Snelle Nasi Trafasie (Surinaamse Nasi op z'n Javaans)

Home Recepten
Snelle Nasi Trafasie (Surinaamse Nasi op z'n Javaans)
Afbeelding van Snelle Nasi Trafasie (Surinaamse Nasi op z'n Javaans)

Nasi bereiden

Stap voor stap koken
  • STAP 1: Basmati rijst bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • STAP 2: 1 eetlepel zonnebloemolie verhitten, eieren toevoegen, enkele minuten roerbakken tot ze gaar zijn en daarna afscheppen.
  • STAP 3: 5 eetlepels zonnebloemolie verhitten en ui daarin lichtbruin fruiten; kipfilet (in blokjes gesneden) toevoegen en gaarbakken.
  • STAP 4: Doperwten, prei (in schijfjes gesneden) en maïskorrels toevoegen en 4 minuten roerbakken.
  • STAP 5: Voeg toe Nasi Trafasie (vers bereide roerbakmix), Trassie Trafasie en tomatenpuree, roerbak het 2 minuten. De gekookte Basmati rijst toevoegen en het geheel, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken; de laatste minuut de geroerbakte eieren toevoegen en omscheppen. Geniet van je Nasi!

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Nasi en Kookvideo's.

Serveertip: Garneren met de selderij (gehakt); heerlijk met Zuurgoed Trafasie en Gebakken Banaan en Saté Trafasie.

Variatietip: Varieer de groenten met groenten naar eigen voorkeur.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Lindsay 8 februari 2021 07:38
5/5
Snelle Roti Kip Masala is een goed recept. Lekker en makkelijk!
Richard 27 januari 2021 18:02
5/5
5 sterren voor de goede en snelle ontvangst, verpakking en goede recepten
Jan 7 september 2020 11:01
5/5
Eerlijke en snelle levering. Boek bevalt ons goed
Bram 27 februari 2020 14:00
5/5
5 sterren, bedankt ook voor de snelle levering!
Nilsie 25 juli 2018 14:08
5/5
Wauw heerlijke recepten bedankt voor de snelle ontvangst ik ga dit weekend ermee aan de gang ben verrast.
Liesje 5 september 2021 09:54
5/5
Dankzij jullie producten ontdekt dat je niet altijd maar alles met vlees moet eten. Jullie smaakmakers geven die volle smaak, die je wel echt mist in je eten als je een keer wat zonder vlees wilt. Heerlijk de pinda sambel, de trassie, jullie nasi mix die je zelfs voor snacks kan gebruiken. Leuk om te zien hoe veelzijdig jullie producten zijn! 😋 ...
Idyl 3 september 2021 11:20
5/5
Of je nou roti masala, nasi trafasie of de trassie traf gebruikt. Alles smaakt toppie, alles smaakt naar vroeger, alles smaakt naar meer ❤️
Sillie 27 augustus 2021 10:23
5/5
Kort maar krachtige review: Jullie nasi recepten zijn de allerbeste! 😍😘
Joan 26 augustus 2021 09:21
5/5
Of je nou authentieke nasi bami of roti wilt eten, of je wilt een uitstapje maken naar een masala pizza of een mexiacaans gerecht met een Surinaamse twist, jullie weten me telkens weer te ve rassen ook met de producten! Erg blij mee!!! 😍❤️😋 ...
Finlet 15 augustus 2021 09:20
5/5
De geweldige rijkelijke nasi trafasie maakt mijn feestelijke maaltijden altijd compleet 🌝🔥
H 13 augustus 2021 08:48
5/5
❤️Faja for live mi mang. Eet bijna elke dag wel nasi of bami met vlees losie moksie roasted of masala 😋
Alexandro 11 augustus 2021 10:13
5/5
Grappig hoe ik gek ben van Italiaans eten, en bij jullie terecht ben gekomen. Heerlijk om jullie recepten en producten te combineren met Italiaanse pasta's, een genot voor de mond en een aan rader voor mede fans om zeker eens te proberen. Bijv. de NAsi Trafasie met Tagliatelle!👀👏 ...
Ingeborg 1 augustus 2021 09:47
5/5
De eksie cake is mijn favoriet van jullie tezamen met de nasi en de bami trafasie 😄
Geralda 20 juli 2021 11:29
5/5
Garnalen met faja lobi gaan we vanavond eten, nu al zin in zo geweldig lekker ketjap garnalen met de nasi trafasie en sate met pinda sambel 🤗😚
Pelé 15 juli 2021 15:56
5/5
Jullie bami en nasi zo sweet! Eet te vaak hetzelfde maar doe telkens net wat anders, kan echt alleen zo goed met jullie producten he wauw! Raad jullie overal deze top recepten en producten a an ❤️ ...
Asiri 4 juli 2021 10:24
5/5
Beste nasi is van faja lobi ooit! 😎
Lindsay 29 juni 2021 13:26
5/5
We hebben de bara, eksi koekoe en nasi van jullie nu gemaakt en zijn echte fans geworden wat is dit top zeg eindelijk eten met afwisseling.😋
Rini 22 juni 2021 13:25
5/5
Vleesbroodjes zijn onze favorieten om lekker af te toppen bij de nasi trafasiiii 😋
Glennis 21 juni 2021 08:41
5/5
Weetje wat jullie merk nou zo byzonder maakt?👼 Of ik nou een suri nasi een tjauw min of moksie alesi wil eten, van ieder recept zijn er zoveel varianten! Blijf a.u.b. nog meer van deze ee rlijke en altijd lukkende recepten maken, want serieus: 9 van de 10 websites hebben nep recepten die gewoonweg niet lukken. ook 10 sterren voor jullie fijne website/app die ik veelvuldig gebruik en makkelijk tijdens het koken voor me neerzet. Groetjes van een echte fan van jullie mooie familiebedrijf ❤️ ...
Tinker 31 mei 2021 20:27
5/5
Mijn favorieten: Nasi Trafasie Roti Masala Trafasie Madam Jeanette en Vega Trassie
Lindsay 30 mei 2021 09:41
5/5
Jullie nasi recepten zijn de beste! Heerlijk afwisselend en lekker gezond met veel groentes.
Harris 21 april 2021 08:04
5/5
Graag meer nasi recepten, voor de rest een fijn kookboek.
Crhis 5 april 2021 09:58
5/5
Heerlijke recepten voor onze favorieten nasi trafasie en bami trafasie
Sin 26 maart 2021 11:20
5/5
Heerlijk gewoon nasi met kidneybonen!
Koos 19 maart 2021 15:31
5/5
Chinese nasi faja lobi stijl was top.
Dien 19 februari 2021 08:37
5/5
Gergilde kippetjes in moksie metie en witte nasi hmmmm yumyum
Dan 8 februari 2021 08:19
5/5
eerste gemaakte recept wwas verrukkelijk, de nasi met bouten.
Leonie 21 december 2020 09:11
5/5
Nou ons weekend: Vrijdag Nasi met Losie Foroe, zaterdag: Eksi gemaakt voor de eerste keer, ging super en heerlijk, Zondag: Durum met jullie geweldige Masala!
Anjeli 15 december 2020 09:55
5/5
Van de Nasi Trafasie tot de Bami Trafasie met jullie heerlijke marinades Moksie Metie en Moksie Speciaal!! Mijn kersttoppers voor dit jaar.
Aukie 6 november 2020 10:43
5/5
Nasi Trafasie beste Nasi

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Nasi

Zelf nasi maken? Met dit recept voor Surinaamse nasi zet je in een handomdraai een heerlijk nasi gerecht op tafel. En heb je bijvoorbeeld nog een restje witte rijst over van gisteren? Dan kun je dat perfect gebruiken voor je Surinaamse nasi. Hieronder lees je meer over nasi en hoe je zelf een heerlijke Surinaamse nasi maakt.

Nasi

Nasi betekent letterlijk ‘rijst’. In Nederland wordt de term ‘nasi’ vaak gebruikt om het gerecht ‘nasi goreng’ aan te duiden: ‘gebakken rijst’. Toch kan nasi op diverse manieren worden klaargemaakt.
Wanneer je op zoek bent naar een recept voor nasi, dan bedoel je dus vermoedelijk nasi goreng. Wij delen graag ons recept voor een snelle Surinaamse nasi goreng met je, ook wel ‘nasi trafasie’ genoemd. Maar eerst een stukje geschiedenis.

Geschiedenis van nasi

Waar nasi goreng precies vandaan komt, daarover verschillen de meningen. Volgens schrijfster Gloria Bley Miller die in 1996 het boek The Thousand Recipe Chinese Cook Book schreef, is nasi goreng van origine een Chinese uitvinding. Al zo’n 4000 jaar voor Christus zou ‘chao fan’, de Chinese naam voor dit gerecht, ontstaan zijn uit een gewoonte van de zuinige Chinezen. Zij bewaarden het eten dat over was voor de volgende dag zodat ze niks hoefden te verspillen. Ze bakten de koude rijst samen met de rest van het eten op en maakten er zo een nieuw gerecht van.

Anderen beweren dat nasi goreng uit Indonesië komt. Of de Indonesiërs het nu zelf hebben bedacht, óf over hebben genomen van de Chinezen toen zij rond de tiende eeuw naar Zuidoost-Azië kwamen om handel te drijven, het mag duidelijk zijn dat nasi goreng niet meer weg is te denken uit de wereldkeuken. In veel landen wordt nasi goreng gegeten als ontbijt, maar ook als tussendoortje, lunch, avondeten of zelfs midden in de nacht.

Toen tussen 1890 en 1939 een grote groep Javanen naar Suriname emigreerde, kwam ook de nasi goreng mee naar Suriname. De bereiding ervan werd aangepast naar de Surinaamse smaak en zo ontstond er al gauw een eigen, Surinaamse variant. Het belangrijkste onderscheid is het verschil in kleur: de Surinaamse nasi is een stuk donkerder en heeft een heel eigen smaak, onder andere door het gebruik van trassi.

Surinaamse nasi

Surinaamse nasi is op ontelbaar veel manieren te bereiden. Maar wat maakt een Surinaamse nasi nou eigenlijk een Surinaamse nasi? Allereerst: er is niet één manier om nasi te bereiden, er zijn talloze varianten en elke familie heeft vaak zijn eigen familierecept. Wel zijn er een aantal kenmerken te benoemen. Zo wordt Surinaamse nasi in de eerste plaats over het algemeen gemaakt met basmatirijst. Deze rijst, die oorspronkelijk uit India komt, heeft een lange, smalle, droge korrel. Deze rijst zorgt ervoor dat de nasi zijn eigen smaak en structuur verkrijgt.

Op de tweede plaats zijn het de kruiden en specerijen die Surinaamse nasi zijn eigen kleur, geur en smaak geven. In ons recept voor nasi maken we gebruik van Faja Lobi Nasi Trafasie, een vers bereide roerbakmix die de nasi een heerlijke smaak geeft. Daarnaast kan ook trassi niet ontbreken: een garnalenpasta gemaakt van gefermenteerde garnalen. Hoewel niet iedereen de geur kan waarderen, geeft trassi het gerecht wel een diepere, authentieke smaak.

Ben je van plan om zelf nasi te maken en op zoek naar een recept voor Surinaamse nasi, dan ben je hier aan het juiste adres.

Zelf nasi maken

Hoe maak je nasi? In ons recept staat het stap voor stap omschreven. Graag geven we je ook nog enkele praktische tips voor wanneer je zelf nasi gaat maken.

Allereerst: nasi is het lekkerst als je het van koude rijst maakt, het liefst de rijst van een dag eerder. Heb je dus genoeg tijd, probeer dan alvast de dag van tevoren de rijst te koken en laat deze afkoelen. Bewaar ‘m in de koelkast en schep ‘m de volgende dag koud door de andere ingrediënten in je pan.

Dan een andere tip: je kunt met nasi goreng eindeloos variëren. Vervang de genoemde groenten door groenten naar eigen voorkeur. Vervang de kip door rund- of varkensvlees of zeevruchten. Er zijn zelfs variaties met gedroogde vis, rawit of stinkbonen. Toch wordt de simpele versie het meest gegeten en is dit inmiddels wereldwijd een echte favoriet.

Surinaamse nasi serveren

Net als bami wordt nasi in Nederland vaak gegeten als hoofdgerecht, terwijl het in Azië meestal wordt geserveerd als bijgerecht. Je kunt de nasi dan ook prima combineren met een vleesgerecht zoals kipsaté of een groentegerecht zoals roergebakken snijbonen.

Besluit je de nasi toch als hoofdgerecht te serveren, kleed hem dan een beetje aan met wat bijgerechten. Surinaamse nasi kun je goed serveren met bijvoorbeeld kipsaté en zuur van komkommer. Ook de Faja Lobi Zuurgoed Trafasie past goed bij dit nasi gerecht. De nasi is ook lekker met gewokte spinazie en stukjes ei. Snij het gebakken ei in smalle reepjes die je vervolgens over de nasi strooit, samen met een beetje gehakte selderij. Vergeet ook de gebakken banaan niet!

Nasi bewaren

Nasi goreng kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast. Gebruik hiervoor het liefst een luchtdicht afsluitbaar bakje. Zorg er daarbij wel voor dat de restjes snel afkoelen tot kamertemperatuur, en dat ze binnen twee uur na het bereiden in de koelkast worden gezet. Luchtdicht verpakte nasi kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren bij een temperatuur van -18°C of lager.

Snelle Nasi Trafasie (Surinaamse Nasi op z'n Javaans)
  • STAP 1: Basmati rijst bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • STAP 2: 1 eetlepel zonnebloemolie verhitten, eieren toevoegen, enkele minuten roerbakken tot ze gaar zijn en daarna afscheppen.
  • STAP 3: 5 eetlepels zonnebloemolie verhitten en ui daarin lichtbruin fruiten; kipfilet (in blokjes gesneden) toevoegen en gaarbakken.
  • STAP 4:  Doperwten, prei (in schijfjes gesneden) en maïskorrels toevoegen en 4 minuten roerbakken.
  • STAP 5: Voeg toe Nasi Trafasie (vers bereide roerbakmix), Trassie Trafasie en tomatenpuree, roerbak het 2 minuten. De gekookte Basmati rijst toevoegen en het geheel, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken; de laatste minuut de geroerbakte eieren toevoegen en omscheppen. Geniet van je Nasi!
Ingrediënten
- 400 gr Basmati rijst   - zonnebloemolie - 3 eieren - 1 ui - 300 gr kipfilet - 50 gr doperwten (diepvries) - 1 kleine stengel prei - 1 blik (á 150 gr) maïskorrels  - 4 el Faja Lobi Nasi Trafasie (vers bereide roerbakmix) - ½ tl Trassie Trafasie (echte Sandhia's trassie)  - 2 tl tomatenpuree - 2 takjes selderij 
Ga naar mijn laatste sessie