Nieuws

Home Nieuws Welke Surinaamse groentes zijn er?
Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
x
PRE-ORDER ons nieuwste bestseller kookboek deel 6!

Welke Surinaamse groentes zijn er?

De Surinaamse keuken bestaat uit allerlei eigen groentes. In onze gepassioneerde familiekeuken maken wij er bij onze ease-to-use-recepten gebruik van. Ben je benieuwd welke Surinaamse groentes er allemaal zijn? Die veel gebruikt worden? Die vaak ook zelf verbouwd worden? Dat leggen wij je hier graag uit met tips voor de bereiding.
Ontdek ook welke Surinaamse vruchten er allemaal zijn en welke pepers wij in onze familiekeuken gebruiken.

 • Amsoi
 • Antruwa of Antroewa
 • Bitawiri
 • Boulanger (aubergine)
 • Broccoli
 • Dagoeblad
 • Klaroen
 • Kousebanti (kousenband)
 • Lauki
 • Oker
 • Paksoi
 • Paprika
 • Pompoen
 • Postelein
 • Pu
 • Sim
 • Sopropo of bittermeloen
 • Spinazie
 • Sukwa of Soekwa
 • Taugé (gropesi)
 • Tajerblad

Amsoi

Amsoi lijkt qua uiterlijk wel wat op Chinese kool, maar de bladeren zijn wel minder stevig. Deze groente smaakt net als een aantal andere Surinaamse groentes wat bitter. Amsoi is heel gezond en bevat maar liefst zes keer zoveel calcium als de gemiddelde groente. Check hier meer informatie over Amsoi net als lekkere recepten met deze groente.

Afbeelding van amsoi

Antruwa of Antroewa

Antroewa is verwant aan boulanger/aubergine en lijkt wel wat op een tomaat. Alleen de kleur is anders, want de schil is wit tot lichtgroen. Deze Surinaamse groente kan je onder meer eten door deze te stoven of door in azijn als zuur te eten. De smaak is als licht bitter te omschrijven.

Afbeelding van antroewa

Bitawiri

Bitawiri is eveneens en groente met een bittere smaak. De betekenis van bitawiri is dan ook bitterblad. De bladeren zijn groen en zacht, maar wel taai om te eten. Het is het beste om deze Surinaamse groente te stoven of om deze kort te roerbakken. Het is lekker om deze groente bijvoorbeeld bij de rijst te eten. Bijvoorbeeld door bitawiri als groentevariant toe te voegen bij het maken van moksi alesie. Maak het naar smaak een beetje pittiger door er verse peper aan toe te voegen.

Afbeelding van bitawiri

Boulanger (aubergine)

De aubergine of boulanger is vast geen onbekende groente voor jou. Toch is de boulanger in langwerpige vorm net wat tropischer. De buitenkant is paarsbruin en de binnenkant is verrassend licht met een wit/crèmige kleur. In onze gepassioneerde familiekeuken gebruiken wij boulanger door deze te grillen of te stoven, zoals bij dit gerecht.

Afbeelding van aubergine

Broccoli

Broccoli is aan de bloemkool verwant en een supergezonde veel gebruikte groente in Suriname. Er zit vitamine C in net als calcium en veel vezels. Het is een groente die onder meer een positieve invloed heeft op de spijsvertering. Broccoli is tegenwoordig een populaire groente die in allerlei gerechten te verwerken is, zoals in het gerecht Chinese garlic chicken met broccoli.

Afbeelding van broccoli

Dagoeblad

Dagoeblad is een Surinaamse groente die je vast wel kent onder de naam waterspinazie. Het is dan ook een semiwaterplant die in vochtige grond of in water leeft. De stengels blijven op het water drijven omdat deze hol zijn. In onze familiekeuken gebruiken wij de bladen en de stengels van dagoeblad om te wokken en te koken. Bijvoorbeeld als groentevariatie op Sandhia’s kip met tajerblad.

Afbeelding van dagoeblad

Klaroen

Klaroen is een typische groente uit de Surinaamse keuken en staat ook wel bekend als Chinese spinazie. Het is een bladgroente die in verschillende gedaanten voorkomt, waarbij de stengels en bladen in kleur en grootte variëren. De bladeren zijn als bijgerecht te gebruiken door deze even te wokken met een uitje, knoflook, zout en kerriepoeder. Dat past onder meer perfect bij onze Caribbean curry. De zaadjes van klaroen zijn heerlijk om door een smoothie te verwerken.

Afbeelding van klaroen

Kousebanti (kousenband)

Kousenband is een van de meest bekende Surinaamse groenten. Deze lange peulvrucht is onder meer te gebruiken bij het recept van onze befaamde Surinaamse roti kip masala of onze Surinaamse roti met kip, aardappelen en ei. De peulen hebben een lichte tot diepgroene kleur en zijn supergezond. Zo bevat kousenband onder meer vitamine B1 en vitamine B6 en bijv. lekker af te wisselen in je Nasi of Bami.

Afbeelding van kousenband

Lauki

Lauki is beter bekend onder de naam fles kalebas. Deze Surinaamse groente is rijk aan vezels, maar heeft van zichzelf wel weinig smaak. Lauki is onder meer te gebruiken om een lekkere soep van te maken of in een roerbakgerecht te combineren met garnalen en schelpen.

Afbeelding van lauki

Oker

Oker of okra is onderdeel van de familie van de Chinese roos ofwel angalampoe. Het koken van deze groente is de meest gebruikelijke bereidingswijze. De zaadpeulen mag je daarbij heel laten. Oker is ook perfect om te gebruiken als groente in een roerbakschotel of als bijgerecht bij ketjap honing drumsticks.

Afbeelding van okra

Paksoi

Paksoi is een groente die perfect is om te wokken. Zowel de stelen als de bladeren zijn te gebruiken. Het snelle wokken zorgt ervoor dat de stelen de knapperig blijven en de bladeren zacht worden. De bladeren zijn langwerpig en de stelen zijn wit. Probeer paksoi eens met ketjap kip.

Afbeelding van paksoi

Paprika

Paprika is een bekende groente die in allerlei gerechten te verwerken is. Paprika is in allerlei kleuren verkrijgbaar van rood tot groen en van geel tot oranje. Deze groente bevat veel vitamine C. In onze gepassioneerde familiekeuken werken wij veel met deze Surinaamse groenten. Probeer ons easy-to-use recept paprika trafasie maar eens.

Afbeelding van paprika

Pompoen

Pompoen ziet er in eerste instantie niet uit om op te eten, maar lijkt eerder een prachtig decoratiestuk. Toch is pompoen verrassend lekker, gezond en smaakvol en bovendien te verwerken in meerdere gerechten. Pompoensoep is bijvoorbeeld een populair gerecht, maar je kan pompoen ook koken, grillen en er zelfs pompoenpuree van maken. Of maak bijvoorbeeld ons easy-to-use recept: snel eenpansgerecht met pompoen en kip. De zoete groente is ook prima te serveren met roti en vis.

Afbeelding van pompoen

Postelein

Postelein groeit welig in Suriname en is in bijna elke tuin te vinden. Het is een bladgroente met een verfijnde en lichtzure smaak. Deze groente is op verschillende manieren te bereiden, zoals door te koken of te wokken. Ook is het mogelijk om postelein te verwerken in een stamppot of in een soep.

Afbeelding van postelein

Pu

Pu is aan de komkommer verwant en bekend als lage kalebas. De huid van deze groente is glad en lichtgroen. Het vruchtvlees is wit en het is een ideale groente om te stoven.

Afbeelding van kalebas

Sim

Sim is een vezelachtige peulvrucht en zowel de zaden als de peulen zijn in verschillende gerechten te verwerken. Sim is een groente die onder meer op eenzelfde manier te bereiden is als kousenband. De smaak is net wat sterker dan de bekende snijboon. Koken, roerbakken en stoven, het is allemaal mogelijk met deze groente. Verwijder voor gebruik de harde puntjes en de draadjes voor een smaakvol resultaat. Tip: gebruik sim in een heerlijk stoofgerecht met gedroogde vis en masala.

Afbeelding van sim

Sopropo of bittermeloen

Sopropo is groente met een bittere smaak en staat ook wel bekend als balsempeer of als bittermeloen. Deze Surinaamse groente is te gebruiken om te vullen met vlees of om te stoven. Het is ook mogelijk om er thee van te trekken, waarbij de eigenschappen voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel zorgt.

Afbeelding van sopropo

Spinazie

Spinazie is een bekende groente in de Surinaamse keuken die oorspronkelijk geteeld werd in Perzië. Het is een bladgroente die snel groeit en die tijdens het stoven veel water afgeeft. Je kan het als groentegerecht bij aardappelen eten, maar ook verwerken in gerechten of in snacks. Bijvoorbeeld als ingrediënt in een bara van Sandhia.

Afbeelding van spinazie

Sukwa of Soekwa

Sukwa is verwant aan de komkommer en heet dan ook vleugelkomkommer. Het vruchtvlees is wit van kleur en een beetje sponzig. De smaak is lichtzoet en valt tussen de smaak van courgette en komkommer in. Sukwa is altijd herkenbaar aan de tien lange ribbels in de lengte. Dit is een groente die veel vocht loslaat en is daarom het beste op hoog vuur in stukjes mee te bakken in een gerecht.

Afbeelding van sukwa

Taugé (gropesi)

Tagué of gropesi is een bekende groente in Suriname en is in feite een ontkiemde mungboon. Taugé staat ook wel bekend als tjapar of als sojascheuten. Verse taugé bevat ijzer net als vitamine B en C en is knapperig. Deze Surinaamse groente is onder meer te gebruiken als vulling in een loempia, maar smaakt ook prima in ons Saoto recept.

Afbeelding van tauge

Tajerblad

Tajerblad of boterblad is een bladgroente die heerlijk smaakt bij Surinaamse kip of in combinatie met vis en rijst. De bladeren groeien uit een grote knol. Tajerblad lijkt wel wat op spinazie, maar de smaak is wel zachter. Dat maakt het ook tot een geliefde groente in de Surinaamse keuken. Natuurlijk niet te missen in de all time favourite BBR.

Afbeelding van tajerblad
Welke Surinaamse groentes zijn er?

Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.

Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

 • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
 • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
 • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
 • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ga naar mijn laatste sessie