto soep van origine uit de Javaanse keuken. Javanen die rond 1890 naar Suriname kwamen om er te werken namen de soep mee. De Surinamers gaven er uiteraard hun eigen twist aan.

Ingrediënten saoto soep

Het hoofdonderdeel van saoto soep is de bouillon. Deze wordt getrokken van kip en in de mix zitten verse ingrediënten. Wat er als vulling wordt gebruikt, is voor iedereen anders, maar vaak zitten er witte rijst, gepluisde kip, taugé, aardappelchips, gebakken uitjes, soe-oen, selderie en een gekookt eitje in.

Recept saoto soep

Er zijn talloze recepten te vinden voor saoto soep. Zoals bij elk gerecht geldt ook hier: er is niet één manier om saoto te maken, iedereen heeft zijn eigen variant of familierecept. Ons recept voor saoto soep vind je op deze pagina. Saoto soep maken is niet moeilijk, we leggen het graag stap voor stap aan je uit. Ook delen we graag nog wat praktische tips met je die van pas kunnen komen wanneer je zelf saoto soep gaat maken.

Saoto soep maken

Ga je zelf saoto soep maken, dan raden we je in de eerste plaats aan om – als je daar tijd voor hebt – de bouillon een dag van tevoren te maken. De soep krijgt dan een nog betere, diepere smaak. Op de dag van eten hoef je de bouillon dan alleen nog maar even op te warmen.

Er zijn meer stappen die je de dag van tevoren alvast kunt doen, bijvoorbeeld de eieren koken. De eieren moeten hardgekookt zijn, dus kook ze ongeveer 10 minuten. Als ze zijn afgekoeld bewaar je ze in de koelkast.

Het pluizen van de kip kan op verschillende manieren worden gedaan. De kip krijgt de meeste smaak wanneer je hem eerst in ruim water gaarkookt. Je kunt de kip ook in de bouillon meekoken, de smaak van de bouillon trekt dan in de kip. Doe dan een beetje olie in een koekenpan en bak de gepluisde kip even aan. Leg de kip vervolgens op een bord en laat hem goed afkoelen. Dan kun je de kip pluizen in smalle reepjes. Een handige manier om dit te doen is door 2 vorken te gebruiken. Houd met één vork de kip vast en gebruik de andere vork om de kip in stukjes te trekken. Op die manier trek je als het ware de kip uit elkaar.

In ons recept voor saoto soep zit geen rijst. Vind je het wel lekker om rijst toe te voegen en er dus een echte, stevige maaltijdsoep van te maken, begin dan met een schep rijst in je soepkom en schep hier de soep overheen.

Saoto soep serveren

Saoto soep kun je het best serveren in een kom op een diep bord. Begin met het opscheppen van de verschillende ingrediënten: een schep witte rijst, een beetje gepluisde kip, taugé, frietchips rijstvermicelli of glasvermicelli (ook wel soe-oen genoemd), gebakken uitjes en selderij. Leg ook een ei in je bord of kom, dit kan in zijn geheel of door de helft of in plakjes gesneden. Schep vervolgens de bouillon erover. Dit kun je eventueel met een zeef doen, zodat je de kruiden niet in je bord of kom krijgt. Voeg naar smaak sambal toe.

Je kunt de borden van tevoren zelf opmaken, maar het kan ook leuk zijn om alle ingrediënten in kommetjes te doen en op tafel te zetten, zodat iedereen zijn eigen saoto soep kan samenstellen. Zeker wanneer je met veel mensen eet, is dit een erg gezellige manier van samen eten.

Saoto soep kun je als voorgerecht serveren, gevolgd door andere lekkere Surinaamse gerechten, maar ook als lunch of hoofdgerecht, zeker wanneer je de saoto met rijst eet. Ook wordt saoto soep vaak op Surinaamse feesten, zoals verjaardagen geserveerd. Er wordt dan een enorme pan gemaakt, zodat iedereen kan meegenieten.

Saoto soep bewaren

Saoto soep kun je goed bewaren. Zet de bouillon zodra deze goed is afgekoeld in de koelkast. Dit kan met pan en al, afgedekt met vershoudfolie, maar je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. Saoto soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar. Je kunt de bouillon ook invriezen, de soep is dan zo’n 3 maanden houdbaar.

Doe de losse ingrediënten in aparte, afgedekte bakjes en plaats deze in de koelkast. De gefrituurde uitjes en aardappelfrietjes hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. Bewaar deze in luchtdichte zakjes of bakjes. Ook de gepluisde kip en de taugé kunnen goed worden ingevroren. Voor gekookte eieren is dit echter niet aan te raden.

Tot slot nog goed nieuws: saoto soep is niet alleen heel erg lekker, het is ook een gezonde maaltijd. In 100 gram saoto soep zitten 70 kilocalorieën. Daarnaast bevat 100 gram saoto soep 5,24 gram eiwit en 3,64 gram vet waarvan 1,01 gram verzadigd vet is. Het hangt er uiteraard wel vanaf hoe je de soep eet, wanneer je bijvoorbeeld rijst toevoegt dan zullen het iets meer calorieën zijn. Toch blijft het nog steeds een heerlijke, verantwoorde maaltijd. Eet smakelijk!

Saoto (de populairste Javaanse soep)
  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.
Ingrediënten
- 1. Voorbereiding: - 6 eieren - 350 gr kipfilet (voor gepluisde kip)    - zonnebloemolie       - 100 gr rijstvermicelli - 2. Saoto: - 1.75 liter water   - 1 pot (360 ml) Faja Lobi Saoto Trafasie (vers bereide soepmix) - 1 pot (340 ml) kippenbouillon met kippenvlees (vloeibare) - 100 gr gebakken uitjes - 4 takken verse selderij - 4 pimentkorrels (hele) - 3 cm verse laos (fijn geraspt) - 3 cm verse kentjoer (fijn geraspt) - 3. Voor het serveren: - 180 gr taugé - 180 gr gebakken uitjes - 180 gr mini friet naturel (aardappelstokjes)

Winkelwagentje

FAJA LOBI is genomineerd!
a
Ga naar mijn laatste sessie