Chinese Bami (van een Chinees restaurant)

Home Recepten
Chinese Bami (van een Chinees restaurant)
Afbeelding van Chinese Bami (van een Chinees restaurant)

Bereidingswijze

  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eieren in 1 eetlepel olie grof roerbakken en afscheppen.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) en knoflook (geperst) daarin lichtbruin fruiten. Kipfilet (in plakjes) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan gaarbakken. Wortel (in dunne reepjes) en bosui (schuin gesneden) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan in enkele minuten beetgaar bakken. Witte Bami Trafasie (roerbakmix) toevoegen en omscheppen.
  • STAP 3: De bereide mie en de eieren toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken tot een mooie Chinese bami. De laatste minuut gegrilde kipfilet of ham (in reepjes) toevoegen en omscheppen.

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Bami en Kookvideo's.

Serveertip: Lekker met Saoto als voorgerecht. Garneer met Zuurgoed Trafasie en Gebakken Banaan.

Variatietip: Varieer de kip met ham of garnalen.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Malinde 7 november 2022 08:22
5/5
Wanneer je zoekende bent op internet, en de leuke originele naam je trekt: Roti Chicken Popcorn. Man o man wat een smullers zijn deze kleine bommetjes. Laatst door de Nasi Trafasie gedaan, n u in de Sandhia's Roti, en ga deze week combineren met de Bami Trafasie met ketjap hmmm yummy ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ...
Udena 30 oktober 2022 00:00
5/5
We hebben ZO lekker gegeten met jullie producten bij vrienden van ons. Sindsdien zijn we VERSLAAFD aan Nasi Trafasie en Bami Trafasie, niet normaal. Ga zo door toppers!!!!
Alfons 13 oktober 2022 23:08
5/5
Al jaren naar de Surinaamse afhaal om oa bami te kopen. Ben er gek op. Nu voor t eerst zelf gekookt met jullie Bami Trafasie. Pracht product en de smaak is top.
Michiel Tange 27 september 2022 06:46
5/5
Top product voor echte Surinaamse bami te maken
Charissa 18 augustus 2022 07:57
5/5
Bedankt voor het mooie kookboek deel 6, wat een klapper van een boek! Onze favoriet: Surinaamse bami met Yangtori (speciale saté met honing of ahornsiroop)
Romy 16 augustus 2022 09:05
5/5
Heerlijke bami met javaanse kip of sate! Mijn all-time favourite. Ongekend lekker alles van jullie hoor ❤️
Sterre 14 augustus 2022 10:57
5/5
Surinaamse ovenpastei was een echte delicatesse wat hebben we gesmuld. Aankomende weekend een grote BBQ op de planning met al jullie lekkere sauzen als natuurlijk nasi en bami erbij ❤️
Mimi 26 juli 2022 07:51
5/5
Bedank ons maar later: Caribische kip uit de oven op de bbq leggen, oooh heel de wijk kwam op ons af, wat is die geur?!!!! Haha! Als je alleen al nasi trafasie of bami trafasie maakt heb je dat in huis en dan via de luchtafvoer naar buiten rondom je huis so delicious ❤️ ...
Kiki 25 juli 2022 00:00
5/5
Echt te lekker jullie recepten. Het zijn ook gewoon recepten voor alle momenten wel iets! Deel 6 staat in bestelling! Zin in en lekker met deze temperaturen jullie BBQ recepten en dan verse nasi trafasie en bami trafasie serveren en je vleesjes van de bbq oh jammer dat het weer maandag is vanavond maar weer bbq-en ...
Toine 19 juli 2022 08:53
5/5
Ketjap knoflook garnalen samen met jullie producten zo lekker. Of je doet het met rijst, met bami of op een vers surinaamse broodje belegd met boter en een beetje knoflooksaus, pfoee! 😋
Olli 17 juli 2022 09:32
5/5
Surinaamse Bami met boontjes en kip beste en favoriete recept van jullie website ❤️
Natash 10 juli 2022 09:32
5/5
Heerlijke roti, nasi en bami recepten hebben jullie.
Mini 7 juli 2022 08:17
5/5
Nasi kip met losie of moksie aanrader mensen. Doe hetzelfde eens met de Bami Trafasie 👌
Rosa 27 juni 2022 07:54
5/5
Allereerst wat is de Surinaamse bami met ovenkip een bijzonder mooie foto, zag hem langskomen op instagram en zo bij jullie terecht gekomen. Het recept was zo duidelijk uitgelegd dat ik alle ingredienten heb gekocht bij de Oriental om de hoek en hopsa in 1 keer gelukt, deze staat vanaf nu vast op ons menu echt een leuk merk en een aanrader 😎 ...
Trisja 19 juni 2022 09:13
5/5
Ovenkip voor Surinaamse Nasi en Bami weer een super recept. Konden jullie maar iedere dag een nieuw recept publiceren
Yannick 17 juni 2022 08:01
5/5
Dit recept heeft wel echt de mooiste foto zeg! Lekker zo met Nasi en Bami de zuurgoed en de moksie speciaal kip. Wij gaan dit feestmaal dit weekend maken, maar dan de moksie speciaal, losie foroe en moksie metie kip dagje van te voren in de lak leggen en dan lekker op de BBQ met de hitte morgen ❤️ ...
Manu 15 juni 2022 08:04
5/5
Vanavond lekker kip rollade in nasi trafasie met bami trafasie en zuurgoed trafasie net alles voorbereid en super handig die kookstand!!! Hoe kom je erbij hahaha nooit meer een vieze telefoo n nu
Truus 5 juni 2022 10:13
5/5
Gisteren voor ons bezoek geserveerd met inspiratie van faja lobi: Nasi met Moksie Metie, Saoto Soepie, Keksi, Bami met Losie Foroe en Dawet hmmmm 😍❤️
Nadjella 30 mei 2022 07:47
5/5
Surinaamse Bami met ovenkip is zo leuk: met jullie vleesrecepten kan je wel 1 week lang hetzelfde recept maken, maar telkens met een andere twist. Zo super fijn jullie producten 😎
Lieke 29 mei 2022 18:49
5/5
Al verschillende recepten geprobeerd voor een Surinaamse bami maar deze is een blijvertje. Heel smaakvol en gemakkelijk om te bereiden. Ook de kinderen vonden deze erg lekker
Nicolette 22 mei 2022 08:29
5/5
Surinaamse Bami met boontjes en kip... pfoe pfoe pfoe aanrander van jewelste. 😊😋
Koningstiger 20 mei 2022 13:07
5/5
De producten van jullie zijn gewoon erg lekker elke keer met de bami of nasi de heerlijke saus top hop hoor
Adjila 16 mei 2022 08:00
5/5
Roti Ketjap Kippetjes zo ongekend sappig en mals. Zo heerlijk als je dit in stukjes snijd, en ook in je bami trafasie stopt oh oh oh 😍❤️
Anne-lotte 12 mei 2022 07:48
5/5
Empanadas zijn onze favoriete snack maar dit, zo lekker de Trafasie variant! 😍😋 Moeten jullie eens combineren met een nasi of bami recept.
Melissa 4 mei 2022 08:12
5/5
Ketjap eieren, Masala eieren en Moksie Speciaal eieren zo lekker bij de nasi bami of roti❤️
Oki 27 april 2022 10:42
5/5
Genoten van de Spagehetti met Bami Trafasie ❤️
Jesper 15 april 2022 00:00
5/5
Zulke goeie vleesrecepten! Ook de nasi bami toppers. Deel 6 staat al 2 x in reservering :)
Arie 10 april 2022 09:10
5/5
Surinaamse Bami met boontjes en kip beste wat er is 😊😋😎
Renate Bakker 8 april 2022 21:03
5/5
Regelmatig wordt hier de Surinaamse bami gegeten is altijd een hit hier in huis! Als ik ff geen inspiratie heb roepen ze in echo surinaamse bami alla Naadje😁 Ik gebruik vaak groenten die voor handen zijn of op moeten, wel altijd vers en Faja Lobi staat standaard in de voorraadkast! Echt altijd lekker ...
Renate Bakker 8 april 2022 20:19
5/5
Maak de Surinaamse bami regelmatig is altijd een hit hier in huis er wordt dan niet gegeten maar gev.eten! Ik varieer de groenten met wat voor handen is of wat op moet want als ik ff niet weet wat moeten we nu weer eten, roepen ze in koor surinaamse bami alla Naadje! Faja Lobi staat altijd in mijn voorraad kast! ...

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Chinese bami

Ben je benieuwd hoe je bami kunt maken zoals bij de Chinees? Graag laten wij je zien hoe je bami kunt maken. Ook vertellen we je iets meer over de geschiedenis van Chinese bami.

Recept bami goreng van de Chinees

Bami goreng is een populair gerecht. Veel mensen smullen ervan en halen regelmatig – vaak op zondag – eten af bij een restaurant. Het lukt echter maar weinig mensen om bami precies zo te maken zoals bij de Chinees. Er zijn op het internet genoeg recepten voor bami te vinden. In de meeste gevallen is dit echter een recept voor Indonesische bami of Surinaamse bami. Graag delen we op deze pagina ons recept van Chinese bami. Binnen een half uur heb je dit lekkere recept voor bami op tafel staan. Ideaal voor een drukke dag wanneer je snel wat makkelijks wil maken.

Wat is Chinese bami?

Wanneer men het in Nederland over ‘bami’ heeft, wordt er meestal het gerecht ‘bami goreng’ bedoeld. Bami goreng is gebakken bami, met diverse ingrediënten zoals vlees, garnalen, groenten, ei en oosterse kruiden. Maar wat is bami nu eigenlijk precies? Bami zijn een soort noedels, gemaakt van tarwe of rijstbloem. Deze laatste soort wordt meestal mihoen genoemd. Bami bestaat altijd uit sliertjes, net als spaghetti. Deze sliertjes kunnen verschillende diktes en vormen hebben, in elk land eet men weer een ander soort bami. Chinese bami is gebroken wit van kleur, plat en is zo’n halve centimeter dik. Hoewel het niet echt ‘Chinese bami’ heet, gebruiken er zoveel Chinese restaurants deze soort bami, dat het in de volksmond ‘Chinese bami’ is geworden.

Waar komt bami eigenlijk vandaan?

Hoewel veel mensen bij bami aan Indonesische of Surinaamse bami denken, ligt de oorsprong van bami toch wel in China. Het woord bami komt van het woord bakmi en stamt uit de Chinese Minnanyu-taal. In deze taal betekent ‘ba’ (afgeleid van ‘bak’) varkensvlees. ‘Mie’ is de benaming voor tarwenoedels. Bami betekent dus eigenlijk gewoon ‘tarwenoedels geschikt voor gerechten met varkensvlees’.

Vanuit China werd bami door Chinese migranten meegenomen naar Zuidoost-Azië, waaronder Indonesië. Daar werd bami al snel onderdeel van de Indonesische keuken en ontstonden er talloze varianten op de Chinese bami. In Indonesië werd ook de naam ‘bami goreng’ bedacht: gebakken bami. Hoewel Chinese bami bijna altijd wordt bereid met varkensvlees, werd en wordt dit in het grotendeels islamitische Indonesië meestal vervangen door kip of garnalen.

Maar hoe is bami nu eigenlijk in de Nederlandse eetcultuur beland? Al in het begin van de twintigste eeuw bestonden er Chinese restaurants in Nederland, toen Chinese migranten naar Nederland kwamen. Veel van die Chinezen werkten in Nederland in de scheepvaart en vestigden zich daarom vaak in Nederlandse havensteden. Toen het in 1929 slechter ging met de Nederlandse scheepvaart, raakten veel Chinezen in Nederland werkloos. Daarom besloten zij hun geld op een andere manier te gaan verdienen en werden er in deze periode talloze Chinese restaurants geopend.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel Indische migranten naar Nederland, samen met een groep Indische Nederlanders met een Chinese achtergrond. Er ontstond een grotere behoefte aan Indisch eten in Nederland. Om meer klanten te trekken, besloten veel Chinese restaurants daarom Indische koks aan te nemen die Indische gerechten konden bereiden zoals gado-gado.

Door deze ontwikkelingen veranderden Chinese restaurants daarom steeds vaker in Chinees-Indische restaurants. Niet alleen stonden er Indische gerechten op de menukaart, ook werden de gerechten aangepast aan de Hollandse smaak. Zo werden ze minder pittig gemaakt en werden de porties groter. Door deze mengeling van Chinese, Indische en Nederlandse eetgewoonten zijn in Chinese restaurants vaak recepten te vinden die het resultaat zijn van het combineren van verschillende eetculturen.

Ingrediënten Chinese bami

Wanneer je zelf bami wil maken, dan heb je diverse ingrediënten nodig. In de eerste plaats natuurlijk de noedels zelf, in dit geval de brede, platte mie. Deze is vaak verkrijgbaar in de vorm van nestjes. Daarnaast gaan er door Chinese bami kleine stukjes ham of kipfilet. Deze kun je het best al in plakjes kopen. Welke groente er door je Chinese bami gerecht gaan, is uiteraard per recept verschillend. Groentes die goed passen bij bami goreng zijn ui, prei, bosui, wortel en paksoi. Daarnaast mag ook ei niet ontbreken.

De belangrijkste ingrediënten om zelf bami te maken, zijn natuurlijk de smaakmakers. Want hoe krijg je nu toch die typische smaak van Chinese bami? In ons recept voor bami goreng maken we gebruik van de vers bereide roerbakmix ‘Faja Lobi Witte Bami Trafasie’, een heerlijke mix van specerijen. Zo waan je je direct in een Chinees restaurant!

In ons recept lees je hoe je bami maakt zoals bij de Chinees. Het is niet moeilijk, in minder dan een half uur heb je echte Chinese bami op tafel staan. Let erop dat je de juiste soort bami gebruikt die stevig van structuur blijft en niet slap wordt tijdens het wokken. En nog een tip: maak meteen een flinke pan, dan kan de hele familie mee-eten of kun je er zelf de volgende dag ook nog van genieten!

Hoe wordt Chinese bami geserveerd?

Chinese bami kun je goed serveren samen met een lekker vleesgerecht zoals babi panggang, koe loy yuk, sieuw yok of tja sieuw. Ook een eiergerecht zoals foe young hai past goed bij Chinese bami. Als bijgerechten kun je denken aan atjar tjampoer of licht pittige komkommer. Ook pangsit of kroepoek zijn zeer geschikt, evenals een paar stokjes saté met pindasaus. Uiteraard kan ook sambal niet ontbreken. Zo bereid je je eigen, compleet verzorgde rijsttafel. Eet smakelijk!

Chinese Bami (van een Chinees restaurant)
  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eieren in 1 eetlepel olie grof roerbakken en afscheppen.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) en knoflook (geperst) daarin lichtbruin fruiten. Kipfilet (in plakjes) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan gaarbakken. Wortel (in dunne reepjes) en bosui (schuin gesneden) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan in enkele minuten beetgaar bakken. Witte Bami Trafasie (roerbakmix) toevoegen en omscheppen.
  • STAP 3: De bereide mie en de eieren toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken tot een mooie Chinese bami. De laatste minuut gegrilde kipfilet of ham (in reepjes) toevoegen en omscheppen.
Ingrediënten
- 500 gr mie of glutenvrij pasta - 4 eieren - zonnebloemolie   - 1 ui - 3 teentjes knoflook - 350 gr kipfilet - 1 winterwortel - 1 bosui (kleine) - 4 el Faja Lobi Witte Bami Trafasie (vers bereide roerbakmix) - 4 plakjes gegrilde kipfilet of ham (vleeswaren koelschap supermarkt) - Faja Lobi Zuurgoed Trafasie
Ga naar mijn laatste sessie