Nieuws

Home Nieuws Welke pepers gebruiken wij?
Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
x
PRE-ORDER ons nieuwste bestseller kookboek deel 6!

Welke pepers gebruiken wij?

Houd je van pittig eten of juist mild? In onze gepassioneerde familiekeuken maken wij easy-to-use recepten die voor iedereen geschikt zijn! Mocht je geen liefhebber zijn van pittig eten dan voeg je er gewoon minder of geen peper bij en gebruik je onze milde bereidingswijze. Bijvoorbeeld door room, kokosmelk, tomatenpuree of extra groente toe te voegen. Jij bepaalt namelijk in de keuken of het gerecht pittig, zoet, fris, mild of lekker kruidig moet zijn. Wij laten je wel graag kennismaken met de pepers die wij gebruiken in onze familiekeuken. Bijvoorbeeld de Madame Jeanette en Adjoema peper.

Pepers met variatie in pittigheid

Capsaïcine is het stofje in pepers dat bepaalt wat de pittigheid is. De zaadjes en zaadlijsten zijn altijd het scherpste deel. Paprika is een peper die wat dat betreft bijzonder mild is en zeker in vergelijking met een van de heetste pepers van de wereld, Caroline Reaper. Een van de populaire Surinaamse pepers die je tegenkomt in onze recepten is Madame Jeanette. Deze peper is geel van kleur en heeft een kronkelige en langwerpige vorm. Er is nogal eens verwarring met de adjoema peper die op Madame Jeanette lijkt, maar die kleiner, ronder en veel heter is.

Mild of lekker heet

Madame Jeanette geeft je gerecht een lekkere geur mee en een fijne en milde smaak. Snijd je deze peper in stukjes dan zorg je daarmee voor meer pit. Wil je het gerecht extra heet dan kies je voor de adjoema peper. Gebruik maar eens onze traditionele sambal bij nasi en bami die homemade met adjoema peper is gemaakt. Liever wat milder? Maak onze lekkere garnalensalade met Madame Jeanette dressing. Weet je wat ook leuk is? Zelf hete sambal maken met dit easy-to-use recept.

Een leuk weetje: Schaal van Scoville

De Scovilleschaal is de meeteenheid voor de scherpte van de pepers. Deze schaal is ooit door Wilbur Scoville bedacht om de heetheid van chilipepers te meten. Dat gebeurt aan de hand van het stofje capsaïcine. De gemiddelde Nederlander vindt een gerecht al pittig als deze tussen de 500 tot 1.000 eenheden scoort op de schaal van Scoville. Sambal oelek heeft bijvoorbeeld een score van 2.000 en de Carolina Reaper peper een schaal van wel meer dan 1.569.300 eenheden. Een uitschieter van deze chilipeper kan tot wel 2.200.000 SHU oplopen. Daarmee is het ook meteen de heetste peper ter wereld.

Verschillende pepers op een rij

Er zijn een aantal pepers die wij vaker dan andere pepers in onze gepassioneerde familiekeuken gebruiken waaronder voornamelijk de Madam Jeanette en Adjoema Peper. Aangezien ieder een andere smaak heeft, laten wij je graag kennismaken met de bekendste pepers in de wereld in volgorde van pittigheid. Je kan dan zelf de keuze maken om de ene keer een hetere peper dan een andere keer te gebruiken, of eens iets nieuws te proberen.
Ontdek ook welke Surinaamse groentes er allemaal zijn en welke vruchten wij in onze familiekeuken gebruiken.

 • Paprika
 • Jalapeño
 • Cayennepeper
 • Madame Jeanette
 • Rawit
 • Adjoema
 • Bhut Jolokia / Ghost peper
 • Trinidad Moruga Scorpion
 • Carolina Reaper

Paprika

Paprika behoort tot de peperfamilie en is eerder fruitig en zoet dan scherp te noemen. Paprika is als groente te verwerken in gerechten, maar ook in poedervorm beschikbaar.

Afbeelding van Paprika

Jalapeño

Jalapeño is een peper die bekend is van gebruik in de Mexicaanse keuken. De schil is groen en glad. Het is een licht pittige peper en ook geschikt als je niet van echt heet eten houdt.

Afbeelding van Jalapeño

Cayennepeper

Cayennepeper staat ook wel bekend als de Spaanse peper. Het is een chilipeper waarmee je extra pit geeft aan je gerecht.

Afbeelding van Cayennepeper

Madame Jeanette

Madame Jeanette is een gele peper met een kronkelige en langwerpige look. Laat je deze peper heel dan valt de pittigheid mee. Snijd je deze peper dan is het lekker pittig in je gerecht. Madame Jeanette is een ideale smaakmaker bij veel van onze Surinaamse gerechten.

Afbeelding van Madame Jeanette

Rawit

Rawit is een heel klein pepertje en superpittig. Deze peper staat ook wel bekend als Birds-eye peper of als Thaise peper is zowel in rood als groen verkrijgbaar.

Afbeelding van Rawit

Adjoema

Adjoema is een peper die wel wat lijkt op Madame Jeanette, maar alleen als het om het uiterlijk gaat. Dit is een zeer hete chilipeper en ideaal als je van echt scherp eten houdt.

Afbeelding van Adjoema

Bhut Jolokia / Ghost peper

Bhut Jolokia is een van de heetste chilipepers ter wereld. Deze peper heeft een ruw oppervlak en is verkrijgbaar in rood, bruin en oranje.

Afbeelding van Bhut Jolokia / Ghost peper

Trinidad Moruga Scorpion

Trinidad Moruga Scorpion heeft Bhut Jolokia verdrongen als heetste peper ter wereld. De peper scoort op de Scovilleschaal namelijk twee keer zo hoog als Bhut Jolokia.

Afbeelding van Trinidad Moruga Scorpion

Carolina Reaper

Je denkt misschien dat het niet scherper kan, maar er is één peper het allerheetst. Dat is Carolina Reaper die Trinidad Moruga Scorpion van de troon heeft gestoten. Het pikante karakter is te vergelijken met pepperspray. Niet echt een chilipeper om in onze gerechten te verwerken, want je proeft niets meer.

Afbeelding van Carolina Reaper
Welke pepers gebruiken wij?

Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.

Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

 • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
 • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
 • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
 • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ga naar mijn laatste sessie