Nieuws

Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
x
Of probeer onze AI Receptentool
Bestel ons nieuwste bestseller kookboek deel 6!

Alles over nasi en nasi recepten

Nasi kennen wij hier in Nederland als een gerecht dat in allerlei variaties op tafel te zetten is. Het betekent ‘gekookte rijst’, maar in de praktijk komt het neer op gebakken rijst. Je kookt de rijst eerst om deze daarna te bakken met andere ingrediënten. Bijvoorbeeld met nasikruiden net als met groenten, eieren, vlees, kip, vis of schaaldieren.

Traditionele nasi

De traditionele nasi komt voort uit Indonesië en Maleisië en staat bekend als nasi goreng (gebakken rijst). Dit gerecht prijkt bovendien standaard op menukaarten in vrijwel alle Chinese restaurants. Nasi is tegenwoordig een gerecht waar eenieder een eigen invulling aangeeft. Daarom bestaan er zoveel variaties en zijn er zoveel verschillende nasi recepten beschikbaar. Onze snelle nasi ofwel Surinaamse Nasi op z’n Javaans is daar een voorbeeld van. Deze zet je al in 15 minuten of tafel. Dan proef je echt een Surinaamse special. Of maak het recept van Chinese nasi, die net zo perfect smaakt als de nasi goreng van een Chinees restaurant.

Nasi: een gerecht met gebakken kruidige rijst

Nasi is op zichzelf niets meer of minder dan gekookte witte rijst, maar in Nederland is het in de keuken gewoon een gerecht. Je hebt vast wel eens gevraagd wat er in de avond op tafel komt te staan. De kans is groot dat je vaker dan eens ‘nasi’ te horen hebt gekregen. Door er ingrediënten aan toe te voegen of een ander soort rijst te gebruiken, is nasi op allerlei manieren klaar te maken. Bijvoorbeeld met een tropisch tintje, zoals Nasi Goreng Tropical.

Geheim achter de lekkerste nasi

Er is een geheim om een basis te creëren, waarmee je altijd de lekkerste nasi maakt. Dat is dat je de rijst een dag van tevoren al kookt. De gekookte rijst is de volgende dag volledig afgekoeld, maar nog belangrijker is, dat je dan droge en luchtige korrels hebt, die niet aan elkaar vastplakken. Hierdoor is de gekookte rijst gemakkelijker op te bakken in de pan. Door rijst al eerder te koken en te kijken wat je nog in de koelkast hebt liggen, is het maken van dit nasi gerecht met leftovers helemaal perfect.

Nog een geheim: Trassie Trafasie

Nasi is op allerlei manieren uniek te maken, maar het is altijd wel belangrijk om er smaak aan te geven. Dat doe je door Surinaamse nasi te maken met Trassie Trafasie van Faja Lobi. Een klein potje met weinig inhoud, maar de allergrootste smaakmaker die er is. Faja Lobi Trassie Trafasie is wat dat betreft een alles-in-1 smaakmaker. Hierachter schuilt een geheim familierecept dat ervoor zorgt, dat de smaakmaker voor nasi over uitgebalanceerde bestanddelen beschikt met een combinatie van kruiden en specerijen. Trassie staat als garnalenpasta bekend als pure smaakmaker en is eveneens te gebruiken voor nasi gerechten. Bijvoorbeeld met Faja Lobi Trassie Trafasie..

Beste rijst voor nasi

Een ander geheim van de lekkerste nasi zit in het soort rijst dat je gebruikt. De ideale rijst voor nasi betreft de langkorrelige soorten. Het is bijvoorbeeld de beste keuze om basmati rijst te gebruiken, maar ook Surinaamse rijst is perfect om nasi te maken net als zilvervlies rijst. Deze rijstsoorten hebben het voordeel, dat deze na het koken luchtig blijven en na het afkoelen perfect zijn om te bakken. Wil je nasi met extra vezels maken dan heb je ook nog de keuze om voor een volkoren basmati rijst te kiezen. Basmati rijst is onder meer perfect om Fried Rice met gamba’s te maken. Misschien ben jij juist een liefhebber van kleverige rijst. In dat geval is het mogelijk om jasmijn rijst of pandan rijst te gebruiken.

Lekker bij de nasi

Nasi leent zich perfect om met bijgerechten te serveren, zoals met kroepoek, maar ook met gebakken uitjes of met zuurgoed. Bij ieder nasi gerecht is het bovendien mogelijk om een ei te bakken en deze erbij te serveren. Serveer je nasi met leftover groenten, dan is het ideaal om er een sateetje bij te doen. Dit recept voor Surinaamse nasi met saté is trouwens ook een echte topper. Wil je iedereen aan tafel de kans geven om de nasi zelf naar smaak pittiger te maken? Dan geef je er sambal bij. Een alternatief voor kroepoek is het maken van cassave chips van cassave die tot de Surinaamse aardvruchten behoort. Je hebt dus allerlei keuzes om bij de nasi bijgerechten te serveren. Daarnaast is het natuurlijk ideaal om de nasi maaltijd af te sluiten met een heerlijk toetje!

FAQ Nasi

Wat betekent nasi?
Nasi betekent volgens de Indonesische en Maleisische keuken: gekookte rijst

Wat betekent nasi goreng?
Nasi betekent gekookte rijst en goreng staat voor gebakken. Nasi goreng is gebakken rijst.

Wat is Surinaamse nasi?
Surinaamse nasi kenmerkt zich door specifieke kruiden en specerijen. Je maakt Surinaamse nasi op authentieke wijze met de authentieke roerbakmix Faja Lobi Nasi Trafasie en Trassie Trafasie. Trassie is een garnalenpasta die de nasi een diepe en volle smaak geeft.

Hoelang kan je nasi bewaren?
Je maakt nooit te veel nasi, want dat wat je overhoudt, bewaar je gewoon een dag of twee dagen in de koelkast. Het is ook mogelijk om nasi te laten afkoelen en in te vriezen. Dan blijft het ongeveer nog drie maanden houdbaar.

Hoe vind ik nog meer nasi recepten?
Ga naar het menu en klik op ‘Recepten’. Vul in het zoekveld van Sandhia’s Recepten ‘nasi’ in en je ziet al 50+ nasi recepten verschijnen dien allemaal easy-to-use zijn samengesteld. Je hebt bij een recept altijd de mogelijkheid om zelf met ingrediënten te variëren.

Alles over nasi en nasi recepten

Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.

Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Nu landelijk verkrijgbaar bij AH!
We hebben hem weer!
In meer dan 2500 winkels te koop!
Ga naar mijn laatste sessie