Nieuws

Home Nieuws Welke verschillende soorten rijst zijn er?
Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
x
PRE-ORDER ons nieuwste bestseller kookboek deel 6!

Welke verschillende soorten rijst zijn er?

Rijst staat bij het gemiddelde huishouden vaak minimaal wel eenmaal per week op tafel. Er zijn allerlei easy-to-use recepten met rijst te maken om van tropische gerechten te genieten. Bij elk rijstgerecht uit onze gepassioneerde familiekeuken staat erbij vermeld welke soort rijst er het beste bij past. Bijvoorbeeld basmati rijst met kousenband de luxe of Moksie Metie Alesie: geroosterde rode kip met Pandan rijst. Er zijn nog veel meer verschillende soorten rijst, en welke in Nederland populair zijn, ontdek je hier. Het gaat namelijk te ver om echt alle soorten rijst te benoemen aangezien er wel meer dan 3.500 soorten rijst bestaan.

 • Arborio rijst
 • Basmati rijst
 • Breukrijst
 • Camargue rijst
 • Carnaroli rijst
 • Jasmijnrijst
 • Kleefrijst
 • Langgraanrijst
 • Lontongrijst
 • Matta rijst
 • Paella rijst
 • Pudding Rijst
 • Pandan rijst
 • Risotto rijst
 • Rode rijst
 • Snelkook rijst
 • Sushi rijst
 • Wilde rijst
 • Witte rijst
 • Zilvervliesrijst
 • Zwarte rijst

Arborio rijst

Arborio rijst is een risottorijst en komt uit Italië uit de plaats Arborio die in de Po-vallei is gelegen. Het is een van de ideale rijstsoorten om risotto mee te maken, waarbij de korrel een lichte bite houdt. Bijvoorbeeld om risotto trafasie te bereiden aan de hand van ons easy=to-use recept met kookvideo.

Arborio rijst

Basmati rijst

Basmati rijst is een van de rijstsoorten die smaakvol is en heerlijk geurt. Deze rijst wordt aan de voet van Himalaya in India geteeld. De rijstkorrel is lang en slank en na het koken is de rijst heerlijk geurig en smaakvol. Het is in onze gepassioneerde familiekeuken een van de populairste rijstsoorten en dat is niet voor niets. Basmati rijst is namelijk een van de beste rijstsoorten van de wereld en voor allerlei soorten gerechten geschikt.

Basmati rijst

Breukrijst

Breukrijst is een van de minder bekende rijstsoorten qua naam, maar in verschillende varianten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in de vorm van Thaise jasmijnrijst. Breukrijst heeft de naam te danken aan het breken van rijstkorrels tijdens de oogst, transport en verwerking. Er vindt een scheiding plaats van de gebroken rijst die vervolgens als breukrijst in de verkoop komt. Breukrijst heeft als voordeel eenvoudig smaken en vocht op te nemen. Daarom is deze rijst sneller klaar en is het een ideale rijstsoort om voor desserts en rijstepap te gebruiken.

Breukrijst

Camargue rijst

Camargue rijst heeft een korrelige structuur met een roodbruin vliesje en geeft een nootachtig aroma af. De kleur is te danken aan de kleiachtige bodem waar deze rijstsoort op geteeld wordt. Het is een rode rijstsoort die oorspronkelijk uit Centraal Azië komt en tegenwoordig verbouwd wordt in Frankrijk uit de Camargue regio. Daar komt de naam van Camargue rijst dan ook uit voort.

Camargue rijst

Carnaroli rijst

Carnaroli rijst is net als arborio rijst geschikt om risotto mee te maken. De structuur van carnaroli is echter net wat steviger en de korrel is nog langer. Ook is er sprake van een hoger gehalte aan zetmeel. Het is rijst die tot de top van de Italiaanse rijstsoorten behoort. Naast de toepassing voor risotto is deze rijst ook geschikt als bijgerecht.

Carnaroli rijst

Jasmijnrijst

Jasmijn rijst is een rijstsoort met een lange korrel en afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een rijke en volle smaak met een subtiel aromatisch karakter. De kleur is parelwit en de zoete geur is uniek te noemen. Bij deze rijstsoort speelt de versheid een belangrijke rol om de geur en smaak optimaal te behouden.

 

Jasmijnrijst

Kleefrijst

Kleefrijst of ketan is een soort rijst die weinig water opneemt en door het hoge gehalte aan zetmeel na het koken plakkerig is. Daarom is kleefrijst perfect om rijstpudding als dessert mee te maken. Deze rijstsoort is in de Indonesische en Thaise keuken populair om te gebruiken voor allerlei gerechten.

Kleefrijst

Langgraanrijst

Langgraanrijst heeft zoals je aan de naam al ziet een lange korrel met een lengte van wel 7 tot 9 millimeter. Het is een van de rijstsoorten die niet plakt en kent een stevige structuur. Het is rijst die geschikt is om te gebruiken voor allerlei hoofdgerechten, maar ook om als bijgerecht te dienen of in een salade te verwerken. Basmati en pandanrijst zijn varianten van langgraanrijst.

Langgraanrijst

Lontongrijst

Longtonrijst is afkomstig uit Indonesië en is in Nederland in transparante zakjes verkrijgbaar. Tijdens het koken in ruim water zwelt de rijst op. Na het koken en afkoelen is deze rijst in plakjes of blokjes te snijden. Longtongrijst is zowel warm als koud te eten.

Lontongrijst

Matta rijst

Mattarijst staat ook bekend als rosematta rijst en komt oorspronkelijk uit India. Het is een rode rijststoort die populair is in Sri Lanka en in India. De korrel is rond en kort en de rijst heeft daarbij een unieke en rijke smaak. Het is een rijstsoort die goed met lamsvlees te combineren is net als met wild. De bereiding op de traditionele manier vindt plaats door de rijst gedurende de nacht in water te weken. Daarna giet je het water af om de rijst dertig minuten te koken en daarna twintig minuten met rust te laten. Daarna zout je de rijst en is het de bedoeling om de rijst nog vijftien tot twintig minuten te koken. Nog even een kwartier laten rusten alvorens het te serveren.

Matta rijst

Paella rijst

Pallea rijst is de ideale rijstsoort om het gelijknamige traditioneel Spaanse gerecht te bereiden. Het is een rijstsoort in verschillende varianten met elk andere kenmerken. Bekende paella rijstsoorten zijn onder meer Bomba rijst, Redondo rijst en Albufera rijst. De rijstkorrels zijn kort en rond van vorm en hebben een perfect vermogen om vocht te absorberen en de stevige structuur te behouden. Paella rijst wordt onder meer geteeld in de regio Valencia.

Paella rijst

Pudding rijst

Pudding rijst is niet als een unieke rijstsoort te bestempelen, maar eerder als een vorm van witte rijst die een korte korrel heeft. Er is een vergelijking te maken met sushi rijst, maar dan is pudding rijst als het ware een goedkopere versie. Pudding rijst wordt veel in Amerika geteeld en is populair om met melk en suiker te koken om er rijstpudding van te maken. Ook voor het maken van rijstevlaai is pudding rijst geschikt.

Pudding rijst

Pandan rijst

Pandan rijst is uit Thailand afkomstig en staat als jasmijnrijst bekend, maar wordt gekookt met pandan bladeren. Deze rijst heeft een lange korrel en kent een nootachtige smaak. Pandan rijst is onder meer populair in de Thaise, Chinese en Indonesische keuken. Het is een van de rijstsoorten die zich perfect leent om een rode of groene curry te maken.

Pandan rijst

Risotto rijst

Risottorijst komt in meerdere varianten voor, zoals in de vorm van arborio rijst en baldo rijst. Baldo rijst heeft een lange korrel en arborio rijst heeft een korte korrel en is rond. Bij het maken van risotto als Italiaans rijstgerecht kook je de rijstkorrels als het ware stuk. Hierdoor ontstaat een smeuïg gerecht.

 

Risotto rijst

Rode rijst

Rode rijst komt uit Thailand en staat bekend om het met schil eten. Er is een vergelijking te trekken met zwarte rijst, waarbij de kleur verschilt. Dat is onder meer te danken aan anthocyaan als antioxidant. Het is belangrijk om rode rijst lang te koken in ruim water. Dat is nodig om de schil rond de korrel ook zacht te laten worden.

Rode rijst

Snelkook rijst

Snelkook rijst is ontstaan omdat gemak nu eenmaal de mens dienst. Het stomen vindt plaats met de korrel in de schil in de fabriek. Daarna wordt de schil net als bij witte rijst er afgehaald. Snelkook rijst behoudt door de productiewijze veel van de voedingsstoffen. Het is dan ook gewoon een gezonde rijstsoort die ook nog eens extra snel te bereiden is.

Snelkook rijst

Sushi rijst

Sushi rijs is een Japanse rijstsoort waar ook wel de benaming kleefrijst voor is te gebruiken. De naam zegt het al, dit is rijst om sushi mee te maken. Het is een rijst die goed kleeft en is daarom gemakkelijk om te bewerken en om als omhulsel te gebruiken. Overigens zijn er allerlei soorten sushi rijst verkrijgbaar.

Sushi rijst

Wilde rijst

Wilde rijst is niet echt een rijstsoort, maar betreft zaden van specifieke soorten watergras. Het is een graansoort die uit Noord-Amerika komt en werd vooral door inheemse Indianen als voedsel gebruikt. Het is een rijstsoort met een lange korrel die tijdens het koken van kleur en vorm verandert. De smaak is rokerig en nootachtig en wilde rijst bevat naast eiwitten antioxidanten. Deze rijst is onder meer geschikt voor gebruik in rijstsoep.

Wilde rijst

Witte rijst

Witte rijst is een overkoepelende naam voor diverse rijstsoorten die geen schil, kiem en zemelen bevatten. Er gaan tijdens dit proces aardig wat voedingstoffen verloren. Daarom worden aan bepaalde witte rijstsoorten ijzer en vitaminen toegevoegd, zoals B1 en B3.

Witte rijst

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst staat bekend als volkoren rijst, maar wordt ook wel eens bruine rijst genoemd. De schil, kiem en zemelen blijven behouden bij deze rijstsoorten. Hierdoor is de korrel donker van kleur. Zilvervliesrijst kent een langere kooktijd om ook het schilletje zacht te laten worden. Overigens zijn er bij zilvervliesrijst eveneens weer varianten te onderscheiden, zoals met een korte korrel en lange korrel.

Zilvervliesrijst

Zwarte rijst

Zwarte rijst is niet echt zwart, maar in werkelijkheid donkeraars. Het antioxidant anthocyaan is in hoge concentratie aanwezig. Deze stof is typerend voor de kleur, zoals je bijvoorbeeld ook in blauwe bessen terugziet. Zwarte rijst is te zien als een versie van jasmijnrijst, maar dan met een donkere kleur.

Zwarte rijst

Je ziet dat er allerlei verschillende rijstsoorten zijn te onderscheiden. Het is mogelijk om met rijstsoorten te experimenteren en te ontdekken welke je goed vindt passen bij een van onze vele rijstgerechten.

Welke verschillende soorten rijst zijn er?

Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.

Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

 • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
 • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
 • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
 • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ga naar mijn laatste sessie