Chinese Bami (van een Chinees restaurant)

Home Recepten
Chinese Bami (van een Chinees restaurant)
Afbeelding van Chinese Bami (van een Chinees restaurant)

Bereidingswijze

Stap voor stap koken
  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eieren in 1 eetlepel olie grof roerbakken en afscheppen.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) en knoflook (geperst) daarin lichtbruin fruiten. Kipfilet (in plakjes) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan gaarbakken. Wortel (in dunne reepjes) en bosui (schuin gesneden) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan in enkele minuten beetgaar bakken. Witte Bami Trafasie (roerbakmix) toevoegen en omscheppen.
  • STAP 3: De bereide mie en de eieren toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken tot een mooie Chinese bami. De laatste minuut gegrilde kipfilet of ham (in reepjes) toevoegen en omscheppen.

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Bami en Kookvideo's.

Serveertip: Lekker met Saoto als voorgerecht. Garneer met Zuurgoed Trafasie en Gebakken Banaan.

Variatietip: Varieer de kip met ham of garnalen.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Allesandra 9 september 2021 09:21
5/5
De allerbeste bami en spaghetti blijf ik maken met de touch van jullie producten!
Joan 26 augustus 2021 09:21
5/5
Of je nou authentieke nasi bami of roti wilt eten, of je wilt een uitstapje maken naar een masala pizza of een mexiacaans gerecht met een Surinaamse twist, jullie weten me telkens weer te ve rassen ook met de producten! Erg blij mee!!! 😍❤️😋 ...
H 13 augustus 2021 08:48
5/5
❤️Faja for live mi mang. Eet bijna elke dag wel nasi of bami met vlees losie moksie roasted of masala 😋
Ingeborg 1 augustus 2021 09:47
5/5
De eksie cake is mijn favoriet van jullie tezamen met de nasi en de bami trafasie 😄
Pelé 15 juli 2021 15:56
5/5
Jullie bami en nasi zo sweet! Eet te vaak hetzelfde maar doe telkens net wat anders, kan echt alleen zo goed met jullie producten he wauw! Raad jullie overal deze top recepten en producten a an ❤️ ...
Marieke & Jezzlin 9 juli 2021 09:41
5/5
Kookvriendinnen die 3 x per week met faja lobi bezig zijn. Van vleesbroodjes tot tjauw min en roti of nasi/bami trafasie, we kunnen niet stoppennnn 😜😍🤣
Linda Broeders 8 mei 2021 20:49
5/5
Onze kindjes van 7, 5 en 1 jaar zijn dol op de keuken van Sandhia's recepten. We hebben al vele recepten uitgeprobeerd en traditie is de Surinaamse bami gaat altijd mee naar de camping :) Het hele gezin en fam, vrienden smullen ervan! ...
Crhis 5 april 2021 09:58
5/5
Heerlijke recepten voor onze favorieten nasi trafasie en bami trafasie
Mieke 6 februari 2021 11:13
5/5
Heb eergisteren Surinaamse bami klaar gemaakt,was super lekker,maak het zeker nog wel eens een keer klaar TOP
Annelies 25 januari 2021 07:29
5/5
Surinaamse bami met boontjes gisteren gegeten met de fam, heerlijk maaltijd. Leuke recepten hebben jullie zo in deze rare tijden in de wereld
Siva 22 januari 2021 08:01
5/5
surinaamse kip met bami bmmmm swietie
Jacky 13 januari 2021 08:16
5/5
Wauw, deze gegrilde zalm met bami ziet er zeer smakelijk uit. Dit gaan we maken, en ook zo proberen te serveren, dankjewel voor jullie top recepten! :)
Galermo 6 januari 2021 08:44
5/5
bami met gegrilde zalm heerlijke combinatie. Leuk mijn kookboek vernieuwd werkt uitstekend.
Anjeli 15 december 2020 09:55
5/5
Van de Nasi Trafasie tot de Bami Trafasie met jullie heerlijke marinades Moksie Metie en Moksie Speciaal!! Mijn kersttoppers voor dit jaar.
Lieke 14 december 2020 07:42
5/5
De cakemixen zijn super, alle drie nu gemaakt en gelukt aan de hand van de kookvideo's. Morgen staat de nieuwe Surinaamse Bami recept met Yangtori op het menu mmm
Sjo 20 november 2020 10:01
5/5
Heerlijk al die nieuwe recepten, deze bami met javaanse sate gelijk gemaakt en weer toppie. Schuif al die nieuwe recepten maar door hoor, hoe meer hoe beter.
Luciana 4 november 2020 11:45
5/5
Bami met boontjes trafasie hmmm
Winston 24 juni 2020 10:40
5/5
Kip Masala en Witte Bami toppers!!! Zo makkelijk te maken, en zo een smaaksensatie.
Roos 23 juni 2020 08:40
5/5
Mijn favorieten de Moksie Speciaal Trafasie, de Nasi Trafasie, de Moksie Alesie Trafasie, de Madam Jeanette en natuurlijk de Witte Bami Trafasie. Stuk voor stuk geweldige producten, die me t elkens weer het gevoel van een pro kok geven. Fijn dat jullie telkens met nieuwe recepten komen, ik raak al 10 jaar nooit uitgekookt, genoeg inspiratie!! :)) ...
Jilermo 26 mei 2020 07:43
5/5
Fawaka! Nasi Trafasie en Bami Trafasie producten die je de smaak van omoe en overgroetomoe geven, wauw wauw wauw. Eenr ecensie plaatsen is niet niks, maar dit verdient een dikke 10
Harry Aussems 30 december 2018 12:42
5/5
Geweldig met de kerst gekregen en nu al super blij. Vandaag Surinaamse bami met kip. Mmmmm
A. Verheij 15 november 2018 12:40
5/5
Wij als echte Hollandse opgevoed met de piepertjes, beoordelen dit boek met een dikke 10. We aten weleens Surinaams, maar hoe moet je dit nou zelf maken? Nou de Baka Bana's, de Saoto en de Nasi/Bami die wij maken met jullie recepten zijn nog lekkerder wij ooit geproefd hebben. Erg leuk! ...
Nicolay 30 september 2018 14:02
5/5
Heerlijk! Vroeger in mijn studie tijd gingen we altijd bij een Surinaamse oma eten naast de campus. Het ontroert me als ik jullie Nasi Trafasie en Bami Trafasie maak, en de goede herinnering en proef en voel van de fijne vroeg. Top kookboek, en heerlijke recepten elke dag op facebook. ...
Vinedi 31 juli 2018 13:23
4/5
Ben gek op nasi en bami en jullie boek zit er vol mee super
Chibby 23 juli 2018 07:08
5/5
De Javaanse Bami hmmmmmmmm
Gen 21 september 2021 20:06
5/5
WHUUTT!!! Chicken Karaage Trafasie WAUW!!!! Dit weekend gaan we hiervan smullen 🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗
Aisha 20 september 2021 09:20
5/5
Saté Trafasie (op een bedje van spaghetti), check ✅ Gelukt en was smaaaaaakvolll
D 20 september 2021 08:16
5/5
Een kookboek met letterlijk een gouden kaft. Wereldse recepten die we moeten koesteren, culturen van mengelmoesje, geheimen van verschillende keukens, recepten die werken, en kookvideo' s op hun website. ...
Monique 15 september 2021 07:59
5/5
Met Faja Lobi weet je iedere dag wat je gaat eten: Je scrollt door de recepten van een menu😘😀, en je hebt altijd wel iets. Ook de wat eten we vandaag is erg, genoeg inspiratie voor ons hier thuis, ...
Anastecia 14 september 2021 08:53
5/5
Een kookwalhala voor iedereen die van tropisch eten houd!

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Chinese bami

Ben je benieuwd hoe je bami kunt maken zoals bij de Chinees? Graag laten wij je zien hoe je bami kunt maken. Ook vertellen we je iets meer over de geschiedenis van Chinese bami.

Recept bami goreng van de Chinees

Bami goreng is een populair gerecht. Veel mensen smullen ervan en halen regelmatig – vaak op zondag – eten af bij een restaurant. Het lukt echter maar weinig mensen om bami precies zo te maken zoals bij de Chinees. Er zijn op het internet genoeg recepten voor bami te vinden. In de meeste gevallen is dit echter een recept voor Indonesische bami of Surinaamse bami. Graag delen we op deze pagina ons recept van Chinese bami. Binnen een half uur heb je dit lekkere recept voor bami op tafel staan. Ideaal voor een drukke dag wanneer je snel wat makkelijks wil maken.

Wat is Chinese bami?

Wanneer men het in Nederland over ‘bami’ heeft, wordt er meestal het gerecht ‘bami goreng’ bedoeld. Bami goreng is gebakken bami, met diverse ingrediënten zoals vlees, garnalen, groenten, ei en oosterse kruiden. Maar wat is bami nu eigenlijk precies? Bami zijn een soort noedels, gemaakt van tarwe of rijstbloem. Deze laatste soort wordt meestal mihoen genoemd. Bami bestaat altijd uit sliertjes, net als spaghetti. Deze sliertjes kunnen verschillende diktes en vormen hebben, in elk land eet men weer een ander soort bami. Chinese bami is gebroken wit van kleur, plat en is zo’n halve centimeter dik. Hoewel het niet echt ‘Chinese bami’ heet, gebruiken er zoveel Chinese restaurants deze soort bami, dat het in de volksmond ‘Chinese bami’ is geworden.

Waar komt bami eigenlijk vandaan?

Hoewel veel mensen bij bami aan Indonesische of Surinaamse bami denken, ligt de oorsprong van bami toch wel in China. Het woord bami komt van het woord bakmi en stamt uit de Chinese Minnanyu-taal. In deze taal betekent ‘ba’ (afgeleid van ‘bak’) varkensvlees. ‘Mie’ is de benaming voor tarwenoedels. Bami betekent dus eigenlijk gewoon ‘tarwenoedels geschikt voor gerechten met varkensvlees’.

Vanuit China werd bami door Chinese migranten meegenomen naar Zuidoost-Azië, waaronder Indonesië. Daar werd bami al snel onderdeel van de Indonesische keuken en ontstonden er talloze varianten op de Chinese bami. In Indonesië werd ook de naam ‘bami goreng’ bedacht: gebakken bami. Hoewel Chinese bami bijna altijd wordt bereid met varkensvlees, werd en wordt dit in het grotendeels islamitische Indonesië meestal vervangen door kip of garnalen.

Maar hoe is bami nu eigenlijk in de Nederlandse eetcultuur beland? Al in het begin van de twintigste eeuw bestonden er Chinese restaurants in Nederland, toen Chinese migranten naar Nederland kwamen. Veel van die Chinezen werkten in Nederland in de scheepvaart en vestigden zich daarom vaak in Nederlandse havensteden. Toen het in 1929 slechter ging met de Nederlandse scheepvaart, raakten veel Chinezen in Nederland werkloos. Daarom besloten zij hun geld op een andere manier te gaan verdienen en werden er in deze periode talloze Chinese restaurants geopend.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel Indische migranten naar Nederland, samen met een groep Indische Nederlanders met een Chinese achtergrond. Er ontstond een grotere behoefte aan Indisch eten in Nederland. Om meer klanten te trekken, besloten veel Chinese restaurants daarom Indische koks aan te nemen die Indische gerechten konden bereiden zoals gado-gado.

Door deze ontwikkelingen veranderden Chinese restaurants daarom steeds vaker in Chinees-Indische restaurants. Niet alleen stonden er Indische gerechten op de menukaart, ook werden de gerechten aangepast aan de Hollandse smaak. Zo werden ze minder pittig gemaakt en werden de porties groter. Door deze mengeling van Chinese, Indische en Nederlandse eetgewoonten zijn in Chinese restaurants vaak recepten te vinden die het resultaat zijn van het combineren van verschillende eetculturen.

Ingrediënten Chinese bami

Wanneer je zelf bami wil maken, dan heb je diverse ingrediënten nodig. In de eerste plaats natuurlijk de noedels zelf, in dit geval de brede, platte mie. Deze is vaak verkrijgbaar in de vorm van nestjes. Daarnaast gaan er door Chinese bami kleine stukjes ham of kipfilet. Deze kun je het best al in plakjes kopen. Welke groente er door je Chinese bami gerecht gaan, is uiteraard per recept verschillend. Groentes die goed passen bij bami goreng zijn ui, prei, bosui, wortel en paksoi. Daarnaast mag ook ei niet ontbreken.

De belangrijkste ingrediënten om zelf bami te maken, zijn natuurlijk de smaakmakers. Want hoe krijg je nu toch die typische smaak van Chinese bami? In ons recept voor bami goreng maken we gebruik van de vers bereide roerbakmix ‘Faja Lobi Witte Bami Trafasie’, een heerlijke mix van specerijen. Zo waan je je direct in een Chinees restaurant!

In ons recept lees je hoe je bami maakt zoals bij de Chinees. Het is niet moeilijk, in minder dan een half uur heb je echte Chinese bami op tafel staan. Let erop dat je de juiste soort bami gebruikt die stevig van structuur blijft en niet slap wordt tijdens het wokken. En nog een tip: maak meteen een flinke pan, dan kan de hele familie mee-eten of kun je er zelf de volgende dag ook nog van genieten!

Hoe wordt Chinese bami geserveerd?

Chinese bami kun je goed serveren samen met een lekker vleesgerecht zoals babi panggang, koe loy yuk, sieuw yok of tja sieuw. Ook een eiergerecht zoals foe young hai past goed bij Chinese bami. Als bijgerechten kun je denken aan atjar tjampoer of licht pittige komkommer. Ook pangsit of kroepoek zijn zeer geschikt, evenals een paar stokjes saté met pindasaus. Uiteraard kan ook sambal niet ontbreken. Zo bereid je je eigen, compleet verzorgde rijsttafel. Eet smakelijk!

Chinese Bami (van een Chinees restaurant)
  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eieren in 1 eetlepel olie grof roerbakken en afscheppen.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) en knoflook (geperst) daarin lichtbruin fruiten. Kipfilet (in plakjes) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan gaarbakken. Wortel (in dunne reepjes) en bosui (schuin gesneden) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan in enkele minuten beetgaar bakken. Witte Bami Trafasie (roerbakmix) toevoegen en omscheppen.
  • STAP 3: De bereide mie en de eieren toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken tot een mooie Chinese bami. De laatste minuut gegrilde kipfilet of ham (in reepjes) toevoegen en omscheppen.
Ingrediënten
- 500 gr mie of glutenvrij pasta - 4 eieren - zonnebloemolie   - 1 ui - 3 teentjes knoflook - 350 gr kipfilet - 1 winterwortel - 1 bosui (kleine) - 4 el Faja Lobi Witte Bami Trafasie (vers bereide roerbakmix) - 4 plakjes gegrilde kipfilet of ham ( vleeswaren koelschap supermarkt) - Faja Lobi Zuurgoed Trafasie
Ga naar mijn laatste sessie