Nieuws

Home Nieuws Welke Surinaamse vruchtsoorten zijn er?
Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
Of klik hier om ons bestseller kookboek te kopen!

Welke Surinaamse vruchtsoorten zijn er?

In de Surinaamse keuken maken wij gebruik van allerlei vruchtsoorten. Er zijn allerlei gerechten, waarin wij ook vruchten verwerken. Zoals dat ook het geval is met Surinaamse groenten en pepers. De gerechten uit onze gepassioneerde familiekeuken zijn simpel te maken met onze easy-to-use gerechten. Wil je weten welke Surinaamse vruchtensoorten er zijn? Bekijk de uitgebreide lijst met toelichting en tips voor lekkere recepten.
Ontdek ook welke Surinaamse groentes er allemaal zijn en welke pepers wij in onze familiekeuken gebruiken.

  • Avocado (advokaat)
  • Amandel
  • Ananas
  • Awarra
  • Babydruif
  • Bakba (bacove)
  • Bakbanaan (kookbanaan)
  • Birambie
  • Ronde birambie (gooseberry)
  • Broodvrucht
  • Cacao
  • Cashew
  • Citroen
  • Curaçaose appel
  • Djamoen
  • Carambola (Franse birambi)
  • Granaatappel
  • Grapefruit
  • Guave
  • Inginoto
  • Kasjoema
  • Katahar (Nangka)
  • Kers
  • Knippa (guinep)
  • Koemboe
  • Kronto (kokosnoot)
  • Limoen (lemmetje)
  • Mangistan
  • Mango (manja)
  • Maripa
  • Markoesa (passievrucht)
  • Montji-montji (Surinaamse kers)
  • Mope
  • Obe
  • Olijf
  • Papaja
  • Paranoto
  • Podosiri
  • Pomme de cythere
  • Pommerak
  • Pompelmoes
  • Ramboetan
  • Sapotille
  • Schusterduif
  • Sterappel
  • Suikerriet
  • Switbonki
  • Tamarinde
  • Watermeloen
  • Zuurzak

Avocado (advokaat)

Avocado is een peervormige vrucht met eiwitrijk vruchtvlees. Avocado is in allerlei gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld in ons recept: gevulde eieren met avocado en bacon.

Avocado (advokaat)

Amandel

Bij amandel denk je aan een nootje, maar het is een zaad van de amandelboom. Het pitje in de harde schil is zo te eten, maar ook in gerechten te verwerken.

Amandel

Ananas

Ananas is een vrucht van een tropische plant en is rijk aan vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld vitamine E net als magnesium, kalium, zink en jodium. De rijpe vrucht smaakt zoet en is ideaal om te grillen.

Ananas

Awarra

Awarra komt uit de Amazone en is een vrucht van een palmsoort die tot wel vijftien meter hoog groeit. De vrucht is drie tot zes centimeter lang en is geel/oranje van kleur. Awarra zit vol met vitamine A. De vrucht is in de Surinaamse keuken onder meer populair om rijst een gele kleur te geven.

Awarra

Babydruif

Een babydruif is een ronde druif en is een besvrucht die afkomstig is van de wijnstokfamilie. Babydruifjes zijn onder meer te gebruiken in een nagerecht met verschillende fruitsoorten en te combineren met bijvoorbeeld ijs.

nieuws-babydruif

Bakba (bacove)

Bakba of bacove is een banaan die je als fruit opeet nadat je de schil hebt verwijderd. Er zijn verschillende soorten Surinaamse bakba’s, zoals appelbacove, inginakba en pikinmisfinga die een erg zoete smaak heeft.

Bakba (bacove)

Bakbanaan (kookbanaan)

Bakbanaan of kookbanaan is een fruitsoort die geschikt is om te bakken of om te koken. Maak het recept bakbanaan met kabeljauw maar eens. De bladeren zijn eveneens te gebruiken om bijvoorbeeld een gerecht mee in te pakken. Dan geef je er een extra rijke smaak aan.

Bakbanaan (kookbanaan)

Birambie

Birambie is een groene vrucht die in verschillende soorten vormen voorkomt, zoals stervormig en rond. Birambie is in de Surinaamse keuken populair om chutney van te maken of om op azijn te zetten.

Birambie

Ronde birambie (gooseberry)

De ronde birambie is een van de birambiesoorten en heet ook wel gooseberry. De schil is groen en heeft dikke ribben. In het midden zit een harde pit en de vrucht heeft een diameter tot twee centimeter. Het vruchtvlees is zuurzoet en heeft een stevige bite. Gooseberry is onder meer met azijn of suiker te verwerken, maar kan je ook zo opeten.

Ronde birambie (gooseberry)

Broodvrucht

Broodvrucht heeft een groenbruine kleur en de vrucht is wel 20 tot 35 centimeter lang. De stompe stekels op de vrucht zijn kenmerkend en het vruchtvlees is zacht en sappig. In de tropen is broodvrucht belangrijk als basisvoedsel. Je kan de pitjes poffen.

Broodvrucht

Cacao

Cacao is een vrucht met een roodbruine kleur. Het vruchtvlees dat wit van kleur is, proeft zoet en is uit de hand te eten. Cacao is natuurlijk ook bekend als basis om chocolade van te maken.

Cacao

Cashew

Cashew behoort tot de zaden en de vrucht is geelrood die onder de cashewappel hangt. Deze heeft een bijzondere vorm en lijkt wel wat op een paprika. Het zoete vlees bevat vitamine C. Na het drogen en verhitten van de vrucht, ontstaat er een cashewnoot die perfect smaakt in een rijstgerecht.

Cashew

Citroen

Citroen is een gele vrucht van de citroenboom en het vruchtvlees heeft een zure smaak. Dat is ook een reden dat citroen niet zo gegeten wordt, naar in gerechten wordt verwerkt om deze een frisse smaak te geven. Het aromatische karakter maakt citroen ook geschikt bij het maken van cake en gebak.

Citroen

Curaçaose appel

De Curaçaose appel komt oorspronkelijk uit India. De schil lichtrozig en de vrucht is sappig. Leuk om te weten: op Curaçao noemen ze de vrucht Surinaamse apple.

Curaçaose appel

Djamoen

Djamoen is een donkerpaarse tot zelfs zwarte vrucht die direct is op te eten. De vrucht is eveneens geschikt om wijn van te maken. Bijvoorbeeld door de vruchten samen met rauwe rijst en suiker in een fles te doen en deze onder de grond te bewaren.

Djamoen

Carambola (Franse birambi)

Carammbola ofwel de Franse birambi is geel en is herkenbaar aan vijf ribbels en een lengte van ongeveer 12 centimeter. De vrucht is als deze rijp is direct van de boom te eten en bevat zowel vitamine B als C.

Carambola (Franse birambi)

Granaatappel

Granaatappels hebben de grote van een sinaasappel en zijn rond en rood. De schil is glad en dik en als de vrucht rijp is, krijgt deze een roodbruine kleur. De witte zaadjes in de vrucht zijn met rood vruchtvlees bedekt.

Granaatappel

Grapefruit

Grapefruit is een mix tussen sinaasappel en pompelmoes. De vrucht is geel/oranje en heeft een diameter van 10 tot 15 centimeter. Het vruchtvlees is wit, geel of roze en de smaak varieert van bitter tot zurig.

Grapefruit

Guave

Guave is een groen/gele vrucht die aan de guaveboom bloeit. De vorm is te vergelijken met een peer en het vruchtvlees is wit, roze of geel. De pitjes van guave zijn eveneens eetbaar.

Guave

Inginoto

Inginoto is een vrucht die eenzelfde grootte heeft als een kokosnoot. Er zitten vier noten in die de vorm van een niertje hebben. De schil moet je kraken om de noot te eten die veel smaak heeft. De olie uit de vrucht is geschikt om mee te koken.

Inginoto

Kasjoema

Kasjoema heeft verschillende namen, zoals kaneelappel net als suikerappel en schubappel. Het vruchtvlees heeft een vaste structuur en is roomwit van kleur. De smaak is zoetzuur.

Kasjoema

Katahar (Nangka)

Katahar is een vrucht die een harde schil heeft met knobbelige stekels. Als de vrucht rijp is, kan het gele vruchtvlees gegeten worden.

Katahar (Nangka)

Kers

De kers ofwel acerola is donkerrood van kleur en het vruchtvlees is geeloranje. De smaak varieert van zurig zot zoet. De pitjes zijn lichtgeel en zacht. Dat is een verschil met de harde pit van de montji montji kers.

Kers

Knippa (guinep)

Knippa ofwel guinep is een vrucht met een dunne schil die leerachtig aanvoelt. Je maakt deze met de nagel open of je gebruikt je tanden. Het geel/roze vruchtvlees is stevig aan de pit gehecht. Dat maakt het lastig om te eten. De smaak is zoetzuur tot zoet.

Knippa (guinep)

Koemboe

Koemboe is een palmsoort die in de Amazone groeit en de donkerrode tot paarse vruchten hebben de vorm van een kogeltje. Er is drank van te maken door de vrucht te koken en de schil te verwijderen. Het is ook mogelijk om er een verzachtende olie van te maken.

Koemboe

Kronto (kokosnoot)

Kronto ofwel de kokosnoot is een steenvrucht en geen noot. Het vruchtvlees van de kronto is vezelig en het kiemwit in het zaad is zo uit de hand te eten. Daar wordt ook wel kokosmelk van gemaakt net als kokosolie. In onze gepassioneerde familiekeuken hebben wij verschillende recepten met kokos, kokosmelk en kokosolie

Kronto (kokosnoot)

Limoen (lemmetje)

Limoen heet ook wel lemmetje in de Surinaamse keuken en is een kleinere vrucht dan een citroen. De kleur is ook anders, want die is groen en het vruchtvlees is net even wat sappiger en aromatischer. Lemmetje geeft gerechten een frisse smaak mee.

Limoen (lemmetje)

Mangistan

Mangistan is een bes met een taaie schil en een glad oppervlak. De diameter varieert van 3 tot 8 centimeter. De bes bevat sappige en zachte zaadmantels en heeft een zoetzure smaak.

Mangistan

Mango (manja)

Mango is een vrucht die verschillende kleuren kan hebben, zoals geel, rood of groen. Een combinatie hiervan komt eveneens voor. Mango is zo te eten en te verwerken in gerechten of er is chutney van te maken, zoals Faja Lobi Mango Chutney Trafasie.

Mango (manja)

Maripa

Maripa is een vrucht van een palmsoort en heeft een bruine schil die hard is. Die bijt je er met je tanden af om bij het witte tot lichtbruine vruchtvlees te komen. Maripa wordt ook gebruikt om olie van te maken.

Maripa

Markoesa (passievrucht)

Markoesa is een vrucht die tot de familie van passieflora behoort. De Surinaamse passievrucht is geel met een wat zure smaak en oranje met een zoetere smaak. De oranje variant eet je uit de hand en de gele is geschikt om siroop van te maken.

Markoesa (passievrucht)

Montji-montji (Surinaamse kers)

Montji Montji is een Surinaamse kers en bestaat uit mootjes. Daar is de naam ook aan te danken. De vrucht heeft dikke ribben en is ongeveer 3 centimeter groot. Het vitamine C gehalte is groot en de pit is hard. De smaak van het vruchtvlees is zoetzuur of zoet. De kers is te gebruiken om jam van te maken, maar kan je ook zo op eten.

Montji-montji (Surinaamse kers)

Mope

Mope behoort tot de Pomme de cythere familie en is een oranje vrucht met een zoete smaak. Er is een gezegde dat luidt: ’Een buitenlander die mope eet, zal terugkeren naar Suriname’.

Mope

Obe

Obe is een vrucht die aan trossen groeit en geschikt is om olie van te maken. Deze olie noemt men dan obe-olie.

Obe

Olijf

Olijf groeit aan een olijfboom en heeft een groene schil. Het vruchtvlees is groen met een knapperige structuur. De smaak varieert van zoet tot zuur. Er is olijfolie van te maken, maar ingemaakte olijven zijn ook zo te eten.

Olijf

Papaja

Papaja is een vrucht die als deze rijp is direct van de boom gegeten kan worden. De papajaboom kan een hoogte van wel zes meter bereiken en komt van origine uit Mexico. De schil van de vrucht is glad en de vorm is ovaal. Het vruchtvlees van een rijpe papaja is oranje en de smaak is zoet. De pitjes eet je er niet bij op.

Papaja

Paranoto

Paranoto ofwel Brazil nut komt van een boom die tot wel 50 meter hoog kan groeien. De stam kan wel twee meter dik worden en de spanwijdte is 25 tot 30 meter. De harde vrucht is kegelvormig en er zitten tussen de 10 en 25 noten in. Deze hebben overigens een taaie schil die je verwijdert om daarna de witte kiem op te eten.

Paranoto

Podosiri

Podosiri is een bes van de pinapalm en is op verschillende manieren te eten. In Brazilië maakt men er pulp van. Na het weken van de bessen en het malen ervan, ontstaat er een koud papje om zo op te eten.

Podosiri

Pomme de cythere

Pomme de cythere is groen en heeft een gladde schil. De vrucht lijkt qua vorm op een eitje en het witte tot geelgroene vruchtvlees is sappig en zoetzuur met een stevige structuur. De vrucht is direct te eten of in te maken in azijn.

Pomme de cythere

Pommerak

Pommerak is een vrucht met een rode schil en de vorm van een peer. Het witte vruchtvlees is zoetzuur tot zoet van smaak. Deze vrucht is op azijn te zetten, maar ook lekker om direct te eten.

Pommerak

Pompelmoes

Pompelmoes behoort tot de citrusvruchten en heeft wel wat weg van een grapefruit. De vrucht kan een diameter hebben van 30 centimeter en de dikke schil voelt sponzig aan. De smaak varieert van zoetzuur tot zoet.

Pompelmoes

Ramboetan

Ramboetan is een vrucht die afstamt van de lychee familie. De vrucht groeit in de boom in trossen met een rode schil die stekeltjes heeft. De zaadmantel is wit en sappig. De smaak is aromatisch met een zoetzuur tintje.

Ramboetan

Sapotille

Sapotille is een vrucht die je zo van de boom kan eten. De schil is dus en het bruine vruchtvlees met zwarte pitjes is zoet van smaak.

Sapotille

Schusterduif

Schusterduif is een vrucht die direct te eten is. Je kneedt de vrucht met zachte hand om daarna het vruchtvlees eruit te zuigen. Schusterduif is ook te gebruiken om jam en sap van te maken.

Schusterduif

Sterappel

Sterappel komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en is een paarse vrucht die zoet smaakt. Tegenwoordig komt sterappel overal in de tropen voor. De vorm is rond of ovaal en de vrucht is ongeveer 10 cm groot. Er zijn meerdere rassen, waarbij de kleur varieert van groen tot paars tot bruin.

Sterappel

Suikerriet

Suikerriet is een gewas dat onderdeel is van de grassenfamilie. Het is mogelijk om suikerriet zo te eten of om er sap van te maken door het gewas te persen. Suikerriet heeft melasse als bijproduct dat stroopachtig is. Zo is Faja Lobi Melasse ideaal om gerechten een diepere smaak en roodbruine kleur te geven.

Suikerriet

Switbonki

Switbonki is een boon die over een groene schil beschikt en zoet vruchtvlees bevat net als een zwarte pit. Switbonki is direct van de boom eetbaar.

Switbonki

Tamarinde

Tamarinde behoort tot de familie van peulvruchten en bevat aromatisch vruchtvlees met een zurige smaak. De pulp van de vrucht is geschikt om tamarindesiroop van te maken. Wil je proeven hoe het smaakt? Maak dan Sandhia’s schaafijsdrank met tamarindesiroop.

Tamarinde

Watermeloen

Watermeloen heeft rood vruchtvlees met kleine zwarte pitjes. De vrucht bevat veel sap en is ideaal om de dorst te lessen, omdat de vrucht voor 95% uit water bestaat. Watermeloen behoort tot de komkommerfamilie en is eigenlijk een groente en geen vrucht of fruit.

Watermeloen

Zuurzak

Zuurzak ofwel guanabana is een vrucht met een groene schil die harde stekeltjes heeft. Het witte vruchtvlees is sappig en vezelig met een zoetzure smaak. Je kan zuurzak zo eten, maar het is ook mogelijk om er sap van de maken.

Zuurzak
Welke Surinaamse vruchtsoorten zijn er?
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!