Snelle Sandhia's Bami swietieeeeee mang

Home Recepten
Snelle Sandhia's Bami swietieeeeee mang
Afbeelding van Snelle Sandhia's Bami swietieeeeee mang

Bami bereiden

  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) hierin lichtbruin fruiten; kipfilet toevoegen en gaarbakken. Julienne wortel en prei (in ringetjes gesneden) erbij doen en 2 minuten roerbakken.
  • STAP 3: Bami Trafasie Speciaal (roerbakmix), pimentpoeder, Trassie Trafasie en tomatenpuree toevoegen en enkele minuten roerbakken.
  • STAP 4: Mie toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten op laag vuur opbakken.
  • STAP 5: De laatste 2 minuten selderij (gehakt) toevoegen. Geniet van je Bami!

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Bami en Kookvideo's

Serveertip: Lekker met Saoto als voorgerecht. Garneer met Zuurgoed Trafasie.

Variatietip: Varieer de kip met garnalen en de julienne wortel met taugé. Garneer eens met verse tomaat (in plakjes) en gekookte ei (in plakjes).  

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Roshna 2 november 2022 08:07
5/5
Gisteren gegeten: Snelle eenpanswok met kip en snijbonen. Cijferrrrr: 10! 😎🤗
Willemijn 1 november 2022 07:38
5/5
Voor de snelle eenpanswok geven we een dikke 10! Zijn altijd de standaard Nederlandse potten gewend, maar wisselen dit nu af met jullie smaakjes en het is om te smullen. Aanrader voor iedere en die thuis echte Hollanders hebben zitten, die niet willen afwijken, dit krijg je er doorheen geloof me! 🤣 ...
Rosie 17 oktober 2022 08:59
5/5
Gemaakt dit weekend: Snelle eenpanswok met kip en snijbonen. Duidelijke video, goed uitgelegd en bovenal super lekker! ❤️😍😋
Yvonne 12 september 2022 08:05
5/5
Van curry favorieten tot de lekkere snelle hap, ze hebben het allemaal, bij Faja Lobi ❤️
Nolly 9 september 2022 14:02
5/5
Fijne producten om heerlijke gerechten mee te maken ,snelle levering en lange houdbaarheids datum ,top!!!
Diva 8 september 2022 17:01
5/5
Top producten, en snelle levering. Lange houdbaarheidsdatum.
Rivera 30 augustus 2022 07:43
5/5
Gisteren hebben wij de snelle roti curry gemaakt, eergisteren de snelle nasi, en vandaag de roti lunchetta. Leuk man al die variaties, leert je zelf ook weer nieuwe dingen ❤️😋
Silke 16 juni 2022 08:19
5/5
Snelle eenpanswok met kip en snijbonen zo om te smullen. Voor de afwisseling doen we ook weleens bijv. panga filet in roti kip masala faja lobi met snijbonen en tomaatjes oef oef oef 😋
Divine 2 mei 2022 08:34
5/5
Sinds de Roti Curry Trafasie bij mijn ah xl te koop is, eten we standaard al zeker 3 maanden 1 x per week Snelle Roti Kip Curry maar dan telkens iets anders, kunnen er geen genoeg van krijge n 😸
Alissa 24 april 2022 08:55
5/5
Snelle roti curry aanrader mensen, goede kookvideo ook! 😁
Nila 11 april 2022 07:57
5/5
Graag nog meer snelle eenpanswokkies! Kip met snijbonen of masala met spitskool zijn onze favo's voor al een lange tijd, 1 van de 2 eten we standaard op maandag met onze kids altijd smullen!
Rodisan 17 maart 2022 07:55
5/5
Maandag dinsdag en gisteren hebben we jullie drie nieuwste recepten Snelle Roti Kip Curry, Surinaamse ovenpastei en Roti Ketjap Kip (roti met licht gepaneerde kipfilet gebakken in ketjap-hon ing) gemaakt. Alle drie zo divers, zo gevarieerd en met een goede uitleg. Ga zo alsjeblieft door, ben echt blij met jullie recepten. P.s. Deel 6 uiteraard gereserveerd!! 😎 ...
Anu 22 februari 2022 08:25
5/5
Jullie curry's hebben meer smaak dan de standaard Thaise variant vinden wij. Hebben er al een aantal geprobeerd en als laatst jullie nieuwste recept Snelle Roti Kip Curry ook weer om te smul len 🐞🌴 ...
Lizzy 9 januari 2022 09:27
5/5
De beste turkse broodjes ooit gegeten met het javaanse sate recept. De manier hoe jullie recepten opzetten, de foto's, de snelle en super handige kookvideo's en de heerlijk altijd ruikende p roducten ik ben echt fan ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ...
Lela 12 december 2021 09:47
5/5
De snelle eenpanswok met snijbonen is echt te smaakvol aanrader voor iedereen en super simpel te bereiden 😍❤️
Carl 29 november 2021 08:15
5/5
De snelle eenpanswok met kip en snijbonen is echt een aanrader als je snel super vers en gezond iets wilt eten 💪
Anoniem 27 september 2021 00:00
5/5
10 sterren! Snelle verzending ook.
Lindsay 8 februari 2021 07:38
5/5
Snelle Roti Kip Masala is een goed recept. Lekker en makkelijk!
Richard 27 januari 2021 01:00
5/5
5 sterren voor de goede en snelle ontvangst, verpakking en goede recepten
Jan 7 september 2020 00:00
5/5
Eerlijke en snelle levering. Boek bevalt ons goed
Bram 27 februari 2020 01:00
5/5
5 sterren, bedankt ook voor de snelle levering!
Nilsie 25 juli 2018 00:00
5/5
Wauw heerlijke recepten bedankt voor de snelle ontvangst ik ga dit weekend ermee aan de gang ben verrast.
Malinde 7 november 2022 08:22
5/5
Wanneer je zoekende bent op internet, en de leuke originele naam je trekt: Roti Chicken Popcorn. Man o man wat een smullers zijn deze kleine bommetjes. Laatst door de Nasi Trafasie gedaan, n u in de Sandhia's Roti, en ga deze week combineren met de Bami Trafasie met ketjap hmmm yummy ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ...
Udena 30 oktober 2022 00:00
5/5
We hebben ZO lekker gegeten met jullie producten bij vrienden van ons. Sindsdien zijn we VERSLAAFD aan Nasi Trafasie en Bami Trafasie, niet normaal. Ga zo door toppers!!!!
Alfons 13 oktober 2022 23:08
5/5
Al jaren naar de Surinaamse afhaal om oa bami te kopen. Ben er gek op. Nu voor t eerst zelf gekookt met jullie Bami Trafasie. Pracht product en de smaak is top.
Michiel Tange 27 september 2022 06:46
5/5
Top product voor echte Surinaamse bami te maken
Charissa 18 augustus 2022 07:57
5/5
Bedankt voor het mooie kookboek deel 6, wat een klapper van een boek! Onze favoriet: Surinaamse bami met Yangtori (speciale saté met honing of ahornsiroop)
Romy 16 augustus 2022 09:05
5/5
Heerlijke bami met javaanse kip of sate! Mijn all-time favourite. Ongekend lekker alles van jullie hoor ❤️
Sterre 14 augustus 2022 10:57
5/5
Surinaamse ovenpastei was een echte delicatesse wat hebben we gesmuld. Aankomende weekend een grote BBQ op de planning met al jullie lekkere sauzen als natuurlijk nasi en bami erbij ❤️
Mimi 26 juli 2022 07:51
5/5
Bedank ons maar later: Caribische kip uit de oven op de bbq leggen, oooh heel de wijk kwam op ons af, wat is die geur?!!!! Haha! Als je alleen al nasi trafasie of bami trafasie maakt heb je dat in huis en dan via de luchtafvoer naar buiten rondom je huis so delicious ❤️ ...

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Bami

Op zoek naar een recept voor lekkere bami? Wij vertellen je graag hoe je een heerlijk bami gerecht kunt maken. Maar wat is bami nu eigenlijk precies en waar komt het vandaan? Welke soorten bami zijn er allemaal en hoe serveer je het? Hieronder lees je alles over bami wat je áltijd al wilde weten.

Recept bami

Recepten voor bami zijn er genoeg te vinden. Toch zal er geen een hetzelfde zijn. Er zijn namelijk talloze variaties om lekkere bami klaar te maken. Bijna elke Surinaamse familie heeft wel zijn eigen familierecept voor een lekker bami gerecht. Graag delen we ons recept van snelle Sandhia’s bami, waarmee je binnen 15 minuten een lekkere bami op tafel zet.

Wat is bami?

Bami zijn een soort noedels, gemaakt van tarwe. De noedels hebben een lichtgele kleur en hebben veel weg van spaghetti. Er zijn ook varianten bami zonder tarwe, gemaakt van mihoen, op basis van rijstbloem. De meeste soorten mihoen zijn dan ook glutenvrij. Daarnaast bestaat er zogeheten eier(ba)mie, waarin ook ei verwerkt is. De slierten worden gemaakt door het deeg door een soort pastamachine met allemaal kleine gaatjes te halen.

Wanneer men in Nederland over ‘bami’ spreekt, wordt er vaak het gerecht ‘bami goreng’ bedoeld. Bami goreng is gebakken bami, met daaraan toegevoegd vlees, garnalen, groenten, ei en andere smaakmakers. In Suriname zijn er twee soorten bami: de Javaanse variant en de Chinese variant, ook wel tjauw min genoemd. De Javaanse bami is wat dikker, tjauw min zijn dunnere slierten.

Waar komt bami vandaan?

Bami komt van het woord bakmi en wordt ook wel eens geschreven als bahmi of bamie. De oorsprong van bami ligt in China. Het woord bami stamt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarin ‘ba’ (afkomstig van ‘bak’) (varkens)vlees betekent en ‘mie’ de benaming is voor tarwenoedels. Bami betekent dus letterlijk ‘tarwenoedels geschikt voor (varkens)vleesgerechten’.

Vanuit China werd bami meegenomen naar Zuidoost-Azië door Chinese immigranten. Met name in Indonesië werd bami al snel populair. Er ontstonden talloze bami recepten. Het werd er aangepast aan de lokale smaak en ook de gebakken bami – bami goreng – werd er bedacht. Met de komst van Javanen kwam ook bami mee naar Suriname. De bereiding ervan werd mede beïnvloed door andere bevolkingsgroepen zoals Hindoestanen, Creolen en Chinezen. Dat is zo mooi aan de Surinaamse keuken: doordat de bevolking een mengelmoes is, heeft dit ook veel impact gehad op de manier van koken. Gerechten zoals nasi goreng, soto ajam en bami goreng hebben stuk voor stuk een Surinaamse variant gekregen. Zo wordt de Surinaamse bami goreng bereid met weer andere kruiden en specerijen. Het is donkerder van kleur en heeft een heel eigen smaak, onder andere door het gebruik van trassi.

Ingrediënten bami

Bami is een heerlijk gerecht met vele variatiemogelijkheden. Maar welke ingrediënten zitten er nu eigenlijk in bami? Wanneer we het hier hebben over een bami gerecht, bedoelen we eigenlijk bami goreng. Het eerste ingrediënt van bami goreng is natuurlijk de bami zelf, oftewel de noedels. Zoals hierboven verteld kan dit zowel op tarwebasis zijn als op basis van rijstbloem (mihoen). Daarnaast wordt er bijna altijd gekozen voor een proteïne: van origine was dit in Chinese bami meestal varkensvlees, maar inmiddels zijn er ook talloze bami recepten met bijvoorbeeld kleine stukjes kip, rundvlees of garnalen.

Welke groente er door je bami gerecht gaan, is uiteraard ook per bami recept verschillend. Groentes die goed passen bij bami goreng zijn ui, prei, wortel, paksoi, taugé en kool. De groentes worden meestal in de dezelfde pan als de bami geroerbakt.

Misschien wel de belangrijkste ingrediënten van een lekker bami gerecht zijn de kruiden en specerijen. Dit zijn ten slotte de echte smaakmakers! Traditioneel wordt het vlees gemarineerd in sojasaus. In ons bami recept maken we gebruik van de vers bereide roerbakmix ‘Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal’, een heerlijke mix van Surinaamse specerijen. Ook onze ‘Trassie Trafasie’, de gefermenteerde garnalenpasta, kan natuurlijk niet ontbreken in een lekker bami recept.

Andere bami gerechten

Behalve bami goreng zijn er nog veel meer lekkere bami gerechten. Een bekend bami gerecht is de bami soep. In de Chinese keuken wordt bami vaak geserveerd in soepen. Een bekend bami gerecht uit de Kantonese keuken is ‘Cha Siew Thong Mien’, een soep met noedels en zoet, geroosterd varkensvlees. Een bekende bami soep uit Singapore is ‘Hokkien Bihoen Mie’, een sterk ruikende soep gemaakt van garnalen, waarin zowel rijstvermicelli (bihoen) als tarwenoedels (mie) zijn verwerkt.

Behalve bami soepen zijn er nog talloze andere lekker bami gerechten. Bekijk hier Sandhia’s bami recepten.

Hoe wordt bami geserveerd?

In Nederland eten we bami vaak als hoofdgerecht, terwijl het van origine eigenlijk als bijgerecht bedoeld is. Serveer de bami dus gerust samen met een lekker vleesgerecht (bijvoorbeeld Losie Foroe) of bijgerechten zoals gebakken banaan, Surinaams zuurgoed, ei-sliertjes en Madame Jeanette. Als garnering kun je op de bami wat selderij strooien. Ook een gekookt ei of plakjes tomaat kunnen prima als garnering. Uiteraard kan ook Surinaamse sambal niet ontbreken. Vind je die te pittig? Kies dan voor een mildere variant.

Bami: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Bami kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. Zorg wel dat de bami is afgekoeld voor je deze in de koelkast zet. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar. Haal de bami een dag voor gebruik uit de vriezer en zet het in de koelkast. Opwarmen gaat het beste door de bami in een koekenpan op laag vuur te bakken, terwijl je de bami blijft omscheppen.
 

Snelle Sandhia's Bami swietieeeeee mang
  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) hierin lichtbruin fruiten; kipfilet toevoegen en gaarbakken. Julienne wortel en prei (in ringetjes gesneden) erbij doen en 2 minuten roerbakken.
  • STAP 3: Bami Trafasie Speciaal (roerbakmix), pimentpoeder, Trassie Trafasie en tomatenpuree toevoegen en enkele minuten roerbakken.
  • STAP 4: Mie toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten op laag vuur opbakken.
  • STAP 5: De laatste 2 minuten selderij (gehakt) toevoegen. Geniet van je Bami!
Ingrediënten
- 500 gr mie of mihoen (glutenvrij) - zonnebloemolie - 1 ui - 300 gr kipfilet - 200 gr julienne wortel  - 1 stengel prei - 4 el Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal (vers bereide roerbakmix) - ½ tl pimentpoeder - ½ tl Trassie Trafasie (echte Sandhia's trassie) - 2 tl tomatenpuree - 3 takjes selderij
Ga naar mijn laatste sessie