Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)

Home Recepten
Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)
Afbeelding van Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)

Bereidingswijze

1. Voorbereiding:

STAP 1: Rozijnen op een snijplank grof snijden, week ze een nacht van tevoren in het bruin bier; voor het beste resultaat de rozijnen maximaal 8 uur weken. Alle ingrediënten op kamertemperatuur brengen en zorg ervoor dat de boter zacht is geworden. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Plaats bakpapier over de cakevorm.

2. Beslag mixen:

STAP 2: Boter 10 seconden in de magnetron opwarmen (niet laten smelten) en 5 minuten laten rusten; klop het daarna met de mixer op de hoogste stand 2 minuten zacht en romig in een beslagkom. Voeg Keksi Trafasie (cakemix), kaneel, melk, yoghurt, bruine rum, eieren, Laigsingh Amandel Essence (aroma) en de geweekte rozijnen (niet uitlekken) in één keer toe. Mix het met de mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad geheel. Klop het beslag daarna met de mixer op de hoogste stand in 3 minuten tot een luchtig beslag.

3. Oven:

STAP 3: Giet het beslag in de cakevorm, strijk het glad en bak de cake in de oven gaar en goudbruin. Haal de cakevorm uit de oven, plaats op een rooster, leg er een schone en droge theedoek overheen en laat het 10 minuten afkoelen. Haal de cake daarna uit de cakevorm, bakpapier verwijderen en laat het afgedekt met aluminiumfolie 1 uur afkoelen.

4. Baktijd en Oventemperatuur:

  • Heteluchtoven: 35-65 minuten op 150 °C
  • Elektrisch: 45-65 minuten op 150 °C
  • Gasoven: 45-65 minuten op stand 2-3

LET OP: De baktijd en oventemperatuur variëren per warmtebron; raadpleeg voor de juiste baktijd en oventemperatuur de handleiding van je warmtebron.

5. Keukengerei:

  • Cakevorm 24 cm (aluminium, metaal of keramisch)
  • Mixer met gardes
  • Bakpapier

 Cake gaar: Prik met een (saté)prikker in het midden van Keksi Trafasie. Wanneer de prikker er schoon en droog uitkomt, is het gaar.

Topping: Bestrijk de Keksi Trafasie met roomboter (gesmolten) of bruine rum en decoreer het met de suikermuisjes.

Variatietip: Voeg 2 theelepels Laigsingh Vanille Essence (aroma) en/of 50 gram sukade tijdens het mixen toe. Varieer het bruin bier met rum.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Alicia van Gorin 30 april 2023 08:55
5/5
Keksi Trafasie met Baka Bana Trafasie en als hoofdgerecht Bami Trafasie met Moksie Metie en Kasripo kip hmmmmmmmmmm yumyum 😊😊
Linda 13 februari 2022 15:27
5/5
Keksi met nasi trafasie als hoofdgerecht top combinatie ❤️
Meindert 6 december 2021 08:30
5/5
Voor het eerst de keksi geproefd en echt grandioos lekker product! Jammer dat bakkers dit soort dingen in Nederland niet verkopen, ook de Eksi en pruimencake super goed gelukt 👏🙏
Annelien 9 augustus 2021 22:00
5/5
Heurlijke keksi van faja faja ❤️
George 25 mei 2021 09:51
5/5
Jullie cake en bak recepten zijn grandioos. Eksi keksi choco en bojo gemaakt en gelukt volgens het recept
Tjali 19 april 2021 07:55
5/5
Gisteren ook de eksi koekoe van faja lobi gebruikt, ook gelukt. choco eksi blijft mijn favoriet, daarna eksi en daarna keksi trafasie. Er mogen zeker meer smaken komen
Marinke 22 februari 2021 07:37
5/5
Milka Eksi Koekoe gisteren gemaakt met de Faja Lobi Choco Eksi Trafasie: in 1 keer gelukt! Kookvideo was erg duidelijk, en de verpakking ook. Ga snel jullie Keksi en Eksi Koekoe varianten ko pen en maken. ...
A 11 februari 2021 15:05
5/5
Keksi cake was super, Eksi cake ook, Choco staat vanavond op het menu!! Kom maar gauw met meer smaken.
Jan 24 november 2020 09:55
5/5
BAKMIXEN ontvangen wauw!!!!! Marmercake direct gelukt, keksi en eksi ga ik dit weekend maken.
Ramy 14 november 2023 05:55
5/5
Ovenkip voor Surinaamse Nasi en Bami, en dan de Nasi Trafasie en Bami Trafasie erbij server, wow! 😚
Wilfred 10 oktober 2023 06:12
5/5
Surinaamse Bami met de kippetjes op de BBQ the best!❤️😋
Cindyy 9 oktober 2023 06:46
5/5
Probeertip om je bezoek gek te maken: Ovenkip voor Surinaamse Nasi en Bami. Thank me later! xoxo ❤️
Irene 8 oktober 2023 19:45
5/5
Nog lekkerer dan mn surinaamse moeder's recept
Florine 26 september 2023 06:20
5/5
Als studente in Amsterdam kennis gemaakt met de lekkere Surinaamse eethuisjes, en sindsdien altijd faja lobi gekocht nu we weer in brabant wonen. Leuke herinneringen!
Daphne 4 september 2023 14:59
5/5
Ik heb de nieuwste kookboek aangeschaft en heb er totaal geen spijt van. En ik hou erg van de Surinaamse keuken en als Nederlandse vrouw kan ik altijd wel wat hulp gebruiken. De recepten zij n makkelijk te volgen en de kruidenmixen van fajah lobi zijn ideaaal. Dus 5 sterren. ...
Marcel Havelaar 1 augustus 2023 10:50
5/5
Faja Lobi Surinaamse Pindakaas is echt super. elke dag de lekkerstye boterham! Op vakantie nemen we altijd minimaal een pot mee......
Lonni 5 juli 2023 08:10
5/5
De Surinaamse ovenpastei is echt onze absolute favoriet met zo'n fijne smaak structuur, kan je alleen maar van genieten. Gisteren jullie kookboek besteld en erg benieuwd naar. Groetjes Lonne ke 😋😍 ...
Rob 1 juli 2023 17:46
5/5
Of je door Surinaamse oma wordt bediend. Heerlijk authentiek. Echt top 10 sterren ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️😊😊😊🥦🥕😉😊
Eltjo huizinga 20 juni 2023 00:00
5/5
Het begon ermee dat mijn vrouw een klein potje bami trafasie toevoegde aan de bami. Mijn smaakpapillen reageerden zeer verheugd op deze toevoeging.En wat bleek, er was een heel assortiment F aja lobi produkten die lange tijd aan mijn aandacht ontsnapt waren! Vanaf dit moment werd de keuken langzaam gefajalobiseerd. En nu met Sandhia's recepten deel 6 met de handige qr codes gaat de deur naar de Surinaamse keuken van een kier naar helemaal open! Dank mede namens mijn familieleden en aanhang. Klein nadeel ... Ze komen heel vaak langs nu ...
Peter D 30 mei 2023 16:52
5/5
Wij zijn de Surinaamse keuken aan het ontdekken. Hebben eerste bestelling gedaan. Verschillende producten gekocht. Bv de roast red pork seasonmix vinden wij heerlijk en ook bv madame jeann ette (heet!) ...
Marscha 9 mei 2023 08:55
5/5
Favorieten: Traybake Roti Masala Nasi Goreng Tropical Zalmpakketjes Trafasie Ovenkip voor Surinaamse Nasi en Bami Chicken Karaage Trafasie (Oriental fried chicken)
Indrijaja 4 mei 2023 00:00
5/5
Als Indonesische keur ik dit boek helemaal goed. Heerlijke echte recepten die ik vroeger at bij mijn Surinaamse buren!
Marcel van Hees 1 mei 2023 13:47
5/5
Na vele jaren viel mijn Faja Lobi kookboek deel 1 door het vele gebruik uit elkaar. Vandaar dat ik deel 6 nu heb gekocht. Hierin staan weer vele heerlijke gemakkelijk te bereiden Surinaamse gerechten en snacks. Door de jaren heen hebben wij veel gebruik gemaakt van de marinades en mixen van Faja Lobi. Allemaal even heerlijk en het biedt de ruimte om de basis goed te krijgen om vervolgens met een beetje durf en creativiteit de lekkerste gerechten te maken. Mijn roti kip masala wordt door mijn gehele gezin en vrienden lekkerder gevonden dan die van diverse roti shops. Maar de basis hiervoor is toch de recepten en marinades van Faja Lobi. Ook is de combinatie van een recept met kookvideo een gouden vondst. hierdoor is alles duidelijk en kunnen de recepten bijna niet mislukken. Ga zo door!! Toch een kleine aanbeveling wil ik nog maken. Is het mogelijk om meer Surinaamse groente gerechten of het gebruik van deze groenten in de recepten op te nemen. Groenten zoals blauwkop, sopropo, tayerblad, kangkung ed. Deze groenten zijn bij de toko wel te krijgen maar ik zou niet weten hoe deze te gebruiken. ...
Marcel van Hees 1 mei 2023 11:21
5/5
Jaren geleden heb ik het eerste kookboekje van Faja Lobi gekocht. Inmiddels valt deze uit elkaar omdat wij er zoveel uit hebben gekookt. Het fijne eraan is dat je veel variatie in de recepte n hebt en ook je eigen ervaring en creativiteit kan toepassen. Ook het gebruik van de producten van Faja Lobi zoals de marinades en kruidenmixen zijn erg lekker en gemakkelijk in het gebruik. Ik ontdek steeds meer mogelijkheden bij de Surinaamse keuken. Inmiddels heb ik het laatste kookboek gekocht en heb weer een zee van recepten ontdekt die ik zeker ga maken. Ook de combinaties van de recepten met de video's zijn een goede vondst. Kleine aanbeveling: Mocht er later nog een kookboek verschijnen dan zou ik daar ook graag een deel in willen zien met gebruik van Surinaamse groenten zoals blauwkop, sopropo, karaili, kanggung e.d. of video's met recepten met deze groenten. Ik zie die wel in de toko liggen maar weet niet wat hiermee te doen ...
Jonathan 16 april 2023 13:54
5/5
Ooit begonnen met de Surinaamse sausijsenbroodjes sindsdien verder ontdekt wat er allemaal voor leuke dingen te maken zijn 😳
DianeV 12 april 2023 14:24
5/5
Zo heerlijk om zelf Surinaams te kunnen koken als Hollandse. Zelfs de Surinaamse vrienden van mijn zoon vinden alles wat ik maak heerlijk * Roti / Soto / Pastei etc * Ik ben blij met jullie mixen :D ...
Jaimy Tang 6 april 2023 00:00
5/5
Mijn Surinaamse oma gebruikte vroeger al jullie producten. Ze vertelde me toen, dat het een makkelijke basis is om ons familierecept te maken als je niet veel tijd hebt. De hele tuin en wijk roken zo lekker, ditzelfde ervaar ik tot de dag met jullie producten. Insane! Ga zo door Lobi xoxo ...
Marleen Pallmer 20 maart 2023 17:00
5/5
ik kom uit de Bijlmer / Amsterdam en woon nu in Breskens. Ik kook graag met Faja Lobi omdat mijn Surinaamse buren mij leerden met goede producten een lekker eten te koken daar de Video''s he lpen als het niet meer weet. Met mijn Surprisebox (produten) en kookboek deel 6 kan ik weer lekker koken en eten. De Familierecepten van Faja Lobi zijn gluten en allergeenvrij . Ik zeg probeer het en ik zeg "' Smakelijk eten" 'groeten van Marleen ...
Ansjo 24 februari 2023 08:20
5/5
Surinaamse Bami met ovenkip 10 sterren! ❤️
Vincent 20 februari 2023 01:00
5/5
Boek Sandhia's Recepten en pakket Faja Lobi producten cadeau gedaan om de Surinaamse keuken te leren kennen. Top boek! QR code om bijbehorende kookfilmpjes te zien. Aanrader!

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Keksi Trafasie (Surinaamse bruine cake)

1. Voorbereiding:

STAP 1: Rozijnen op een snijplank grof snijden, week ze een nacht van tevoren in het bruin bier; voor het beste resultaat de rozijnen maximaal 8 uur weken. Alle ingrediënten op kamertemperatuur brengen en zorg ervoor dat de boter zacht is geworden. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Plaats bakpapier over de cakevorm.

2. Beslag mixen:

STAP 2: Boter 10 seconden in de magnetron opwarmen (niet laten smelten) en 5 minuten laten rusten; klop het daarna met de mixer op de hoogste stand 2 minuten zacht en romig in een beslagkom. Voeg Keksi Trafasie (cakemix), kaneel, melk, yoghurt, bruine rum, eieren, Laigsingh Amandel Essence (aroma) en de geweekte rozijnen (niet uitlekken) in één keer toe. Mix het met de mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad geheel. Klop het beslag daarna met de mixer op de hoogste stand in 3 minuten tot een luchtig beslag.

3. Oven:

STAP 3: Giet het beslag in de cakevorm, strijk het glad en bak de cake in de oven gaar en goudbruin. Haal de cakevorm uit de oven, plaats op een rooster, leg er een schone en droge theedoek overheen en laat het 10 minuten afkoelen. Haal de cake daarna uit de cakevorm, bakpapier verwijderen en laat het afgedekt met aluminiumfolie 1 uur afkoelen.

4. Baktijd en Oventemperatuur:

  • Heteluchtoven: 35-65 minuten op 150 °C
  • Elektrisch: 45-65 minuten op 150 °C
  • Gasoven: 45-65 minuten op stand 2-3

LET OP: De baktijd en oventemperatuur variëren per warmtebron; raadpleeg voor de juiste baktijd en oventemperatuur de handleiding van je warmtebron.

5. Keukengerei:

  • Cakevorm 24 cm (aluminium, metaal of keramisch)
  • Mixer met gardes
  • Bakpapier

Ingrediënten
- 1. Keksi Trafasie: - 1 pak (400 gr) Faja Lobi Keksi Trafasie  (cakemix) - 200 gr rozijnen - 150 ml bruin bier - 200 gr roomboter (ongezouten) - 1 (volle) eetlepel kaneel - 50 ml melk - 1½ el Griekse yoghurt - 2 el bruine rum - 7 eieren (M) - 2 tl Laigsingh Amandel Essence  - 2. Topping: - Roomboter of bruine rum - Suikermuisjes
Kerstmenu 2023
Nu landelijk verkrijgbaar bij AH!
Ga naar mijn laatste sessie