Saoto (de populairste Javaanse soep)

Home Recepten
Saoto (de populairste Javaanse soep)
Afbeelding van Saoto (de populairste Javaanse soep)

Bereidingswijze

  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.

TIP: Probeer ook deze gerechten: Sandhia's Saoto Soep en Kookvideo's.

Serveertip: Saoto per persoon in een soepkom als volgt serveren; zet in de kom een ei en naar wens gepluisde kip, gebakken rijstvermicelli, taugé, gebakken uitjes, en mini friet (naturel), giet Saoto erover. Voeg naar smaak Sandhia's rode peper sambal toe.

Variatietip: Serveer ook eens met rijst of andere bijgerechten naar eigen voorkeur.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Rena 1 augustus 2023 08:16
5/5
Vandaag eten we de allerlekkerste nasi trafasie! Morgen eten we de Roti lunchetta kebab en donderdag de vispasteitjes met saoto soep. En vrijdagaan we op vakantie en eten we zaterdag lekkere sandhia's roti met Roti Masala simpel en snel op de camping. XOXOXO ...
Richard 12 april 2023 11:10
5/5
Gebruik al jaren producten van Faja Lobi. Met name voor de roti, Saoto en heerlijke sambals. Recent kookboek gekocht met heerlijke reccepten.
Simone 9 december 2022 07:11
5/5
Op ons menu: Vleesbroodjes Trafasie, met Saoto Soep en Madam Jeanette toastjes. Nu alles al klaargelegd, even werken tot 12.00 uur en dan lekker alles bereiden voor de gasten en met ze allen naar NL - ARG kijken ❤️ ...
Truus 5 juni 2022 10:13
5/5
Gisteren voor ons bezoek geserveerd met inspiratie van faja lobi: Nasi met Moksie Metie, Saoto Soepie, Keksi, Bami met Losie Foroe en Dawet hmmmm 😍❤️
Sterre 23 december 2021 08:16
5/5
De beste en makkelijkste Saoto soep maak je met Faja Lobi Saoto Trafasie en heeeurlijk in de winterperiode, onze dagelijkse kost maak ieder weekend een pan lekker pruttelen en dan invriezen voor de hele week 😚 ...
A. Verheij 15 november 2018 01:00
5/5
Wij als echte Hollandse opgevoed met de piepertjes, beoordelen dit boek met een dikke 10. We aten weleens Surinaams, maar hoe moet je dit nou zelf maken? Nou de Baka Bana's, de Saoto en de Nasi/Bami die wij maken met jullie recepten zijn nog lekkerder wij ooit geproefd hebben. Erg leuk! ...
Estafana 1 december 2023 01:00
5/5
Nie normaal! 10 uit de 10 sterren, te lekker.
Ro 30 november 2023 07:53
5/5
De lekkerste pastei is van jullie website!
Levi 30 november 2023 01:00
5/5
Dit boek is GRANDIOOS! Snel binnengekomen en absoluut scherp geprijsd. Super aanrader met de feestdagen want het zit in een mega mooie geschenkbox!
Andre & Michelle / kids 27 november 2023 08:18
5/5
Traybake Speciaal was weer een geslaagde nieuwe kookvideo, en het kerstmenu is ook weer grandioos. Sowieso is de rollade trafasie al 3 jaar onze all-time fave, we gaan dit keer ook de vispas teitjes erbij doen en de vleesbroodjes 😋🎅 ...
Inge 26 november 2023 08:46
5/5
Zo super dat jullie het kerstmenu altijd tijdig publiceren met oud&nieuw erbij. Heb deze ochtend volop inspiratie opgedaan, ga deze week even het e.e.a. uittesten, ben dit jaar aan de be urt: 1e kerstdag familie met 30 mensen en 10 kinderen, 2e kerstdag schoonfamilie 25 mensen en 5 kinderen, en kerstavond met ons gezin uitpakken. 3 dagen lang plezier met jullie recepten, dank voor de super inspiratie! ...
Evi 24 november 2023 08:39
5/5
KNALLENDE RECEPTEN! ❤️
Rin 22 november 2023 08:27
5/5
Heerlijk recept de RotiChoti Bowls en Traybake speciaal 😍
Jazz 17 november 2023 01:00
5/5
Dik verdiende sterren!
Charlotte 16 november 2023 07:45
5/5
De heerlijkste recepten vind je bij dit mooie familiebedrijf ❤️
Ron 15 november 2023 06:08
5/5
De faja nuggets beste uitvinding ooit. We maken deze nu in een grote verse, smullen hmm❤️
Ramy 14 november 2023 05:55
5/5
Ovenkip voor Surinaamse Nasi en Bami, en dan de Nasi Trafasie en Bami Trafasie erbij server, wow! 😚
Roald 13 november 2023 06:10
5/5
De crispy bowl was geslaagd! ❤️
Irmie 10 november 2023 08:24
5/5
Heerlijke roti kip masala blijft de favoriet hier thuis, lekker laten pruttelen, lekker geuren tot in de wijk, vers vers met gesneden pepers ooh begin te watertanden 😋🤗
Remi 9 november 2023 08:18
5/5
RotiChoti Bites💥💥💥: De beste en lekkerste! En de Ketjap eieren hmmmm
Andre vd veen 6 november 2023 14:46
5/5
Lekkere recepten makkelijk te bereiden. Je hoeft ook niet superveel kruiden in huis te hebben zoals in de meeste kookboeken.
Ronaldi 6 november 2023 06:23
5/5
Intens genoten van de super lekkere recepten!
Hugo 2 november 2023 07:28
5/5
Wanneer je liefhebber bent van samosa, en je het recept Roti Samosa Trafasie tegenkomt. Dit is zo intens lekker en smakelijk, maak het elke week vers, vries het in, en kan de hele maand smul len. Maak de sandhia's roti in de pan met boter, aanrader ❤️ ...
Adana 31 oktober 2023 06:35
5/5
Lekkere broodjes recepten! Eet zeker 2 keer per week de faja lobi's ❤️
Monique Willems 30 oktober 2023 14:23
5/5
Alles was perfect in plastic verpakt. Het kookboek is geweldig!! De gerechten zijn echt overheerlijk. Een echte aanrader!!!
Ramisha 30 oktober 2023 06:33
5/5
De RotiChoti Bites zijn super lekker! Goede kookvideo die duidelijk begrijpbaar worden gemaakt voor mensen die eigenlijk geen keukenprinsessen zijn.
MArga 27 oktober 2023 08:08
5/5
De heerlijke ovenkip recepten staan dit weekend op het menu! Lekker vandaag, morgen en zondag kokerellen met jullie producten 😍😊
G 26 oktober 2023 00:00
5/5
De beste en lekkerste gerechten!
Roshnie ^ Joggoe 24 oktober 2023 06:44
5/5
Zondag de Dumplings Trafasie voor het eerst gemaakt. Was spannend, maar geheel kloppend met het recept, was een smaakmaker! Intens genoten.
Rominia 23 oktober 2023 06:55
5/5
De kookvideo's i.c.m. de duidelijke recepten verdienen 10 dikke sterren.

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Saoto soep

Op zoek naar een recept voor saoto soep? Graag delen wij ons recept voor saoto, de populaire Surinaamse kippensoep. Ook steeds meer niet-Surinamers ontdekken saoto soep en vinden ‘m heerlijk! En dus wordt het tijd om zelf eens saoto soep te maken…

Saoto soep

Saoto soep is een Surinaamse, heldere kippensoep. De kippenbouillon giet je over een goed gevuld bord of kom met diverse ingrediënten, waardoor het een echte maaltijdsoep is.

Net als vele andere Surinaamse gerechten komt saoto soep van origine uit de Javaanse keuken. Javanen die rond 1890 naar Suriname kwamen om er te werken namen de soep mee. De Surinamers gaven er uiteraard hun eigen twist aan.

Ingrediënten saoto soep

Het hoofdonderdeel van saoto soep is de bouillon. Deze wordt getrokken van kip en in de mix zitten verse ingrediënten. Wat er als vulling wordt gebruikt, is voor iedereen anders, maar vaak zitten er witte rijst, gepluisde kip, taugé, aardappelchips, gebakken uitjes, soe-oen, selderie en een gekookt eitje in.

Recept saoto soep

Er zijn talloze recepten te vinden voor saoto soep. Zoals bij elk gerecht geldt ook hier: er is niet één manier om saoto te maken, iedereen heeft zijn eigen variant of familierecept. Ons recept voor saoto soep vind je op deze pagina. Saoto soep maken is niet moeilijk, we leggen het graag stap voor stap aan je uit. Ook delen we graag nog wat praktische tips met je die van pas kunnen komen wanneer je zelf saoto soep gaat maken.

Saoto soep maken

Ga je zelf saoto soep maken, dan raden we je in de eerste plaats aan om – als je daar tijd voor hebt – de bouillon een dag van tevoren te maken. De soep krijgt dan een nog betere, diepere smaak. Op de dag van eten hoef je de bouillon dan alleen nog maar even op te warmen.

Er zijn meer stappen die je de dag van tevoren alvast kunt doen, bijvoorbeeld de eieren koken. De eieren moeten hardgekookt zijn, dus kook ze ongeveer 10 minuten. Als ze zijn afgekoeld bewaar je ze in de koelkast.

Het pluizen van de kip kan op verschillende manieren worden gedaan. De kip krijgt de meeste smaak wanneer je hem eerst in ruim water gaarkookt. Je kunt de kip ook in de bouillon meekoken, de smaak van de bouillon trekt dan in de kip. Doe dan een beetje olie in een koekenpan en bak de gepluisde kip even aan. Leg de kip vervolgens op een bord en laat hem goed afkoelen. Dan kun je de kip pluizen in smalle reepjes. Een handige manier om dit te doen is door 2 vorken te gebruiken. Houd met één vork de kip vast en gebruik de andere vork om de kip in stukjes te trekken. Op die manier trek je als het ware de kip uit elkaar.

In ons recept voor saoto soep zit geen rijst. Vind je het wel lekker om rijst toe te voegen en er dus een echte, stevige maaltijdsoep van te maken, begin dan met een schep rijst in je soepkom en schep hier de soep overheen.

Saoto soep serveren

Saoto soep kun je het best serveren in een kom op een diep bord. Begin met het opscheppen van de verschillende ingrediënten: een schep witte rijst, een beetje gepluisde kip, taugé, frietchips rijstvermicelli of glasvermicelli (ook wel soe-oen genoemd), gebakken uitjes en selderij. Leg ook een ei in je bord of kom, dit kan in zijn geheel of door de helft of in plakjes gesneden. Schep vervolgens de bouillon erover. Dit kun je eventueel met een zeef doen, zodat je de kruiden niet in je bord of kom krijgt. Voeg naar smaak sambal toe.

Je kunt de borden van tevoren zelf opmaken, maar het kan ook leuk zijn om alle ingrediënten in kommetjes te doen en op tafel te zetten, zodat iedereen zijn eigen saoto soep kan samenstellen. Zeker wanneer je met veel mensen eet, is dit een erg gezellige manier van samen eten.

Saoto soep kun je als voorgerecht serveren, gevolgd door andere lekkere Surinaamse gerechten, maar ook als lunch of hoofdgerecht, zeker wanneer je de saoto met rijst eet. Ook wordt saoto soep vaak op Surinaamse feesten, zoals verjaardagen geserveerd. Er wordt dan een enorme pan gemaakt, zodat iedereen kan meegenieten.

Saoto soep bewaren

Saoto soep kun je goed bewaren. Zet de bouillon zodra deze goed is afgekoeld in de koelkast. Dit kan met pan en al, afgedekt met vershoudfolie, maar je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. Saoto soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar. Je kunt de bouillon ook invriezen, de soep is dan zo’n 3 maanden houdbaar.

Doe de losse ingrediënten in aparte, afgedekte bakjes en plaats deze in de koelkast. De gefrituurde uitjes en aardappelfrietjes hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. Bewaar deze in luchtdichte zakjes of bakjes. Ook de gepluisde kip en de taugé kunnen goed worden ingevroren. Voor gekookte eieren is dit echter niet aan te raden.

Tot slot nog goed nieuws: saoto soep is niet alleen heel erg lekker, het is ook een gezonde maaltijd. In 100 gram saoto soep zitten 70 kilocalorieën. Daarnaast bevat 100 gram saoto soep 5,24 gram eiwit en 3,64 gram vet waarvan 1,01 gram verzadigd vet is. Het hangt er uiteraard wel vanaf hoe je de soep eet, wanneer je bijvoorbeeld rijst toevoegt dan zullen het iets meer calorieën zijn. Toch blijft het nog steeds een heerlijke, verantwoorde maaltijd. Eet smakelijk!

Saoto (de populairste Javaanse soep)
  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.
Ingrediënten
- 1. Voorbereiding: - 6 eieren - 350 gr kipfilet (voor gepluisde kip)    - zonnebloemolie       - 100 gr rijstvermicelli - 2. Saoto: - 1.75 liter water   - 1 pot (360 ml) Faja Lobi Saoto Trafasie (vers bereide soepmix) - 1 pot (340 ml) kippenbouillon met kippenvlees (vloeibare) - 100 gr gebakken uitjes - 4 takken verse selderij - 4 pimentkorrels (hele) - 3 cm verse laos (fijn geraspt) - 3 cm verse kentjoer (fijn geraspt) - 3. Voor het serveren: - 180 gr taugé - 180 gr gebakken uitjes - 180 gr mini friet naturel (aardappelstokjes)
Kerstmenu 2023
Nu landelijk verkrijgbaar bij AH!
Ga naar mijn laatste sessie