Snelle Nasi Trafasie (Surinaamse Nasi op z'n Javaans)

Home Recepten
Snelle Nasi Trafasie (Surinaamse Nasi op z'n Javaans)
Afbeelding van Snelle Nasi Trafasie (Surinaamse Nasi op z'n Javaans)

Nasi bereiden

  • STAP 1: Basmati rijst bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • STAP 2: 1 eetlepel zonnebloemolie verhitten, eieren toevoegen, enkele minuten roerbakken tot ze gaar zijn en daarna afscheppen.
  • STAP 3: 5 eetlepels zonnebloemolie verhitten en ui daarin lichtbruin fruiten; kipfilet (in blokjes gesneden) toevoegen en gaarbakken. Doperwten, prei (in schijfjes gesneden) en maïskorrels toevoegen en 4 minuten roerbakken.
  • STAP 4: Voeg toe Nasi Trafasie (roerbakmix), Trassie Trafasie en tomatenpuree, roerbak het 2 minuten. De gekookte Basmati rijst toevoegen en het geheel, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken; de laatste minuut de geroerbakte eieren toevoegen en omscheppen. Geniet van je Nasi!

TIP: Probeer ook deze populaire gerechten: Sandhia's Nasi en Kookvideo's.

Serveertip: Garneren met de selderij (gehakt); heerlijk met Zuurgoed TrafasieGebakken Banaan en Saté Trafasie.

Variatietip: Varieer de groenten met groenten naar eigen voorkeur.

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Karin Nijmeijee 14 december 2022 10:35
5/5
Super kookboek en super snelle service. Erg lekkere recepten. Ga zo door 👌
Roshna 2 november 2022 08:07
5/5
Gisteren gegeten: Snelle eenpanswok met kip en snijbonen. Cijferrrrr: 10! 😎🤗
Willemijn 1 november 2022 07:38
5/5
Voor de snelle eenpanswok geven we een dikke 10! Zijn altijd de standaard Nederlandse potten gewend, maar wisselen dit nu af met jullie smaakjes en het is om te smullen. Aanrader voor iedere en die thuis echte Hollanders hebben zitten, die niet willen afwijken, dit krijg je er doorheen geloof me! 🤣 ...
Rosie 17 oktober 2022 08:59
5/5
Gemaakt dit weekend: Snelle eenpanswok met kip en snijbonen. Duidelijke video, goed uitgelegd en bovenal super lekker! ❤️😍😋
Yvonne 12 september 2022 08:05
5/5
Van curry favorieten tot de lekkere snelle hap, ze hebben het allemaal, bij Faja Lobi ❤️
Nolly 9 september 2022 14:02
5/5
Fijne producten om heerlijke gerechten mee te maken ,snelle levering en lange houdbaarheids datum ,top!!!
Diva 8 september 2022 17:01
5/5
Top producten, en snelle levering. Lange houdbaarheidsdatum.
Rivera 30 augustus 2022 07:43
5/5
Gisteren hebben wij de snelle roti curry gemaakt, eergisteren de snelle nasi, en vandaag de roti lunchetta. Leuk man al die variaties, leert je zelf ook weer nieuwe dingen ❤️😋
Silke 16 juni 2022 08:19
5/5
Snelle eenpanswok met kip en snijbonen zo om te smullen. Voor de afwisseling doen we ook weleens bijv. panga filet in roti kip masala faja lobi met snijbonen en tomaatjes oef oef oef 😋
Divine 2 mei 2022 08:34
5/5
Sinds de Roti Curry Trafasie bij mijn ah xl te koop is, eten we standaard al zeker 3 maanden 1 x per week Snelle Roti Kip Curry maar dan telkens iets anders, kunnen er geen genoeg van krijge n 😸
Alissa 24 april 2022 08:55
5/5
Snelle roti curry aanrader mensen, goede kookvideo ook! 😁
Nila 11 april 2022 07:57
5/5
Graag nog meer snelle eenpanswokkies! Kip met snijbonen of masala met spitskool zijn onze favo's voor al een lange tijd, 1 van de 2 eten we standaard op maandag met onze kids altijd smullen!
Rodisan 17 maart 2022 07:55
5/5
Maandag dinsdag en gisteren hebben we jullie drie nieuwste recepten Snelle Roti Kip Curry, Surinaamse ovenpastei en Roti Ketjap Kip (roti met licht gepaneerde kipfilet gebakken in ketjap-hon ing) gemaakt. Alle drie zo divers, zo gevarieerd en met een goede uitleg. Ga zo alsjeblieft door, ben echt blij met jullie recepten. P.s. Deel 6 uiteraard gereserveerd!! 😎 ...
Anu 22 februari 2022 08:25
5/5
Jullie curry's hebben meer smaak dan de standaard Thaise variant vinden wij. Hebben er al een aantal geprobeerd en als laatst jullie nieuwste recept Snelle Roti Kip Curry ook weer om te smul len 🐞🌴 ...
Lizzy 9 januari 2022 09:27
5/5
De beste turkse broodjes ooit gegeten met het javaanse sate recept. De manier hoe jullie recepten opzetten, de foto's, de snelle en super handige kookvideo's en de heerlijk altijd ruikende p roducten ik ben echt fan ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ...
Lela 12 december 2021 09:47
5/5
De snelle eenpanswok met snijbonen is echt te smaakvol aanrader voor iedereen en super simpel te bereiden 😍❤️
Carl 29 november 2021 08:15
5/5
De snelle eenpanswok met kip en snijbonen is echt een aanrader als je snel super vers en gezond iets wilt eten 💪
Anoniem 27 september 2021 00:00
5/5
10 sterren! Snelle verzending ook.
Lindsay 8 februari 2021 07:38
5/5
Snelle Roti Kip Masala is een goed recept. Lekker en makkelijk!
Richard 27 januari 2021 01:00
5/5
5 sterren voor de goede en snelle ontvangst, verpakking en goede recepten
Jan 7 september 2020 00:00
5/5
Eerlijke en snelle levering. Boek bevalt ons goed
Bram 27 februari 2020 01:00
5/5
5 sterren, bedankt ook voor de snelle levering!
Nilsie 25 juli 2018 00:00
5/5
Wauw heerlijke recepten bedankt voor de snelle ontvangst ik ga dit weekend ermee aan de gang ben verrast.
Sil 24 januari 2023 08:07
5/5
Heerlijk beginnen met een ijskoude dawet, daarna een milka eksi, daarna de sate trafasie of een vispastei en door naar de nasi trafasie met rollade! Terwijl ik dit typ, op de maandag ochtend , weet ik precies wat ik vanavond ga doen voor mij en mijn man: Dit wat ik net opnoem hahahaha! Love/Lobi ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗 ...
Tamara 27 december 2022 08:29
5/5
Heerlijk genoten van jullie met kerst. Grappig, wij waren met de familie 2e kerstdag bij mijn zus, heeft ze zonder dat ik het wist faja lobi nasi trafasie gemaakt en vispasteitjes, bleek ope ens de hele familie weleens Faja Lobi te eten🤣 ...
Akke van der Plaats 19 december 2022 13:08
5/5
Ik ben fan! Mijn kinderen zijn inmiddels door en door verwend. Ze wensen alleen nog maar nasi e.d. volgens Sandhia's recepten. Ook de vlamtosti is favoriet. Eenvoudig maar zeer smakelijk!
Roelie 12 december 2022 08:25
5/5
Ik wil graag een recensie bij jullie plaatsen, waarom....? Omdat we aangenaam verrast zijn. We roken eigenlijk al hele lange tijd bij verschillende buurtjes jullie producten als ze aan het k oken waren, en zagen in de groepsapp foto's langskomen en meerdere waren enthousiast en gingen het toen proberen. Maar we zijn natuurlijk Hollanders, en alles duurt even voordat we iets nieuws gaan proberen. Maar toen eenmaal de hele straat eraan ging, hebben we het dit weekend geprobeerd: Nasi Trafasie en van de BBQ lekker in de kou Moksie metie en Moksie speciaal kippetjes. Wat kloppen de recepten en zijn ze goed, wat zijn de smaken ongekend rijkvol, en wat een heerlijke sensatie voor de tong. Jullie hebben er nieuwe fans bij 😋😊 ...
Inneke 30 november 2022 08:10
5/5
We eten al sinds dat we klein zijn echte Hollandse pot. Altijd andere dingen geprobeerd, maar nooit echt goed bevallen. Totdat we de producten van Faja Lobi tegenkwamen, oh wat is het smulle n. We begonnen met de Trassie Trafasie in onze Hollandse pot, waarna we we kennis gemaakt hebben met de Nasi Trafasie en nu wel 10 andere soorten. Denk dat we 2 x per week Faja Lobi eten, en zelfs in de andere dagen met een twist 😋❤️ ...
Wilson 13 november 2022 10:45
5/5
Ovenpasteitjes recept met de nasi sate, aanrader!!!
Malinde 7 november 2022 08:22
5/5
Wanneer je zoekende bent op internet, en de leuke originele naam je trekt: Roti Chicken Popcorn. Man o man wat een smullers zijn deze kleine bommetjes. Laatst door de Nasi Trafasie gedaan, n u in de Sandhia's Roti, en ga deze week combineren met de Bami Trafasie met ketjap hmmm yummy ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ...

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Nasi

Zelf nasi maken? Met dit recept voor Surinaamse nasi zet je in een handomdraai een heerlijk nasi gerecht op tafel. En heb je bijvoorbeeld nog een restje witte rijst over van gisteren? Dan kun je dat perfect gebruiken voor je Surinaamse nasi. Hieronder lees je meer over nasi en hoe je zelf een heerlijke Surinaamse nasi maakt.

Nasi

Nasi betekent letterlijk ‘rijst’. In Nederland wordt de term ‘nasi’ vaak gebruikt om het gerecht ‘nasi goreng’ aan te duiden: ‘gebakken rijst’. Toch kan nasi op diverse manieren worden klaargemaakt.
Wanneer je op zoek bent naar een recept voor nasi, dan bedoel je dus vermoedelijk nasi goreng. Wij delen graag ons recept voor een snelle Surinaamse nasi goreng met je, ook wel ‘nasi trafasie’ genoemd. Maar eerst een stukje geschiedenis.

Geschiedenis van nasi

Waar nasi goreng precies vandaan komt, daarover verschillen de meningen. Volgens schrijfster Gloria Bley Miller die in 1996 het boek The Thousand Recipe Chinese Cook Book schreef, is nasi goreng van origine een Chinese uitvinding. Al zo’n 4000 jaar voor Christus zou ‘chao fan’, de Chinese naam voor dit gerecht, ontstaan zijn uit een gewoonte van de zuinige Chinezen. Zij bewaarden het eten dat over was voor de volgende dag zodat ze niks hoefden te verspillen. Ze bakten de koude rijst samen met de rest van het eten op en maakten er zo een nieuw gerecht van.

Anderen beweren dat nasi goreng uit Indonesië komt. Of de Indonesiërs het nu zelf hebben bedacht, óf over hebben genomen van de Chinezen toen zij rond de tiende eeuw naar Zuidoost-Azië kwamen om handel te drijven, het mag duidelijk zijn dat nasi goreng niet meer weg is te denken uit de wereldkeuken. In veel landen wordt nasi goreng gegeten als ontbijt, maar ook als tussendoortje, lunch, avondeten of zelfs midden in de nacht.

Toen tussen 1890 en 1939 een grote groep Javanen naar Suriname emigreerde, kwam ook de nasi goreng mee naar Suriname. De bereiding ervan werd aangepast naar de Surinaamse smaak en zo ontstond er al gauw een eigen, Surinaamse variant. Het belangrijkste onderscheid is het verschil in kleur: de Surinaamse nasi is een stuk donkerder en heeft een heel eigen smaak, onder andere door het gebruik van trassi.

Surinaamse nasi

Surinaamse nasi is op ontelbaar veel manieren te bereiden. Maar wat maakt een Surinaamse nasi nou eigenlijk een Surinaamse nasi? Allereerst: er is niet één manier om nasi te bereiden, er zijn talloze varianten en elke familie heeft vaak zijn eigen familierecept. Wel zijn er een aantal kenmerken te benoemen. Zo wordt Surinaamse nasi in de eerste plaats over het algemeen gemaakt met basmatirijst. Deze rijst, die oorspronkelijk uit India komt, heeft een lange, smalle, droge korrel. Deze rijst zorgt ervoor dat de nasi zijn eigen smaak en structuur verkrijgt.

Op de tweede plaats zijn het de kruiden en specerijen die Surinaamse nasi zijn eigen kleur, geur en smaak geven. In ons recept voor nasi maken we gebruik van Faja Lobi Nasi Trafasie, een vers bereide roerbakmix die de nasi een heerlijke smaak geeft. Daarnaast kan ook trassi niet ontbreken: een garnalenpasta gemaakt van gefermenteerde garnalen. Hoewel niet iedereen de geur kan waarderen, geeft trassi het gerecht wel een diepere, authentieke smaak.

Ben je van plan om zelf nasi te maken en op zoek naar een recept voor Surinaamse nasi, dan ben je hier aan het juiste adres.

Zelf nasi maken

Hoe maak je nasi? In ons recept staat het stap voor stap omschreven. Graag geven we je ook nog enkele praktische tips voor wanneer je zelf nasi gaat maken.

Allereerst: nasi is het lekkerst als je het van koude rijst maakt, het liefst de rijst van een dag eerder. Heb je dus genoeg tijd, probeer dan alvast de dag van tevoren de rijst te koken en laat deze afkoelen. Bewaar ‘m in de koelkast en schep ‘m de volgende dag koud door de andere ingrediënten in je pan.

Dan een andere tip: je kunt met nasi goreng eindeloos variëren. Vervang de genoemde groenten door groenten naar eigen voorkeur. Vervang de kip door rund- of varkensvlees of zeevruchten. Er zijn zelfs variaties met gedroogde vis, rawit of stinkbonen. Toch wordt de simpele versie het meest gegeten en is dit inmiddels wereldwijd een echte favoriet.

Surinaamse nasi serveren

Net als bami wordt nasi in Nederland vaak gegeten als hoofdgerecht, terwijl het in Azië meestal wordt geserveerd als bijgerecht. Je kunt de nasi dan ook prima combineren met een vleesgerecht zoals kipsaté of een groentegerecht zoals roergebakken snijbonen.

Besluit je de nasi toch als hoofdgerecht te serveren, kleed hem dan een beetje aan met wat bijgerechten. Surinaamse nasi kun je goed serveren met bijvoorbeeld kipsaté en zuur van komkommer. Ook de Faja Lobi Zuurgoed Trafasie past goed bij dit nasi gerecht. De nasi is ook lekker met gewokte spinazie en stukjes ei. Snij het gebakken ei in smalle reepjes die je vervolgens over de nasi strooit, samen met een beetje gehakte selderij. Vergeet ook de gebakken banaan niet!

Nasi bewaren

Nasi goreng kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast. Gebruik hiervoor het liefst een luchtdicht afsluitbaar bakje. Zorg er daarbij wel voor dat de restjes snel afkoelen tot kamertemperatuur, en dat ze binnen twee uur na het bereiden in de koelkast worden gezet. Luchtdicht verpakte nasi kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren bij een temperatuur van -18°C of lager.

Snelle Nasi Trafasie (Surinaamse Nasi op z'n Javaans)
  • STAP 1: Basmati rijst bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • STAP 2: 1 eetlepel zonnebloemolie verhitten, eieren toevoegen, enkele minuten roerbakken tot ze gaar zijn en daarna afscheppen.
  • STAP 3: 5 eetlepels zonnebloemolie verhitten en ui daarin lichtbruin fruiten; kipfilet (in blokjes gesneden) toevoegen en gaarbakken. Doperwten, prei (in schijfjes gesneden) en maïskorrels toevoegen en 4 minuten roerbakken.
  • STAP 4: Voeg toe Nasi Trafasie (roerbakmix), Trassie Trafasie en tomatenpuree, roerbak het 2 minuten. De gekookte Basmati rijst toevoegen en het geheel, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken; de laatste minuut de geroerbakte eieren toevoegen en omscheppen. Geniet van je Nasi!
Ingrediënten
- 400 gr Basmati rijst   - zonnebloemolie - 3 eieren - 1 ui - 300 gr kipfilet - 50 gr doperwten (diepvries) - 1 kleine stengel prei - 1 blik (á 150 gr) maïskorrels  - 4 el Faja Lobi Nasi Trafasie (vers bereide roerbakmix) - ½ tl Trassie Trafasie of Vega Trassie Trafasie  - 2 tl tomatenpuree - 2 takjes selderij 
Ga naar mijn laatste sessie