Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)

Home Recepten
Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)
Afbeelding van Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)
Afbeelding van Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)

Bereidingswijze

Stap voor stap koken

1. Voorbereiding:

STAP 1: Rozijnen op een snijplank grof snijden, week ze een nacht van tevoren in het bruin bier; voor het beste resultaat de rozijnen maximaal 8 uur weken. Alle ingrediënten op kamertemperatuur brengen en zorg ervoor dat de boter zacht is geworden. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Plaats bakpapier over de cakevorm.

2. Beslag mixen:

STAP 2: Klop met de mixer de boter op de hoogste stand zacht en romig in een beslagkom. Voeg Keksi Trafasie (cakemix), kaneel, melk, yoghurt, bruine rum, eieren, Laigsingh Amandel Essence (aroma) en de geweekte rozijnen (niet uitlekken) in één keer toe. Mix het met de mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad geheel. Klop het beslag daarna met de mixer op de hoogste stand in 3 minuten tot een luchtig beslag.

3. Oven:

STAP 3: Giet het beslag in de cakevorm, strijk het glad en bak de cake in de oven gaar en goudbruin. Haal de cakevorm uit de oven, plaats op een rooster, leg er een schone en droge theedoek overheen en laat het 10 minuten afkoelen. Haal de cake daarna uit de cakevorm, bakpapier verwijderen en laat het afgedekt met aluminiumfolie 1 uur afkoelen.

4. Baktijd en Oventemperatuur:

  • Heteluchtoven:25-30 min. op 150 °C
  • Elektrisch: 35-40 min. op 150 °C
  • Gasoven: 35-40 min. op stand 2-3

5. Keukengerei:

  • Cakevorm 24 cm
  • Mixer met gardes
  • Bakpapier

Baktijd: De baktijd en oventemperatuur variëren per warmtebron; raadpleeg voor de juiste baktijd en oventemperatuur de handleiding van je warmtebron.

Cake gaar: Prik met een (saté)prikker in het midden van Keksi Trafasie. Wanneer de prikker er schoon en droog uitkomt, is het gaar.

Topping: Bestrijk de Keksi Trafasie met roomboter (gesmolten) of bruine rum en decoreer het met de suikermuisjes.

Variatietip: Voeg 2 theelepels Laigsingh Vanille Essence (aroma) en/of 50 gram sukade tijdens het mixen toe. Varieer het bruin bier met rum.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Jan 24 november 2020 09:55
5/5
BAKMIXEN ontvangen wauw!!!!! Marmercake direct gelukt, keksi en eksi ga ik dit weekend maken.
Lieke 14 december 2020 07:42
5/5
De cakemixen zijn super, alle drie nu gemaakt en gelukt aan de hand van de kookvideo's. Morgen staat de nieuwe Surinaamse Bami recept met Yangtori op het menu mmm
T 24 november 2020 12:58
5/5
Dit recept echt wauw. Eksi mijn favorietj, daarna Keksie daarna Choco. Wanneer komt de mix voor lapis, surinaamse pandan en ananascake?
Kelly rowena 16 november 2020 09:54
5/5
van onze Surinaamse vriendjes dit boek ontvangen zo fijn dat we nu zelf alles kunnen maken wat we altijd eten bij onze vrienden
Tati Anie 27 oktober 2020 09:44
5/5
Indische roots maar geweldig dit Surinaamse kookboek
Aniun 26 oktober 2020 07:57
5/5
Ketjap eieren met Surinaamse nasi test zaterdag: Heerlijk met de eitjes!
Yves 7 september 2020 21:46
5/5
Zekers goed beoordeeld heerlijk en echt kookboek voor de Surinaamse keuken
Indran 8 juni 2020 10:43
5/5
een trots merk voor de Surinaamse gemeenschap. Geweldig om te zien hoeveel Nederlaners dit gebruiken!
ron theunissen 26 oktober 2019 22:39
5/5
ik maak graag bara,s en surinaamse bamie en bamieballen en wou dit boek allang bestellen ik ben zelf kok maar nu kan ik mijn voorliefde voor het surinaamse gerechten nog meer verrijken en ge nieten van al deze lekkere gerechten ...
Teddy 1 april 2019 08:26
5/5
De beste recepten vind je in dit kookboek! al weer 30 jaar geleden aten wij als studenten bij een hele oude Surinaamse oma, waarvan haar kookgeuren ons hele studentenhuis doorheen kwamen. De Nasi zoals wij die daar aten, wauw, de Nasi Trafasie doet me helemaal terugdenken aan deze mooie tijd. ...
Timmy 8 januari 2019 10:26
5/5
Een wauw-factor, verschillende hoofdstukken, een grote diversiteit en jullie zijn door mijn test heen: mijn Surinaamse oma maakte bepaalde gerechten, en die komen overeen.
Harry Aussems 30 december 2018 12:42
5/5
Geweldig met de kerst gekregen en nu al super blij. Vandaag Surinaamse bami met kip. Mmmmm
Lucy Tates 26 november 2018 12:50
5/5
De gewenste recepten staan erin, de echte oude Surinaamse recepten, die ik vroeger als kleine meisje at bij mij moeder en tantes in onze garage, toekijkend hoe de dames op gevoel gezellig aa n het koken waren op vrolijke musiek. Hetzelfde gevoel krijg ik bij jullie kookboek, ontzettend bedankt voor dat fijne gevoel :) ...
Liza Yvonne Kramer 1 november 2018 14:54
5/5
Ik wil het 1 speciale kookboekje van Surinaamse eten bestellen .
Gimmy en ninn 9 oktober 2018 09:59
5/5
De manier hoe jullie die geschreven hebben is echt super. Veel recepten herken ik van vroeger hoe mijn oma en moeder het maakte, maar wat vooral leuk is, de recepten kan je heel erg personal iseren naar je eigen smaak, precies zoals de Surinaamse keuken is! De culturen daar maken alles op hun eigen manier, waardoor je altijd verrast wordt keer op keer. XX ...
Lizzy 4 oktober 2018 09:19
5/5
De Surinaamse keuken leren kennen is wel heel erg leuk met jullie kookboek.
Nicolay 30 september 2018 14:02
5/5
Heerlijk! Vroeger in mijn studie tijd gingen we altijd bij een Surinaamse oma eten naast de campus. Het ontroert me als ik jullie Nasi Trafasie en Bami Trafasie maak, en de goede herinnering en proef en voel van de fijne vroeg. Top kookboek, en heerlijke recepten elke dag op facebook. ...
Davinci 26 september 2018 14:46
5/5
HELEMAAL GEK VAN SURINAAMSE NASI lekkrrrrre receoten!
Freddy 14 september 2018 15:33
5/5
Heerlijk dit echt fijn, vroeger in mijn studententijd aten we dit bij Surinaamse vrienden, na tig jaren maak ik het nu zelf en het smaakt exact als vroeger
Jose 11 september 2018 09:39
5/5
Hartelijk bedankt! De familie verhalen, de verhaallijn (wat me pas later opviel met het varende boortje haha!) en de kleurrijke recepten. Een ontzettend leuke manier kennis te maken met jull ie en met de Surinaamse keuken. Wat nog mooier zou zijn, als in de toekomst een extra kaft aan de binnenkant zit (naast de band die er nu al in zit), zodat je meerdere recepten snel terug kan vinden, bijvoorbeeld 1 kaft voor voorgerecht, 1 kaft voor hoofdgerecht, 1 kaft voor nagerecht, 1 kaft voor dranken haha.
+ Uitstraling
+ Kleurrijk
+ Duidelijke recepten
+ Heerlijke feel good bij dit boek
...
Venus 10 september 2018 13:08
5/5
Gerelateerd aan mijn Surinaamse afkomst, krijgen jullie een dikke 10+!
Sophia Jansen 5 september 2018 11:37
5/5
Uitstekend in elkaar gezet en je leert de Surinaamse keuken op leuke wijze kennen en makkelijke recepten tot nu toe (6 gemaakt).
Liza Yvonne Bijker-Kramer 16 augustus 2018 11:48
5/5
Mag ik jou vragen of moet ik het Surinaamse kookboek automatisch afgeschreven of betaald worden ?
Waar mag ik het Surinaamse kookboek halen?
Morales 9 augustus 2018 12:47
5/5
Kookboek goed ontvangen, heb deel 1 en 2 en 3 zelfs! Leuk om te zien hoe het telkens beter wordt. Echte promotors van de Surinaamse keuken.
Liza Yvonne Bijker-Kramer 12 juli 2018 11:49
5/5
Ik kan het Surinaams eten koken en ik ben heel erg nieuwsgierig geworden,wat er Surinaamse recepten aan kookboek staat.
Priya & Gregory 11 juli 2018 07:39
5/5
Fijn boek met recepten. Daarnaast zitten er echt VEEL recepten in, ongekend. Surinaamse kookboeken zijn vaak te eenzijdig, hier krijgen jullie echt een 5 sterren voor want wij vinden het sup er. We hopen alleen dat jullie producten beter beschikbaar worden, vind het te duur om het online te kopen! ...
Charissa 19 juni 2018 16:14
5/5
Verreweg het beste Surinaamse kookboek!
Manoukii 7 juni 2018 11:13
5/5
Al mijn favoriete Surinaamse gerechten nu ook makkelijk zelf maken :))
Smitje 6 juni 2018 15:52
5/5
Nog even en ik ben een pro Surinaamse kok met die boek. Mag ik dan bij jullie komen werken??
Glennis 20 oktober 2020 11:47
5/5
Schuif maar door hoor! Al jullie producten al eens geprobeerd. Bruine Bonen met drumsticks blijven mijn favoriet.

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)

1. Voorbereiding:

STAP 1: Rozijnen op een snijplank grof snijden, week ze een nacht van tevoren in het bruin bier; voor het beste resultaat de rozijnen maximaal 8 uur weken. Alle ingrediënten op kamertemperatuur brengen en zorg ervoor dat de boter zacht is geworden. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Plaats bakpapier over de cakevorm.

2. Beslag mixen:

STAP 2: Klop met de mixer de boter op de hoogste stand zacht en romig in een beslagkom. Voeg Keksi Trafasie (cakemix), kaneel, melk, yoghurt, bruine rum, eieren, Laigsingh Amandel Essence (aroma) en de geweekte rozijnen (niet uitlekken) in één keer toe. Mix het met de mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad geheel. Klop het beslag daarna met de mixer op de hoogste stand in 3 minuten tot een luchtig beslag.

3. Oven:

STAP 3: Giet het beslag in de cakevorm, strijk het glad en bak de cake in de oven gaar en goudbruin. Haal de cakevorm uit de oven, plaats op een rooster, leg er een schone en droge theedoek overheen en laat het 10 minuten afkoelen. Haal de cake daarna uit de cakevorm, bakpapier verwijderen en laat het afgedekt met aluminiumfolie 1 uur afkoelen.

4. Baktijd en Oventemperatuur:

  • Heteluchtoven:25-30 min. op 150 °C
  • Elektrisch: 35-40 min. op 150 °C
  • Gasoven: 35-40 min. op stand 2-3

5. Keukengerei:

  • Cakevorm 24 cm
  • Mixer met gardes
  • Bakpapier

Ingrediënten
- 1. Keksi Trafasie: - 1 pak (400 gr) Faja Lobi Keksi Trafasie  (cakemix) - 200 gr rozijnen - 150 ml bruin bier - 200 gr roomboter (ongezouten) - 1 (volle) eetlepel kaneel - 50 ml melk - 1½ el Griekse yoghurt - 2 el bruine rum - 7 eieren (M) - 2 tl Laigsingh Amandel Essence  - 2. Topping: - Roomboter of bruine rum - Suikermuisjes