Sandhia's Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)

Home Recepten
Sandhia's Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)
Afbeelding van Sandhia's Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)

Bereidingswijze

  • STAP 1: Alle ingrediënten in een schaal doen, het water daaraan toevoegen en kneden tot een zachte en luchtige deeg; dek de schaal met folie strak af en laat het deeg 2 uur rijzen (voor een beter resultaat het deeg een nacht van tevoren klaarzetten en laten rijzen).
  • STAP 2: Van het deeg, met lichtelijk vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een groot ei en ze daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens met de vinger een gat in het midden ervan maken.
  • STAP 3: Ruim olie verhitten en de bara's daarin aan weerszijden enkele minuten op matig vuur goudbruin bakken, afscheppen en uitlekken op een servet.

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Hapjes en Kookvideo's.

Serveertip: Serveren met Faja Lobi Sambals & Chutney naar voorkeur.

Variatietip: Probeer ook eens Gevulde Bara. Varieer de Gele Erwten Besan met Oerdie Besan en de tajerblad met andijvie. Ook lekker met homemade vers gemalen oerdie of gele erwten.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Rania a 6 augustus 2021 08:19
5/5
Mijn favo su recept blijft Spaghetti met allerlei kip recepten van jullie en heerlijke bara ongevuld of gevuld, net waar ik zin in heb. Al deze recepten via jullie en uitstekend! 😋
Daisy 17 september 2018 00:00
5/5
Vanavond lekker Bara maken met jullie recept!! Ik heb het kookboek nu circa 3 maanden, 20 recepten verder en alles gelukt, post eind deze week mijn bara foto op de Faja Facebook!!
Sterre 5 januari 2022 08:08
5/5
Gaan vanavond de empanadas trafasie maken zin in gisteren vispastei trafasie weer, wat een zachte smaakvolle structuur
Romy 16 augustus 2022 09:05
5/5
Heerlijke bami met javaanse kip of sate! Mijn all-time favourite. Ongekend lekker alles van jullie hoor ❤️
Jolanda 16 augustus 2022 00:00
5/5
Net het kookboek mogen ontvangen en in 1 woord: super! Heerlijke stijl, mooie doos en wat een super recepten met duidelijke beschrijving.
Lief 16 augustus 2022 00:00
5/5
Zo happy met Sanhdia's Recepten Deel 6! Wedeorm een verbetering op delen 1,2,3,4 en 5. Bijzonder hoe jullie telkens weten te vernieuwen, en toch weer wat beters neer weten te zetten. Co mplimenten aan jullie. ...
Yomi 16 augustus 2022 00:00
5/5
WAAAUW!!!!!! Net deel 6 binnen gekregen, zoooooooooooooo gaaf, mooi, luxe en heerlijk al die nieuwe recepten! Net weer 2 stuks besteld voor mijn zussen hihi bedankt weer Faja Lobi Familie lo ve
Jonnie 15 augustus 2022 07:45
5/5
Nou ik heb een lekkere tip voor de medefans.... Chicken Curry met garlic naan! En de Chicken Curry is vervangen voor bijvoorbeeld de Moksie Metie of de Moksie Speciaal kip, lekker met ijsber gsla en een plakje cheddar of knoflooksaus 🤗 Kan het recept jammer genoeg niet delen hier ...
Leonarda Baas 15 augustus 2022 00:00
5/5
Hoop ook als iedereen mijn boek te ontvangen. Eerste boek dat ik besteld heb maar als ik hierboven lees heb ik al spijt dat ik eerdere delen ook niet heb besteld
Romy 15 augustus 2022 00:00
5/5
Yes!!!! Deel 6 besteld
Sterre 14 augustus 2022 10:57
5/5
Surinaamse ovenpastei was een echte delicatesse wat hebben we gesmuld. Aankomende weekend een grote BBQ op de planning met al jullie lekkere sauzen als natuurlijk nasi en bami erbij ❤️
Robert 14 augustus 2022 00:00
5/5
Begrepen dat we het boek deze week gaan ontvangen, echt zin in!
Cil 12 augustus 2022 09:25
5/5
Frietje Favorietje met Nasi en gegrile kip dit weekend voor ons bezoek! Vleesjes lekker in de marinade met rijstwijn te heerlijk kan niet wachten.
Chantal 12 augustus 2022 00:00
5/5
Zin in dit heerlijke boek!!
A. G. 10 augustus 2022 08:17
5/5
Super smakelijke cake recepten!
Winoth 10 augustus 2022 00:00
5/5
Kan niet wachtennn haha! Deel 6 zin in
Rohan 9 augustus 2022 08:15
5/5
Heerlijk romig de tikka masala! ❤️❤️❤️
Blekestijn 9 augustus 2022 00:00
5/5
Rustig aan hoor! Heb deel 1,3 en 5. Baal dat ik niet deel 2 en 4 heb. Daarom van Deel 6 nu 2 in de pre-order staan, hopelijk ontvang ik hem volgende week. Heb begrepen dat de boot bijna gear riveerd is. ...
Nirende 8 augustus 2022 08:09
5/5
Lasagne is thuis onze favoriet. Leuk dat jullie hier recepten op hebben, afwisseling brengt je weer op nieuwe eigen creaties. Misschien leuk als jullie fans ook recepten laten delen via hun mijn kookboek link? Dan heb je zowel jullie recepten, als recepten van jullie met unieke creaties van de fans ❤️😋 Zal jullie een mail sturen met mijn idee xoxo ...
Yolanda De voogd 8 augustus 2022 00:00
5/5
Hoi
Deel 5 heb ik en heb deel 6 2xbesteld
En wat duurt wachten op al dat lekkers lang hihi
Maar heb geduld hoor
Ik geniet sowieso van jullie boeken
Dank jullie daarvoor ...
Roeland 8 augustus 2022 00:00
5/5
Wanneer je al jaren met jullie kookt, en nooit wist dat jullie ZOVEEL deden voor ons qua recepten. Volg jullie letterlijk op ieder kanaal, waar dan ook vandaan. Deel 5 gelukkig net op tijd g ekocht en deel 6 staat in bestelling. Stond zo versteld hoe deel 5 Sandhia's Recepten binnenkwam met die dikke box en alles goud. Zoveel zin in deel 6! ...
Rowin 7 augustus 2022 08:54
5/5
Roti Chicken Wrap was een aangename verassing, doet me denken aan de mcdonalds! 🍟🍔🌮
F 7 augustus 2022 00:00
5/5
Maakt niet uit dat het wat langer doet faja lobi! Was bij Deel 5 ook, komt omdat het van ver komt en prima de kwaliteit van iedere editie is immens goed. Deel 6 nu 2 van gekocht.
Op 5 augustus 2022 08:39
5/5
De stap-voor-stap recepten zijn echt handig. Vastmaken van je beeld ook zo'n functie waar echt over nagedacht is. Je ziet aan alle kanten dat dit bedrijf alles uit passie doet😍
U 5 augustus 2022 00:00
5/5
Super recepten!!
Rudie 4 augustus 2022 08:56
5/5
Malse moksie speciaal met nasi trafasie hmmmm
Kookboek liefhebber 4 augustus 2022 00:00
5/5
Can't wait on part 6! So in lobi met jullie, zin in. Cheers
Chantl & Gezin 3 augustus 2022 08:03
5/5
Wij koken denk ik al zolang dat jullie bestaan. De producten zijn in de jaren alleen maar beter geworden en de declaraties ook. De combinatie van jullie producten, met de social media en koo kvideo's werkt voor ons: Ene week kook ik, dan mijn man maar ook mijn kinderen pakken gewoon weleens iets van jullie menu. Is toch geweldig? Mijn favoriet: Gegrilde kipspiesjes met Moksie Alesie. Ga zo door geweldig familie bedrijf ❤️❤️❤️ ...
Remy 3 augustus 2022 00:00
5/5
Heerlijk. Hoop dat ik het boek volgende week of de week erop ontvang. Neem jullie tijd hoor, tot nu toe plezier gehad van alle edities.
The greatest 2 augustus 2022 08:00
5/5
De allerbeste en vriendelijke mensen van Faja Lobi team! ZO gek op jullie! Deel 6 staat in bestelling can't wait ❤️❤️❤️

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Bara

Ben je op zoek naar een recept om zelf Surinaamse bara’s te maken? Op deze pagina delen we ons recept van de enige echte Sandhia’s bara. Een echte klassieker uit de Surinaamse keuken!

Surinaamse bara

Een bara is een hartige Hindoestaans-Surinaamse snack, die ook in Nederland steeds vaker wordt gegeten. Een bara lijkt qua uiterlijk op een donut, maar heeft qua structuur meer weg van een hartige oliebol. Bara’s zijn gemaakt van gekruid deeg dat wordt gefrituurd. De basis van de bara is urdi meel, ook wel geschreven als oerdi meel. Dit is meel gemaakt van mungbonen. Dit maakt dat we de bara ook wel een peulvruchtensnack noemen.

De oorsprong van de bara ligt in India. De Indiase variant heet vada. Deze wordt ook wel eens met aardappelmeel of gemalen kikkererwten gemaakt. Hindoestaanse immigranten brachten de snack mee naar Suriname, waar het recept enigszins werd aangepast en de snack de naam bara kreeg.

Ingrediënten bara

Wanneer je zelf bara gaat maken, is het natuurlijk handig om te weten welke ingrediënten je allemaal nodig hebt. Zoals hierboven al vermeld is de basis van de bara urdi-meel, meel gemaakt van mungbonen (volledige naam: urdi besan). Verderop op deze pagina lees je meer over de mungboon. Er zijn verschillende soorten urdi verkrijgbaar: zwart en groen. Zorg ervoor dat je voor dit bara recept de zwarte urdi gebruikt. De groene urdi is te zacht en heeft een andere smaak. Gebruik gespleten urdi, die niet volledig gemalen is. Je kunt ook gele erwtenmeel gebruiken, dit is vergelijkbaar.

Een ander belangrijk ingrediënt zijn tajerbladeren, ook wel Surinaamse spinazie genoemd. Als alternatief kan ook normale (verse) spinazie gebruikt worden.

Wanneer je bara’s gaat maken, kunnen natuurlijk de kruiden niet ontbreken. Kruiden die door het deeg gaan zijn komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper (of de pittige Madame Jeanette pepers). Tot slot gebruiken we in dit recept voor bara’s de Faja Lobi Roti Kip Massala, wat je bara’s die typische Surinaamse smaak geeft.

Mungboon

De mungboon is een kruidachtige, eenjarige plant met stengels van 15 tot 90 cm lang. De vruchten zijn groene, grijze of bruine peulen, die zaden bevatten met een witte, ovale of streepvormige navel met een smalle, zwarte rand. De mungboon komt oorspronkelijk uit India. Vandaag de dag wordt de mungboon vooral in subtropisch of tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter. De kiemen van de mungboon zijn in Nederland beter bekend, dit is namelijk taugé. Taugé ontstaat door de zaden in water te weken en in het donker te laten ontkiemen. Het heeft een kruidige, nootachtige smaak en bevat veel vitamine C.

De jonge peulen en zaden van de mungboon worden gekookt als groente of verwerkt in soepen. In India wordt er onder andere dahl en gekruid platbrood van gemaakt. In Indonesië eet men de mungboon als een soort pap met kokosmelk en palmsuiker. In de Chinees-Indische keuken wordt taugé gebruikt als groente en verwerkt in salades.

Zelf bara maken

Zelf bara’s maken is helemaal niet zo moeilijk. Natuurlijk zijn er ook genoeg Surinaamse eethuizen en rotishops door het land waar je ze kunt kopen, maar zelf maken is ook erg leuk. En mocht je het lastig vinden om zelf het deeg te laten rijzen, dan is er zelfs kant-en-klare baramix te koop. Hierin zit de urdi, bloem en gist al verwerkt.

In ons recept voor Surinaamse bara maken we het deeg wel helemaal zelf. Daarom delen we graag enkele praktische tips om rekening mee te houden bij het maken van bara’s.

Allereerst: het bereiden van het deeg komt nogal nauw. Het deeg moet namelijk zacht zijn en samenhangend. Een tikje plakkerig is niet erg, maar wanneer je er bijvoorbeeld te veel water bij doet, wordt het deeg te plakkerig en niet meer werkbaar.

Een tweede uitdaging is het vormen van de bara’s. Zorg ervoor dat je handen vochtig zijn. Pak met je ene hand een bolletje deeg en leg deze op de binnenkant van je andere hand. Duw de bol een beetje plat en maak dan met je vinger een mooi gat in het midden, zodat het een beetje lijkt op een platte donut. Daarna is het de kunst om de bara zo in de olie te laten glijden dat het gat openblijft. Oefening baart kunst!

Daarnaast kan het handig zijn om de bara's met twee personen te bakken. De één kan dan de bara's maken en steeds achter elkaar in de wok laten glijden, terwijl de ander ze omdraait en weer uit de wok haalt. Gebruik voor het bakken overigens geen frituurvet! De bara’s krijgen dan een andere smaak en een vreemde witte laag.

Bara’s bewaren en serveren

Surinaamse bara's kunnen een dag buiten de koeling blijven. Daarna zijn ze enkele dagen houdbaar in de koelkast. Wanneer je ze langer dan een paar dagen wil bewaren, vries de bara’s dan in.

Een bara is natuurlijk het allerlekkerst wanneer je deze versgebakken serveert. Mocht je de bara toch op een later moment willen opwarmen, dan kun je dat het beste in de oven doen. De smaak blijft zo beter behouden dan wanneer je de magnetron gebruikt. Verwarm de oven voor en warm de bevroren bara's in een schaal ongeveer 5 tot 7 minuten op. Druk de bara even in om te voelen of hij goed warm is geworden.

Een Surinaamse bara wordt meestal geserveerd met mango-, aardappel- of tomatenchutney. Houd je van pittig? Dan past ook een chutney van Madame Jeanette pepers met bijvoorbeeld tomaat erg goed bij een Surinaamse bara. Anderen vinden een zoete chilisaus er erg lekker bij. Hoewel je een bara eigenlijk gewoon zo hoort te eten, wordt hij tegenwoordig ook nog wel eens opengesneden en gevuld met bijvoorbeeld kip, kousenband of bakkeljauw.

Tot slot nog handig om te weten voor wanneer je op de lijn wil letten: in 100 gram bara zitten 230 kilocalorieën. Daarnaast bevat 100 gram bara 8,7 gram vet waarvan 0,87 gram verzadigd. Het is dus niet een heel gezonde snack, maar wél erg lekker. Eet smakelijk!

Sandhia's Bara (zachte en luchtige peulvruchtensnack)
  • STAP 1: Alle ingrediënten in een schaal doen, het water daaraan toevoegen en kneden tot een zachte en luchtige deeg; dek de schaal met folie strak af en laat het deeg 2 uur rijzen (voor een beter resultaat het deeg een nacht van tevoren klaarzetten en laten rijzen). 
  • STAP 2: Van het deeg, met lichtelijk vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een groot ei en ze daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens met de vinger een gat in het midden ervan maken. 
  • STAP 3: Ruim olie verhitten en de bara's daarin aan weerszijden enkele minuten op matig vuur goudbruin bakken, afscheppen en uitlekken op een servet. 
Ingrediënten
- 650 gr zelfrijzend bakmeel - 200 gr gele erwten of oerdie besan (gemalen gele split erwten of oerdie) - 2 el Faja Lobi Roti Kip Masala (traditionele Hindoestaanse masala) - 4 grote teentjes knoflook - 4 tl komijn (gemalen en geroosterd) - 2 tl boter - 2 tl kwark (magere) - 4½ tl zout - 1 el zonnebloemolie - 250 gr tajerblad of spinazie (fijn gesneden) - 450-500 ml water - Gebruik één van volgende homemade sambals & chutney of varieer daarmee: - 1. Faja Lobi Mango Chutney Trafasie of - 2. Faja Lobi Nasi-Bami Sambal of - 3. Faja Lobi Roti Sambal Trafasie of  - 4. Faja Lobi Madam Jeanete Piccalilly
Ga naar mijn laatste sessie