Saoto (de populairste Javaanse soep)

Home Recepten
Saoto (de populairste Javaanse soep)
Afbeelding van Saoto (de populairste Javaanse soep)

Bereidingswijze

  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.

TIP: Probeer ook deze gerechten: Sandhia's Saoto Soep en Kookvideo's.

Serveertip: Saoto per persoon in een soepkom als volgt serveren; zet in de kom een ei en naar wens gepluisde kip, gebakken rijstvermicelli, taugé, gebakken uitjes, en mini friet (naturel), giet Saoto erover. Voeg naar smaak Sandhia's rode peper sambal toe.

Variatietip: Serveer ook eens met rijst of andere bijgerechten naar eigen voorkeur.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Truus 5 juni 2022 10:13
5/5
Gisteren voor ons bezoek geserveerd met inspiratie van faja lobi: Nasi met Moksie Metie, Saoto Soepie, Keksi, Bami met Losie Foroe en Dawet hmmmm 😍❤️
Sterre 23 december 2021 08:16
5/5
De beste en makkelijkste Saoto soep maak je met Faja Lobi Saoto Trafasie en heeeurlijk in de winterperiode, onze dagelijkse kost maak ieder weekend een pan lekker pruttelen en dan invriezen voor de hele week 😚 ...
A. Verheij 15 november 2018 01:00
5/5
Wij als echte Hollandse opgevoed met de piepertjes, beoordelen dit boek met een dikke 10. We aten weleens Surinaams, maar hoe moet je dit nou zelf maken? Nou de Baka Bana's, de Saoto en de Nasi/Bami die wij maken met jullie recepten zijn nog lekkerder wij ooit geproefd hebben. Erg leuk! ...
Stacey 29 september 2022 07:52
5/5
Ontdekt via mijn buurtjes die deze zomer telkens tijdens de bbq een hele geur door de wijk verspreidde. In de buurtapp vroeg iemand wat dit was, en stuurde ze een foto door van jullie sate's en marinades moksie metie moksie speciaal. We genieten elke week hiervan, als het niet op de bbq is lekker uit de keuken ❤️ ...
R.T. 29 september 2022 00:00
5/5
Kopen ieder jaar wel wat kookboeken. Vind Sandhia's Recepten tot nu toe 1 van de beste. Waarom? Omdat het een luxe kookboek is, een dik kookboek vol met recepten, weinig onnodige verhaa ltjes EN een kookvideo waar je direct naartoe kan. ...
Cees van der Zee 28 september 2022 10:24
5/5
We zijn superblij met de boeken, heerlijke gerechten en makkelijk te maken! Top!
Cindy 28 september 2022 07:58
5/5
De heerlijkste recepten! Vooral meer nasi recepten hoor hihi 😍😘
Van der Zee 26 september 2022 11:04
5/5
Geweldige kookboeken en recepten. Jammer dat veel producten niet in de winkel te koop zijn, alle winkels hebben hetzelfde. Maar via de webshop gaat het prima en kunnen we ons weer uitleven! Superlekker! We zijn verslaafd. Een aanrader! ...
Nos 25 september 2022 09:52
5/5
Heerlijke dumplings trafasie was mijn eerste uitgebreide creatie en goed gelukt. Erg blij mee! 😍
Linde 23 september 2022 07:51
5/5
Genietend van faja lobi voor jaren 😍 kijk elke week weer voor een weekje voorruit om 1 recept van jullie te maken 😋 bij ons is het menu nooit hetzelfde genieten 😊
Resley 23 september 2022 00:00
5/5
Mijn Surinaamse grootmoeder en oma hebben beide jullie delen kookboeken gebruikt. Sindsdien kopen wij al vanaf deel 4 trouw jullie kookboek, en iedere keer verassen jullie ons weer. Top!
Q-Q 21 september 2022 08:23
5/5
Kabeljauwpakketjes Trafasie de allerbeste!
Lonneke 21 september 2022 07:47
5/5
Geweldige toevoeging het kookboek aan jullie super uitgebreide website. Ben een tevreden klant 😋
Shaya 19 september 2022 00:00
5/5
Cadeau gegeven eerst aan mijn moeder, daarna aan mijn nichtjes. Het is echt opzichzelf een gift, maar de recepten ook. Authentiek!
Lien 15 september 2022 07:58
5/5
De dumpling kookvideo trafasie was weer super goed zeg ❤️😎
Dinie 14 september 2022 11:45
5/5
Super kookboek, lekkere recepten en makkelijk te bereiden. Alleen jammer dat de faja lobi moeilijk te verkrijgen is in Zwolle.
Nelly 14 september 2022 08:10
5/5
Wanneer komen jullie met een heerlijke moksie alesie met verschillende soorten marinade kip varianten ernaast op het bord? ❤️😋
Eduardo 14 september 2022 00:00
5/5
Kwaliteit/prijsverhouding van dit kookboek is veel te goed. Je krijgt een heel dik boek, met een dikke luxe kaft en ook nog eens in een dikke doos die je kan blijven gebruiken om het kookboe k in op te bergen. Levering was ook snel, volgende dag. Zet deze lijn door Team Faja Lobi. P.s. gestemd op website v/h jaar!! ...
Leoni 13 september 2022 07:11
5/5
Roti Curry zo smaakvol! 5 sterren weer. Heerlijk ontdekt via de nieuwsbrief, ook een aanrader
Elvira 12 september 2022 16:59
5/5
Zaterdag ontvangen en gelijk de kruidenmix gekocht heerlijk gegeten en gezond en snel mijn toppertjes recepten
Elvira 12 september 2022 15:42
5/5
Een toppertje een kookboek vol heerlijke recepten ga volgende week een tafel vol met verschillende gerechten maken ..de kids zullen smullen en ik zal zeggen dat ik dagen ik de keuken heb ge staan ..zo heerlijk en zo snel ........voor mij geen ander kookboek meer Elvira ...
Yvonne 12 september 2022 08:05
5/5
Van curry favorieten tot de lekkere snelle hap, ze hebben het allemaal, bij Faja Lobi ❤️
Sabrina 12 september 2022 00:00
5/5
Zoveel heerlijke gerechten ! Alles staat heel duidelijk geschreven hoe je het moet maken.
Ik ben zelf gek op de chinese garlic chicken brocoli en mijn kinderen eten nu ook veel meer g roenten dan hiervoor!! ik raad iedereen dit boek aan !! ...
emanuel 11 september 2022 09:22
5/5
We eten tegenwoordig 1 x per week Faja Lobi. Vroeger ooit 1 x in de maand, maar iedereen thuis is er gek op. Grappig dat je steeds meer mensen dit dus hoort, jullie worden populairder en wij gaan jullie daar zeker bij helpen. Groetjes fam. emanuel 🌴 ...
MAaike 10 september 2022 19:42
5/5
Chicken Karaage Trafasie: aanrader mede fans! We aten dit altijd bij het Aziatisch restaurant, nog geweten dat het zo heette en nooit geweten dat je het zo eenvoudig zelf kon maken❤️
Insa 10 september 2022 00:00
5/5
Review van 5 maximale sterren: Briljant en uitstekende recepten/kookvideo's.
Door Joke 9 september 2022 16:03
5/5
Wat een geweldig kookboek. Heerlijke recepten, eenvoudig om te maken. Zowel het bereiden als het eten is puur genieten. Ook de produkten zijn van super kwaliteit. Kortom een echte aanrader voor de thuischef. ...
Emily 9 september 2022 00:00
5/5
De meest fantastische recepten verpakt in letterlijk een gift van een box. Voelt als een cadeau die je opent en dan de sterretjes vanaf komen magisch.
Ko 8 september 2022 07:48
5/5
Enerverende recepten met een goede uitleg. Werkt altijd! 💪
Michaé 8 september 2022 00:00
5/5
Tegenwoordig heb je zoveel kookboeken, maar daar zitten meer verhaaltjes en foto's in dan recepten. Dit kookboek Sandhia's Recepten is al 25 jaar functioneel, en gemaakt waarvoor h et is: KOOKBOEK vol met recepten, geen poespas en volgestopt met onnodige verhalen om het boek dikker te maken. Wederom mijn complimenten, deel 6 heeft de andere delen weer overtroffen! ...

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Saoto soep

Op zoek naar een recept voor saoto soep? Graag delen wij ons recept voor saoto, de populaire Surinaamse kippensoep. Ook steeds meer niet-Surinamers ontdekken saoto soep en vinden ‘m heerlijk! En dus wordt het tijd om zelf eens saoto soep te maken…

Saoto soep

Saoto soep is een Surinaamse, heldere kippensoep. De kippenbouillon giet je over een goed gevuld bord of kom met diverse ingrediënten, waardoor het een echte maaltijdsoep is.

Net als vele andere Surinaamse gerechten komt saoto soep van origine uit de Javaanse keuken. Javanen die rond 1890 naar Suriname kwamen om er te werken namen de soep mee. De Surinamers gaven er uiteraard hun eigen twist aan.

Ingrediënten saoto soep

Het hoofdonderdeel van saoto soep is de bouillon. Deze wordt getrokken van kip en in de mix zitten verse ingrediënten. Wat er als vulling wordt gebruikt, is voor iedereen anders, maar vaak zitten er witte rijst, gepluisde kip, taugé, aardappelchips, gebakken uitjes, soe-oen, selderie en een gekookt eitje in.

Recept saoto soep

Er zijn talloze recepten te vinden voor saoto soep. Zoals bij elk gerecht geldt ook hier: er is niet één manier om saoto te maken, iedereen heeft zijn eigen variant of familierecept. Ons recept voor saoto soep vind je op deze pagina. Saoto soep maken is niet moeilijk, we leggen het graag stap voor stap aan je uit. Ook delen we graag nog wat praktische tips met je die van pas kunnen komen wanneer je zelf saoto soep gaat maken.

Saoto soep maken

Ga je zelf saoto soep maken, dan raden we je in de eerste plaats aan om – als je daar tijd voor hebt – de bouillon een dag van tevoren te maken. De soep krijgt dan een nog betere, diepere smaak. Op de dag van eten hoef je de bouillon dan alleen nog maar even op te warmen.

Er zijn meer stappen die je de dag van tevoren alvast kunt doen, bijvoorbeeld de eieren koken. De eieren moeten hardgekookt zijn, dus kook ze ongeveer 10 minuten. Als ze zijn afgekoeld bewaar je ze in de koelkast.

Het pluizen van de kip kan op verschillende manieren worden gedaan. De kip krijgt de meeste smaak wanneer je hem eerst in ruim water gaarkookt. Je kunt de kip ook in de bouillon meekoken, de smaak van de bouillon trekt dan in de kip. Doe dan een beetje olie in een koekenpan en bak de gepluisde kip even aan. Leg de kip vervolgens op een bord en laat hem goed afkoelen. Dan kun je de kip pluizen in smalle reepjes. Een handige manier om dit te doen is door 2 vorken te gebruiken. Houd met één vork de kip vast en gebruik de andere vork om de kip in stukjes te trekken. Op die manier trek je als het ware de kip uit elkaar.

In ons recept voor saoto soep zit geen rijst. Vind je het wel lekker om rijst toe te voegen en er dus een echte, stevige maaltijdsoep van te maken, begin dan met een schep rijst in je soepkom en schep hier de soep overheen.

Saoto soep serveren

Saoto soep kun je het best serveren in een kom op een diep bord. Begin met het opscheppen van de verschillende ingrediënten: een schep witte rijst, een beetje gepluisde kip, taugé, frietchips rijstvermicelli of glasvermicelli (ook wel soe-oen genoemd), gebakken uitjes en selderij. Leg ook een ei in je bord of kom, dit kan in zijn geheel of door de helft of in plakjes gesneden. Schep vervolgens de bouillon erover. Dit kun je eventueel met een zeef doen, zodat je de kruiden niet in je bord of kom krijgt. Voeg naar smaak sambal toe.

Je kunt de borden van tevoren zelf opmaken, maar het kan ook leuk zijn om alle ingrediënten in kommetjes te doen en op tafel te zetten, zodat iedereen zijn eigen saoto soep kan samenstellen. Zeker wanneer je met veel mensen eet, is dit een erg gezellige manier van samen eten.

Saoto soep kun je als voorgerecht serveren, gevolgd door andere lekkere Surinaamse gerechten, maar ook als lunch of hoofdgerecht, zeker wanneer je de saoto met rijst eet. Ook wordt saoto soep vaak op Surinaamse feesten, zoals verjaardagen geserveerd. Er wordt dan een enorme pan gemaakt, zodat iedereen kan meegenieten.

Saoto soep bewaren

Saoto soep kun je goed bewaren. Zet de bouillon zodra deze goed is afgekoeld in de koelkast. Dit kan met pan en al, afgedekt met vershoudfolie, maar je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. Saoto soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar. Je kunt de bouillon ook invriezen, de soep is dan zo’n 3 maanden houdbaar.

Doe de losse ingrediënten in aparte, afgedekte bakjes en plaats deze in de koelkast. De gefrituurde uitjes en aardappelfrietjes hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. Bewaar deze in luchtdichte zakjes of bakjes. Ook de gepluisde kip en de taugé kunnen goed worden ingevroren. Voor gekookte eieren is dit echter niet aan te raden.

Tot slot nog goed nieuws: saoto soep is niet alleen heel erg lekker, het is ook een gezonde maaltijd. In 100 gram saoto soep zitten 70 kilocalorieën. Daarnaast bevat 100 gram saoto soep 5,24 gram eiwit en 3,64 gram vet waarvan 1,01 gram verzadigd vet is. Het hangt er uiteraard wel vanaf hoe je de soep eet, wanneer je bijvoorbeeld rijst toevoegt dan zullen het iets meer calorieën zijn. Toch blijft het nog steeds een heerlijke, verantwoorde maaltijd. Eet smakelijk!

Saoto (de populairste Javaanse soep)
  • 1. Voorbereiding:
  • STAP 1: Eieren hard koken.
  • STAP 2: De kip in ruim water gaarkoken, afscheppen en daarna in 4 eetlepels olie lichtbruin bakken; afscheppen, afkoelen en in stukjes pluizen.
  • STAP 3: Rijstvermicelli met een schaar in stukjes knippen; handvol ervan in de overgebleven hete olie enkele seconden bakken tot het uitzet en afscheppen. Herhaal dit met de rest van de rijstvermicelli.
  • 2. Saoto:
  • STAP 4: Breng het water in een grote pan aan de kook; voeg hieraan toe 360 ml Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix), 340 ml kippenbouillon met kippenvlees, gebakken uitjes, selderij (gehakt), pimentkorrels, laos en kentjoer, omroeren en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken; tussentijds omroeren.
Ingrediënten
- 1. Voorbereiding: - 6 eieren - 350 gr kipfilet (voor gepluisde kip)    - zonnebloemolie       - 100 gr rijstvermicelli - 2. Saoto: - 1.75 liter water   - 1 pot (360 ml) Faja Lobi Saoto Trafasie (vers bereide soepmix) - 1 pot (340 ml) kippenbouillon met kippenvlees (vloeibare) - 100 gr gebakken uitjes - 4 takken verse selderij - 4 pimentkorrels (hele) - 3 cm verse laos (fijn geraspt) - 3 cm verse kentjoer (fijn geraspt) - 3. Voor het serveren: - 180 gr taugé - 180 gr gebakken uitjes - 180 gr mini friet naturel (aardappelstokjes)
Ga naar mijn laatste sessie