Saoto (de populairste Javaanse soep)

Home Recepten
Saoto (de populairste Javaanse soep)

Bereidingswijze

  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.

TIP: Probeer ook deze gerechten: Sandhia's Saoto Soep en Kookvideo's.

Serveertip: Saoto per persoon in een soepkom als volgt serveren; zet in de kom een ei en naar wens gepluisde kip, gebakken rijstvermicelli, taugé, gebakken uitjes, en mini friet (naturel), giet Saoto erover. Voeg naar smaak Sandhia's rode peper sambal toe.

Variatietip: Serveer ook eens met rijst of andere bijgerechten naar eigen voorkeur.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

check

Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Rena 1 augustus 2023
5/5
Vandaag eten we de allerlekkerste nasi trafasie! Morgen eten we de Roti lunchetta kebab en donderdag de vispasteitjes met saoto soep. En vrijdagaan we op vakantie en eten we zaterdag lekkere sandhia's roti met Roti Masala simpel en snel op de camping. XOXOXO ...
Richard 12 april 2023
5/5
Gebruik al jaren producten van Faja Lobi. Met name voor de roti, Saoto en heerlijke sambals. Recent kookboek gekocht met heerlijke reccepten.
Simone 9 december 2022
5/5
Op ons menu: Vleesbroodjes Trafasie, met Saoto Soep en Madam Jeanette toastjes. Nu alles al klaargelegd, even werken tot 12.00 uur en dan lekker alles bereiden voor de gasten en met ze allen naar NL - ARG kijken ❤️ ...
Truus 5 juni 2022
5/5
Gisteren voor ons bezoek geserveerd met inspiratie van faja lobi: Nasi met Moksie Metie, Saoto Soepie, Keksi, Bami met Losie Foroe en Dawet hmmmm 😍❤️
Sterre 23 december 2021
5/5
De beste en makkelijkste Saoto soep maak je met Faja Lobi Saoto Trafasie en heeeurlijk in de winterperiode, onze dagelijkse kost maak ieder weekend een pan lekker pruttelen en dan invriezen voor de hele week 😚 ...
Matilda 20 mei 2025
5/5
💖💖💖 gewoonweg makkelijke producten met veel smaak en diversiteit. In mijn studiejaren heb ik gewoond in de bijlmer, de geuren van kruiden en specerijen rook je bij alle huizen. Als ik het nu zelf maak geniet ik er zo erg van 😋 ...
Tamara 19 mei 2025
5/5
de chicken twisters gemaakt voor de verjaardag! viel super in de smaak
Rilan 16 mei 2025
5/5
Komen de beste recepten vandaag, Faja Lobi!
Olivia 7 mei 2025
5/5
De meest lekkere bami en nasi komt van faja lobi. Een basis die je goed kan gebruiken voor je eigen versies, deze vind ik zo lekker: Nasi Goreng Tropical. Sinds jaren makkelijk te koop bij o nze appie. Vroeger kocht ik het bij de kleinste toko van nl volgens mij, dan praten we alweer over circa 30 jaar geleden. Op naar nogeens 30 jaar faja lobi ❤️😊 ...
Hami 2 mei 2025
5/5
Surinaamse Bami met grillworst mega lekker! Hleemaal als je de grillworst zelf maakt mmmmm
Gerrie 1 mei 2025
5/5
Al lange tijd fan, jullie blijven me verrassen met de smaken.
Roberto 23 april 2025
5/5
Bij dit recept denk je oh dit duurt te lang, maar je kan het dus maken met de faja lobi instant noodles!! Surinaamse Bami met grillworst
Robin 22 april 2025
5/5
Blij met een merk als Faja Lobi. Veel afwisseling, veel variatie en een hoop type recepten. Elke dag kan je het zo gek maken als je zelf wilt! Ps. Sandhia's Recepten kookboek een echte aanra der! Zit ook een qr code bij naar een kookvideo 😍 ...
RR 17 april 2025
5/5
De allerlekkerste! ❤️
Roosje 4 april 2025
5/5
Een verdiende review! Bami Goreng Trafasie eten we 3 keer in de week maar met verschillende twists erin. Zo hebben we weer weken dat we dit met nasi trafasie doen, en sindskort ook de chicke n noodles instant trafasie, wanneer zijn die bij Oriental? ...
Nala 1 april 2025
5/5
Bruine bonen met vega gehaktballetjes hmmmm faja lobi heeft het recept check hem via de zoekbutton. Fijn al die kookvideo's ook 😋
sandra 28 maart 2025
5/5
Gestoomde recepten en de vispakketjes zijn echt top recepten, de kookvideo's werken zo fijn. Geen ervaring in de keuken? Faja Lobi helpt jou! Recepten zijn punctueel uitgelegd, allemaal hand higheidjes in de recepten. Helemaal tevreden❤️ ...
Gina 26 maart 2025
5/5
De heerlijkste en lekkerste! jullie masala zoals oma die vroeger maakte, mooie tijden, je waardeert ze met de dag als je ouder wordt ❤️🤗
Gloria 25 maart 2025
5/5
De pastei recepten zijn echt insane 🤗
Albert 22 maart 2025
5/5
Veel lekkere producten in de box met het kookboek. We gaan er veel uit koken, en weer nieuwe dingen proberen
Quinton 20 maart 2025
5/5
Overweldigende kookvideo's. Handig en snel!
Sofie 11 maart 2025
5/5
⭐⭐⭐⭐⭐ echt een merk voor de hele familie, om blij van te worden! Onze favoriet: Moksie alesie met Roast Red Pork kip, en saté uit de oven.
AA 5 maart 2025
5/5
De allerlekkerste spullen
Moosje 4 maart 2025
5/5
Ik ken dit merk al sinds hyves, ja haha, heul lang geleden, daarna pinterest, facebook en nu instagram. Jullie zijn de beste ❤️❤️❤️
RR 3 maart 2025
5/5
De beste van de beste culinaire uitstapjes 😍
Nadine 28 februari 2025
5/5
Jullie producten kenmerken zich door de veelzijdigheid. Je kan de meest leuke dingen maken met bijv. de pot nasi trafasie. Aanrader als je naar iets nieuws zoekt 😋
Roshnie 26 februari 2025
5/5
Lekker man de Ramen Trafasie. En onze all-time fave de nasi trafasie met rollade en sate van de bbq 😘🤗
Robinne 25 februari 2025
5/5
De dozen faja lobi instant noodles vliegen erdoorheen, smullen en makkelijk te gebruiken als snelle hap of als onderdeel van een flinke maaltijd met lekkere grote king gama's 😋
Elena 24 februari 2025
5/5
⭐⭐⭐⭐⭐ -> dik verdiend! Hele weekend met jullie producten aan de gang geweest!
aziz 19 februari 2025
5/5
De heerlijkste gerechten. Al zekers 20 jaar klant bij Faja lobi

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Saoto soep

Op zoek naar een recept voor saoto soep? Graag delen wij ons recept voor saoto, de populaire Surinaamse kippensoep. Ook steeds meer niet-Surinamers ontdekken saoto soep en vinden ‘m heerlijk! En dus wordt het tijd om zelf eens saoto soep te maken…

Saoto soep

Saoto soep is een Surinaamse, heldere kippensoep. De kippenbouillon giet je over een goed gevuld bord of kom met diverse ingrediënten, waardoor het een echte maaltijdsoep is.

Net als vele andere Surinaamse gerechten komt saoto soep van origine uit de Javaanse keuken. Javanen die rond 1890 naar Suriname kwamen om er te werken namen de soep mee. De Surinamers gaven er uiteraard hun eigen twist aan.

Ingrediënten saoto soep

Het hoofdonderdeel van saoto soep is de bouillon. Deze wordt getrokken van kip en in de mix zitten verse ingrediënten. Wat er als vulling wordt gebruikt, is voor iedereen anders, maar vaak zitten er witte rijst, gepluisde kip, taugé, aardappelchips, gebakken uitjes, soe-oen, selderie en een gekookt eitje in.

Recept saoto soep

Er zijn talloze recepten te vinden voor saoto soep. Zoals bij elk gerecht geldt ook hier: er is niet één manier om saoto te maken, iedereen heeft zijn eigen variant of familierecept. Ons recept voor saoto soep vind je op deze pagina. Saoto soep maken is niet moeilijk, we leggen het graag stap voor stap aan je uit. Ook delen we graag nog wat praktische tips met je die van pas kunnen komen wanneer je zelf saoto soep gaat maken.

Saoto soep maken

Ga je zelf saoto soep maken, dan raden we je in de eerste plaats aan om – als je daar tijd voor hebt – de bouillon een dag van tevoren te maken. De soep krijgt dan een nog betere, diepere smaak. Op de dag van eten hoef je de bouillon dan alleen nog maar even op te warmen.

Er zijn meer stappen die je de dag van tevoren alvast kunt doen, bijvoorbeeld de eieren koken. De eieren moeten hardgekookt zijn, dus kook ze ongeveer 10 minuten. Als ze zijn afgekoeld bewaar je ze in de koelkast.

Het pluizen van de kip kan op verschillende manieren worden gedaan. De kip krijgt de meeste smaak wanneer je hem eerst in ruim water gaarkookt. Je kunt de kip ook in de bouillon meekoken, de smaak van de bouillon trekt dan in de kip. Doe dan een beetje olie in een koekenpan en bak de gepluisde kip even aan. Leg de kip vervolgens op een bord en laat hem goed afkoelen. Dan kun je de kip pluizen in smalle reepjes. Een handige manier om dit te doen is door 2 vorken te gebruiken. Houd met één vork de kip vast en gebruik de andere vork om de kip in stukjes te trekken. Op die manier trek je als het ware de kip uit elkaar.

In ons recept voor saoto soep zit geen rijst. Vind je het wel lekker om rijst toe te voegen en er dus een echte, stevige maaltijdsoep van te maken, begin dan met een schep rijst in je soepkom en schep hier de soep overheen.

Saoto soep serveren

Saoto soep kun je het best serveren in een kom op een diep bord. Begin met het opscheppen van de verschillende ingrediënten: een schep witte rijst, een beetje gepluisde kip, taugé, frietchips rijstvermicelli of glasvermicelli (ook wel soe-oen genoemd), gebakken uitjes en selderij. Leg ook een ei in je bord of kom, dit kan in zijn geheel of door de helft of in plakjes gesneden. Schep vervolgens de bouillon erover. Dit kun je eventueel met een zeef doen, zodat je de kruiden niet in je bord of kom krijgt. Voeg naar smaak sambal toe.

Je kunt de borden van tevoren zelf opmaken, maar het kan ook leuk zijn om alle ingrediënten in kommetjes te doen en op tafel te zetten, zodat iedereen zijn eigen saoto soep kan samenstellen. Zeker wanneer je met veel mensen eet, is dit een erg gezellige manier van samen eten.

Saoto soep kun je als voorgerecht serveren, gevolgd door andere lekkere Surinaamse gerechten, maar ook als lunch of hoofdgerecht, zeker wanneer je de saoto met rijst eet. Ook wordt saoto soep vaak op Surinaamse feesten, zoals verjaardagen geserveerd. Er wordt dan een enorme pan gemaakt, zodat iedereen kan meegenieten.

Saoto soep bewaren

Saoto soep kun je goed bewaren. Zet de bouillon zodra deze goed is afgekoeld in de koelkast. Dit kan met pan en al, afgedekt met vershoudfolie, maar je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. Saoto soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar. Je kunt de bouillon ook invriezen, de soep is dan zo’n 3 maanden houdbaar.

Doe de losse ingrediënten in aparte, afgedekte bakjes en plaats deze in de koelkast. De gefrituurde uitjes en aardappelfrietjes hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. Bewaar deze in luchtdichte zakjes of bakjes. Ook de gepluisde kip en de taugé kunnen goed worden ingevroren. Voor gekookte eieren is dit echter niet aan te raden.

Tot slot nog goed nieuws: saoto soep is niet alleen heel erg lekker, het is ook een gezonde maaltijd. In 100 gram saoto soep zitten 70 kilocalorieën. Daarnaast bevat 100 gram saoto soep 5,24 gram eiwit en 3,64 gram vet waarvan 1,01 gram verzadigd vet is. Het hangt er uiteraard wel vanaf hoe je de soep eet, wanneer je bijvoorbeeld rijst toevoegt dan zullen het iets meer calorieën zijn. Toch blijft het nog steeds een heerlijke, verantwoorde maaltijd. Eet smakelijk!

Saoto (de populairste Javaanse soep)
  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.
Ingrediënten
- 1. Voorbereiding: - 6 eieren - 350 gr kipfilet (voor gepluisde kip)    - zonnebloemolie       - 100 gr rijstvermicelli - 2. Saoto: - 1.75 liter water   - 1 pot (360 ml) Faja Lobi Saoto Trafasie (vers bereide soepmix) - 1 pot (340 ml) kippenbouillon met kippenvlees (vloeibare) - 100 gr gebakken uitjes - 4 takken verse selderij - 4 pimentkorrels (hele) - 3 cm verse laos (fijn geraspt) - 3 cm verse kentjoer (fijn geraspt) - 3. Voor het serveren: - 180 gr taugé - 180 gr gebakken uitjes - 180 gr mini friet naturel (aardappelstokjes)

Winkelwagentje

FAJA LOBI Chicken Trafasie
FAJA LOBI Platbrood Trafasie 250 gr
Dubbel feest!
Ga naar mijn laatste sessie