👀 Onze nieuwste blogpost al gelezen? Halloween menu 2024: griezelig lekker
Samen met jou willen wij een bijdrage leveren aan een betere wereld. Lees hier onze missie ❤️

Chinese Bami (van een Chinees restaurant)

Home Recepten
Chinese Bami (van een Chinees restaurant)
Afbeelding van Chinese Bami (van een Chinees restaurant)

Bereidingswijze

  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eieren in 1 eetlepel olie grof roerbakken en afscheppen.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) en knoflook (geperst) daarin lichtbruin fruiten. Kipfilet (in plakjes) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan gaarbakken. Wortel (in dunne reepjes) en bosui (schuin gesneden) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan in enkele minuten beetgaar bakken. Witte Bami Trafasie (roerbakmix) toevoegen en omscheppen.
  • STAP 3: De bereide mie en de eieren toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken tot een mooie Chinese bami. De laatste minuut gegrilde kipfilet of ham (in reepjes) toevoegen en omscheppen.

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Bami en Kookvideo's.

Serveertip: Lekker met Saoto als voorgerecht. Garneer met Zuurgoed Trafasie en Gebakken Banaan.

Variatietip: Varieer de kip met ham of garnalen.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

check

Vegetarische Bereidingswijze Faja Lobi: Raadpleeg Sandhia’s Vegetarisch Eten

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Rowena 16 oktober 2024 08:25
5/5
Geslaagde avond met bami trafasie moksie speciaal en trassie trafasie ❤️❤️❤️
Koosje 23 september 2024 07:36
5/5
Weer het hele weekend genoten van ons Faja Lobi menu. Vrijdag Roti Masala Trafasie, zaterdag Nasi Trafasie en gisteren Bami Trafasie 😍
Rosalinde 27 mei 2024 07:59
5/5
Bami Goreng Trafasie goedgekeurd ✅❕
Linda 23 mei 2024 07:41
5/5
Fav's: RotiChoti honey chicken en Bami Goreng Trafasie ❤️❤️❤️❤️
Antilia 27 maart 2024 08:00
5/5
Deze combinatie van nasi trafasie en bami trafasie is echt de bom! Lekker met vleesjes van de bbq zo met de zomer 🌞🌞🌞
Loes 13 februari 2024 07:54
5/5
Lekkere gerechten. Lekkerste is als je zowel bami trafasie als nasi trafasie maakt met moksie metie en moksie speciaal kip voor het gezin, lekker groot op tafel uitserveren muziekje aan. Ooh het mooie leven ❤️ ...
Go 2 januari 2024 06:33
5/5
Jullie maken echt de heerlijkste recepten! Genoten van jullie nasi trafasie en bami trafasie
Liza Yvonne Kramer 17 december 2023 06:22
5/5
Ik wil het op 25 en 26 december 2023 speciale bami met groenten ,garnalen bakje bami ,bami trafeasie maken.
Remy 11 december 2023 07:17
5/5
Bami met ovenkip is een super recept als je snel en lekker authentiek wilt gaan. 5 sterren voor de handige kookvideo 🤗
Ramy 14 november 2023 05:55
5/5
Ovenkip voor Surinaamse Nasi en Bami, en dan de Nasi Trafasie en Bami Trafasie erbij server, wow! 😚
Wilfred 10 oktober 2023 06:12
5/5
Surinaamse Bami met de kippetjes op de BBQ the best!❤️😋
Kon 1 september 2023 07:10
5/5
De ovenkippetjes in de moksie metie lak met heerlijke bami trafasie ❤️❤️❤️
Claudia Silvio 25 augustus 2023 07:04
5/5
Altijd fijn als je producten hebt waar je meer dan 1 kant mee op kan. Nou, dat zit bij jullie wel goed! Je tikt in nasi trafasie en krijgt 50 recepten te zien, je tikt bami trafasie is en ik zie tig veel recepten! Elke keer weer smullen, elke keer het hele huis rokend, de hele week weet altijd als we Faja Lobi gebruiken. Dit is natuurlijk een goeie review waard! Groetjes 😘 ...
Eltjo huizinga 20 juni 2023 00:00
5/5
Het begon ermee dat mijn vrouw een klein potje bami trafasie toevoegde aan de bami. Mijn smaakpapillen reageerden zeer verheugd op deze toevoeging.En wat bleek, er was een heel assortiment F aja lobi produkten die lange tijd aan mijn aandacht ontsnapt waren! Vanaf dit moment werd de keuken langzaam gefajalobiseerd. En nu met Sandhia's recepten deel 6 met de handige qr codes gaat de deur naar de Surinaamse keuken van een kier naar helemaal open! Dank mede namens mijn familieleden en aanhang. Klein nadeel ... Ze komen heel vaak langs nu ...
Alicia van Gorin 30 april 2023 08:55
5/5
Keksi Trafasie met Baka Bana Trafasie en als hoofdgerecht Bami Trafasie met Moksie Metie en Kasripo kip hmmmmmmmmmm yumyum 😊😊
Liza Yvonne Kramer 29 april 2023 13:42
5/5
Ik had vorige week Leekumkum saus bij Toko gekocht dan had ik kipfilet met knoflook,peper zout ,groenten en sambal bij elkaa😋😋😋😋😋😋😋r gemaakt en dan at ik Bami speciaal m et kipfilet . ...
Lia Musters 6 maart 2023 19:18
5/5
Wat hebben we genoten van de bami ballen , goed gelukt , en ga ze volgend weekend weer maken , HEERLIJK 🤤
Ansjo 24 februari 2023 08:20
5/5
Surinaamse Bami met ovenkip 10 sterren! ❤️
Janna 30 januari 2023 17:41
5/5
Voor het gerecht kasripo kip heb ik deze toen besteld, echt we hebben er van genoten!! Dit hebben wij samen gemaakt met Surinaamse bami en met kousenband! Echt de moeite waard!!
Ros 27 januari 2023 08:02
5/5
Surinaamse Bami met Bami Trafasie oeiii ❤️
Malinde 7 november 2022 08:22
5/5
Wanneer je zoekende bent op internet, en de leuke originele naam je trekt: Roti Chicken Popcorn. Man o man wat een smullers zijn deze kleine bommetjes. Laatst door de Nasi Trafasie gedaan, n u in de Sandhia's Roti, en ga deze week combineren met de Bami Trafasie met ketjap hmmm yummy ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ...
Udena 30 oktober 2022 00:00
5/5
We hebben ZO lekker gegeten met jullie producten bij vrienden van ons. Sindsdien zijn we VERSLAAFD aan Nasi Trafasie en Bami Trafasie, niet normaal. Ga zo door toppers!!!!
Alfons 13 oktober 2022 23:08
5/5
Al jaren naar de Surinaamse afhaal om oa bami te kopen. Ben er gek op. Nu voor t eerst zelf gekookt met jullie Bami Trafasie. Pracht product en de smaak is top.
Michiel Tange 27 september 2022 06:46
5/5
Top product voor echte Surinaamse bami te maken
Charissa 18 augustus 2022 07:57
5/5
Bedankt voor het mooie kookboek deel 6, wat een klapper van een boek! Onze favoriet: Surinaamse bami met Yangtori (speciale saté met honing of ahornsiroop)
Romy 16 augustus 2022 09:05
5/5
Heerlijke bami met javaanse kip of sate! Mijn all-time favourite. Ongekend lekker alles van jullie hoor ❤️
Sterre 14 augustus 2022 10:57
5/5
Surinaamse ovenpastei was een echte delicatesse wat hebben we gesmuld. Aankomende weekend een grote BBQ op de planning met al jullie lekkere sauzen als natuurlijk nasi en bami erbij ❤️
Mimi 26 juli 2022 07:51
5/5
Bedank ons maar later: Caribische kip uit de oven op de bbq leggen, oooh heel de wijk kwam op ons af, wat is die geur?!!!! Haha! Als je alleen al nasi trafasie of bami trafasie maakt heb je dat in huis en dan via de luchtafvoer naar buiten rondom je huis so delicious ❤️ ...
Kiki 25 juli 2022 00:00
5/5
Echt te lekker jullie recepten. Het zijn ook gewoon recepten voor alle momenten wel iets! Deel 6 staat in bestelling! Zin in en lekker met deze temperaturen jullie BBQ recepten en dan verse nasi trafasie en bami trafasie serveren en je vleesjes van de bbq oh jammer dat het weer maandag is vanavond maar weer bbq-en ...
Toine 19 juli 2022 08:53
5/5
Ketjap knoflook garnalen samen met jullie producten zo lekker. Of je doet het met rijst, met bami of op een vers surinaamse broodje belegd met boter en een beetje knoflooksaus, pfoee! 😋

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Chinese bami

Ben je benieuwd hoe je bami kunt maken zoals bij de Chinees? Graag laten wij je zien hoe je bami kunt maken. Ook vertellen we je iets meer over de geschiedenis van Chinese bami.

Recept bami goreng van de Chinees

Bami goreng is een populair gerecht. Veel mensen smullen ervan en halen regelmatig – vaak op zondag – eten af bij een restaurant. Het lukt echter maar weinig mensen om bami precies zo te maken zoals bij de Chinees. Er zijn op het internet genoeg recepten voor bami te vinden. In de meeste gevallen is dit echter een recept voor Indonesische bami of Surinaamse bami. Graag delen we op deze pagina ons recept van Chinese bami. Binnen een half uur heb je dit lekkere recept voor bami op tafel staan. Ideaal voor een drukke dag wanneer je snel wat makkelijks wil maken.

Wat is Chinese bami?

Wanneer men het in Nederland over ‘bami’ heeft, wordt er meestal het gerecht ‘bami goreng’ bedoeld. Bami goreng is gebakken bami, met diverse ingrediënten zoals vlees, garnalen, groenten, ei en oosterse kruiden. Maar wat is bami nu eigenlijk precies? Bami zijn een soort noedels, gemaakt van tarwe of rijstbloem. Deze laatste soort wordt meestal mihoen genoemd. Bami bestaat altijd uit sliertjes, net als spaghetti. Deze sliertjes kunnen verschillende diktes en vormen hebben, in elk land eet men weer een ander soort bami. Chinese bami is gebroken wit van kleur, plat en is zo’n halve centimeter dik. Hoewel het niet echt ‘Chinese bami’ heet, gebruiken er zoveel Chinese restaurants deze soort bami, dat het in de volksmond ‘Chinese bami’ is geworden.

Waar komt bami eigenlijk vandaan?

Hoewel veel mensen bij bami aan Indonesische of Surinaamse bami denken, ligt de oorsprong van bami toch wel in China. Het woord bami komt van het woord bakmi en stamt uit de Chinese Minnanyu-taal. In deze taal betekent ‘ba’ (afgeleid van ‘bak’) varkensvlees. ‘Mie’ is de benaming voor tarwenoedels. Bami betekent dus eigenlijk gewoon ‘tarwenoedels geschikt voor gerechten met varkensvlees’.

Vanuit China werd bami door Chinese migranten meegenomen naar Zuidoost-Azië, waaronder Indonesië. Daar werd bami al snel onderdeel van de Indonesische keuken en ontstonden er talloze varianten op de Chinese bami. In Indonesië werd ook de naam ‘bami goreng’ bedacht: gebakken bami. Hoewel Chinese bami bijna altijd wordt bereid met varkensvlees, werd en wordt dit in het grotendeels islamitische Indonesië meestal vervangen door kip of garnalen.

Maar hoe is bami nu eigenlijk in de Nederlandse eetcultuur beland? Al in het begin van de twintigste eeuw bestonden er Chinese restaurants in Nederland, toen Chinese migranten naar Nederland kwamen. Veel van die Chinezen werkten in Nederland in de scheepvaart en vestigden zich daarom vaak in Nederlandse havensteden. Toen het in 1929 slechter ging met de Nederlandse scheepvaart, raakten veel Chinezen in Nederland werkloos. Daarom besloten zij hun geld op een andere manier te gaan verdienen en werden er in deze periode talloze Chinese restaurants geopend.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel Indische migranten naar Nederland, samen met een groep Indische Nederlanders met een Chinese achtergrond. Er ontstond een grotere behoefte aan Indisch eten in Nederland. Om meer klanten te trekken, besloten veel Chinese restaurants daarom Indische koks aan te nemen die Indische gerechten konden bereiden zoals gado-gado.

Door deze ontwikkelingen veranderden Chinese restaurants daarom steeds vaker in Chinees-Indische restaurants. Niet alleen stonden er Indische gerechten op de menukaart, ook werden de gerechten aangepast aan de Hollandse smaak. Zo werden ze minder pittig gemaakt en werden de porties groter. Door deze mengeling van Chinese, Indische en Nederlandse eetgewoonten zijn in Chinese restaurants vaak recepten te vinden die het resultaat zijn van het combineren van verschillende eetculturen.

Ingrediënten Chinese bami

Wanneer je zelf bami wil maken, dan heb je diverse ingrediënten nodig. In de eerste plaats natuurlijk de noedels zelf, in dit geval de brede, platte mie. Deze is vaak verkrijgbaar in de vorm van nestjes. Daarnaast gaan er door Chinese bami kleine stukjes ham of kipfilet. Deze kun je het best al in plakjes kopen. Welke groente er door je Chinese bami gerecht gaan, is uiteraard per recept verschillend. Groentes die goed passen bij bami goreng zijn ui, prei, bosui, wortel en paksoi. Daarnaast mag ook ei niet ontbreken.

De belangrijkste ingrediënten om zelf bami te maken, zijn natuurlijk de smaakmakers. Want hoe krijg je nu toch die typische smaak van Chinese bami? In ons recept voor bami goreng maken we gebruik van de vers bereide roerbakmix ‘Faja Lobi Witte Bami Trafasie’, een heerlijke mix van specerijen. Zo waan je je direct in een Chinees restaurant!

In ons recept lees je hoe je bami maakt zoals bij de Chinees. Het is niet moeilijk, in minder dan een half uur heb je echte Chinese bami op tafel staan. Let erop dat je de juiste soort bami gebruikt die stevig van structuur blijft en niet slap wordt tijdens het wokken. En nog een tip: maak meteen een flinke pan, dan kan de hele familie mee-eten of kun je er zelf de volgende dag ook nog van genieten!

Hoe wordt Chinese bami geserveerd?

Chinese bami kun je goed serveren samen met een lekker vleesgerecht zoals babi panggang, koe loy yuk, sieuw yok of tja sieuw. Ook een eiergerecht zoals foe young hai past goed bij Chinese bami. Als bijgerechten kun je denken aan atjar tjampoer of licht pittige komkommer. Ook pangsit of kroepoek zijn zeer geschikt, evenals een paar stokjes saté met pindasaus. Uiteraard kan ook sambal niet ontbreken. Zo bereid je je eigen, compleet verzorgde rijsttafel. Eet smakelijk!

Chinese Bami (van een Chinees restaurant)
  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eieren in 1 eetlepel olie grof roerbakken en afscheppen.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) en knoflook (geperst) daarin lichtbruin fruiten. Kipfilet (in plakjes) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan gaarbakken. Wortel (in dunne reepjes) en bosui (schuin gesneden) toevoegen, omscheppen en met deksel op de pan in enkele minuten beetgaar bakken. Witte Bami Trafasie (roerbakmix) toevoegen en omscheppen.
  • STAP 3: De bereide mie en de eieren toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken tot een mooie Chinese bami. De laatste minuut gegrilde kipfilet of ham (in reepjes) toevoegen en omscheppen.
Ingrediënten
- 500 gr mie of glutenvrij pasta - 4 eieren - zonnebloemolie   - 1 ui - 3 teentjes knoflook - 350 gr kipfilet - 1 winterwortel - 1 bosui (kleine) - 4 el Faja Lobi Witte Bami Trafasie (vers bereide roerbakmix) - 4 plakjes gegrilde kipfilet of ham (vleeswaren koelschap supermarkt) - Faja Lobi Zuurgoed Trafasie
Wij zijn genomineerd. Stem op ons!
Wij zijn genomineerd. Stem op ons!
In meer dan 2500 winkels te koop!
Ga naar mijn laatste sessie