Snelle Sandhia's Bami swietieeeeee mang

Home Recepten
Snelle Sandhia's Bami swietieeeeee mang
Afbeelding van Snelle Sandhia's Bami swietieeeeee mang

Bami bereiden

Stap voor stap koken
  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) hierin lichtbruin fruiten; kipfilet toevoegen en gaarbakken. Julienne wortel en prei (in ringetjes gesneden) erbij doen en 2 minuten roerbakken.
  • STAP 3: Bami Trafasie Speciaal (roerbakmix), pimentpoeder, Trassie Trafasie en tomatenpuree toevoegen en enkele minuten roerbakken.
  • STAP 4: Mie toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten op laag vuur opbakken.
  • STAP 5: De laatste 2 minuten selderij (gehakt) toevoegen. Geniet van je Bami!

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Sandhia's Bami en Kookvideo's

Serveertip: Lekker met Saoto als voorgerecht. Garneer met Zuurgoed Trafasie.

Variatietip: Varieer de kip met garnalen en de julienne wortel met taugé. Garneer eens met verse tomaat (in plakjes) en gekookte ei (in plakjes).  

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Lindsay 8 februari 2021 07:38
5/5
Snelle Roti Kip Masala is een goed recept. Lekker en makkelijk!
Richard 27 januari 2021 18:02
5/5
5 sterren voor de goede en snelle ontvangst, verpakking en goede recepten
Jan 7 september 2020 11:01
5/5
Eerlijke en snelle levering. Boek bevalt ons goed
Bram 27 februari 2020 14:00
5/5
5 sterren, bedankt ook voor de snelle levering!
Nilsie 25 juli 2018 14:08
5/5
Wauw heerlijke recepten bedankt voor de snelle ontvangst ik ga dit weekend ermee aan de gang ben verrast.
Allesandra 9 september 2021 09:21
5/5
De allerbeste bami en spaghetti blijf ik maken met de touch van jullie producten!
Joan 26 augustus 2021 09:21
5/5
Of je nou authentieke nasi bami of roti wilt eten, of je wilt een uitstapje maken naar een masala pizza of een mexiacaans gerecht met een Surinaamse twist, jullie weten me telkens weer te ve rassen ook met de producten! Erg blij mee!!! 😍❤️😋 ...
H 13 augustus 2021 08:48
5/5
❤️Faja for live mi mang. Eet bijna elke dag wel nasi of bami met vlees losie moksie roasted of masala 😋
Ingeborg 1 augustus 2021 09:47
5/5
De eksie cake is mijn favoriet van jullie tezamen met de nasi en de bami trafasie 😄
Pelé 15 juli 2021 15:56
5/5
Jullie bami en nasi zo sweet! Eet te vaak hetzelfde maar doe telkens net wat anders, kan echt alleen zo goed met jullie producten he wauw! Raad jullie overal deze top recepten en producten a an ❤️ ...
Marieke & Jezzlin 9 juli 2021 09:41
5/5
Kookvriendinnen die 3 x per week met faja lobi bezig zijn. Van vleesbroodjes tot tjauw min en roti of nasi/bami trafasie, we kunnen niet stoppennnn 😜😍🤣
Linda Broeders 8 mei 2021 20:49
5/5
Onze kindjes van 7, 5 en 1 jaar zijn dol op de keuken van Sandhia's recepten. We hebben al vele recepten uitgeprobeerd en traditie is de Surinaamse bami gaat altijd mee naar de camping :) Het hele gezin en fam, vrienden smullen ervan! ...
Crhis 5 april 2021 09:58
5/5
Heerlijke recepten voor onze favorieten nasi trafasie en bami trafasie
Mieke 6 februari 2021 11:13
5/5
Heb eergisteren Surinaamse bami klaar gemaakt,was super lekker,maak het zeker nog wel eens een keer klaar TOP
Annelies 25 januari 2021 07:29
5/5
Surinaamse bami met boontjes gisteren gegeten met de fam, heerlijk maaltijd. Leuke recepten hebben jullie zo in deze rare tijden in de wereld
Siva 22 januari 2021 08:01
5/5
surinaamse kip met bami bmmmm swietie
Jacky 13 januari 2021 08:16
5/5
Wauw, deze gegrilde zalm met bami ziet er zeer smakelijk uit. Dit gaan we maken, en ook zo proberen te serveren, dankjewel voor jullie top recepten! :)
Galermo 6 januari 2021 08:44
5/5
bami met gegrilde zalm heerlijke combinatie. Leuk mijn kookboek vernieuwd werkt uitstekend.
Anjeli 15 december 2020 09:55
5/5
Van de Nasi Trafasie tot de Bami Trafasie met jullie heerlijke marinades Moksie Metie en Moksie Speciaal!! Mijn kersttoppers voor dit jaar.
Lieke 14 december 2020 07:42
5/5
De cakemixen zijn super, alle drie nu gemaakt en gelukt aan de hand van de kookvideo's. Morgen staat de nieuwe Surinaamse Bami recept met Yangtori op het menu mmm
Sjo 20 november 2020 10:01
5/5
Heerlijk al die nieuwe recepten, deze bami met javaanse sate gelijk gemaakt en weer toppie. Schuif al die nieuwe recepten maar door hoor, hoe meer hoe beter.
Luciana 4 november 2020 11:45
5/5
Bami met boontjes trafasie hmmm
Winston 24 juni 2020 10:40
5/5
Kip Masala en Witte Bami toppers!!! Zo makkelijk te maken, en zo een smaaksensatie.
Roos 23 juni 2020 08:40
5/5
Mijn favorieten de Moksie Speciaal Trafasie, de Nasi Trafasie, de Moksie Alesie Trafasie, de Madam Jeanette en natuurlijk de Witte Bami Trafasie. Stuk voor stuk geweldige producten, die me t elkens weer het gevoel van een pro kok geven. Fijn dat jullie telkens met nieuwe recepten komen, ik raak al 10 jaar nooit uitgekookt, genoeg inspiratie!! :)) ...
Jilermo 26 mei 2020 07:43
5/5
Fawaka! Nasi Trafasie en Bami Trafasie producten die je de smaak van omoe en overgroetomoe geven, wauw wauw wauw. Eenr ecensie plaatsen is niet niks, maar dit verdient een dikke 10
Harry Aussems 30 december 2018 12:42
5/5
Geweldig met de kerst gekregen en nu al super blij. Vandaag Surinaamse bami met kip. Mmmmm
A. Verheij 15 november 2018 12:40
5/5
Wij als echte Hollandse opgevoed met de piepertjes, beoordelen dit boek met een dikke 10. We aten weleens Surinaams, maar hoe moet je dit nou zelf maken? Nou de Baka Bana's, de Saoto en de Nasi/Bami die wij maken met jullie recepten zijn nog lekkerder wij ooit geproefd hebben. Erg leuk! ...
Nicolay 30 september 2018 14:02
5/5
Heerlijk! Vroeger in mijn studie tijd gingen we altijd bij een Surinaamse oma eten naast de campus. Het ontroert me als ik jullie Nasi Trafasie en Bami Trafasie maak, en de goede herinnering en proef en voel van de fijne vroeg. Top kookboek, en heerlijke recepten elke dag op facebook. ...
Vinedi 31 juli 2018 13:23
4/5
Ben gek op nasi en bami en jullie boek zit er vol mee super
Chibby 23 juli 2018 07:08
5/5
De Javaanse Bami hmmmmmmmm

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Bami

Op zoek naar een recept voor lekkere bami? Wij vertellen je graag hoe je een heerlijk bami gerecht kunt maken. Maar wat is bami nu eigenlijk precies en waar komt het vandaan? Welke soorten bami zijn er allemaal en hoe serveer je het? Hieronder lees je alles over bami wat je áltijd al wilde weten.

Recept bami

Recepten voor bami zijn er genoeg te vinden. Toch zal er geen een hetzelfde zijn. Er zijn namelijk talloze variaties om lekkere bami klaar te maken. Bijna elke Surinaamse familie heeft wel zijn eigen familierecept voor een lekker bami gerecht. Graag delen we ons recept van snelle Sandhia’s bami, waarmee je binnen 15 minuten een lekkere bami op tafel zet.

Wat is bami?

Bami zijn een soort noedels, gemaakt van tarwe. De noedels hebben een lichtgele kleur en hebben veel weg van spaghetti. Er zijn ook varianten bami zonder tarwe, gemaakt van mihoen, op basis van rijstbloem. De meeste soorten mihoen zijn dan ook glutenvrij. Daarnaast bestaat er zogeheten eier(ba)mie, waarin ook ei verwerkt is. De slierten worden gemaakt door het deeg door een soort pastamachine met allemaal kleine gaatjes te halen.

Wanneer men in Nederland over ‘bami’ spreekt, wordt er vaak het gerecht ‘bami goreng’ bedoeld. Bami goreng is gebakken bami, met daaraan toegevoegd vlees, garnalen, groenten, ei en andere smaakmakers. In Suriname zijn er twee soorten bami: de Javaanse variant en de Chinese variant, ook wel tjauw min genoemd. De Javaanse bami is wat dikker, tjauw min zijn dunnere slierten.

Waar komt bami vandaan?

Bami komt van het woord bakmi en wordt ook wel eens geschreven als bahmi of bamie. De oorsprong van bami ligt in China. Het woord bami stamt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarin ‘ba’ (afkomstig van ‘bak’) (varkens)vlees betekent en ‘mie’ de benaming is voor tarwenoedels. Bami betekent dus letterlijk ‘tarwenoedels geschikt voor (varkens)vleesgerechten’.

Vanuit China werd bami meegenomen naar Zuidoost-Azië door Chinese immigranten. Met name in Indonesië werd bami al snel populair. Er ontstonden talloze bami recepten. Het werd er aangepast aan de lokale smaak en ook de gebakken bami – bami goreng – werd er bedacht. Met de komst van Javanen kwam ook bami mee naar Suriname. De bereiding ervan werd mede beïnvloed door andere bevolkingsgroepen zoals Hindoestanen, Creolen en Chinezen. Dat is zo mooi aan de Surinaamse keuken: doordat de bevolking een mengelmoes is, heeft dit ook veel impact gehad op de manier van koken. Gerechten zoals nasi goreng, soto ajam en bami goreng hebben stuk voor stuk een Surinaamse variant gekregen. Zo wordt de Surinaamse bami goreng bereid met weer andere kruiden en specerijen. Het is donkerder van kleur en heeft een heel eigen smaak, onder andere door het gebruik van trassi.

Ingrediënten bami

Bami is een heerlijk gerecht met vele variatiemogelijkheden. Maar welke ingrediënten zitten er nu eigenlijk in bami? Wanneer we het hier hebben over een bami gerecht, bedoelen we eigenlijk bami goreng. Het eerste ingrediënt van bami goreng is natuurlijk de bami zelf, oftewel de noedels. Zoals hierboven verteld kan dit zowel op tarwebasis zijn als op basis van rijstbloem (mihoen). Daarnaast wordt er bijna altijd gekozen voor een proteïne: van origine was dit in Chinese bami meestal varkensvlees, maar inmiddels zijn er ook talloze bami recepten met bijvoorbeeld kleine stukjes kip, rundvlees of garnalen.

Welke groente er door je bami gerecht gaan, is uiteraard ook per bami recept verschillend. Groentes die goed passen bij bami goreng zijn ui, prei, wortel, paksoi, taugé en kool. De groentes worden meestal in de dezelfde pan als de bami geroerbakt.

Misschien wel de belangrijkste ingrediënten van een lekker bami gerecht zijn de kruiden en specerijen. Dit zijn ten slotte de echte smaakmakers! Traditioneel wordt het vlees gemarineerd in sojasaus. In ons bami recept maken we gebruik van de vers bereide roerbakmix ‘Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal’, een heerlijke mix van Surinaamse specerijen. Ook onze ‘Trassie Trafasie’, de gefermenteerde garnalenpasta, kan natuurlijk niet ontbreken in een lekker bami recept.

Andere bami gerechten

Behalve bami goreng zijn er nog veel meer lekkere bami gerechten. Een bekend bami gerecht is de bami soep. In de Chinese keuken wordt bami vaak geserveerd in soepen. Een bekend bami gerecht uit de Kantonese keuken is ‘Cha Siew Thong Mien’, een soep met noedels en zoet, geroosterd varkensvlees. Een bekende bami soep uit Singapore is ‘Hokkien Bihoen Mie’, een sterk ruikende soep gemaakt van garnalen, waarin zowel rijstvermicelli (bihoen) als tarwenoedels (mie) zijn verwerkt.

Behalve bami soepen zijn er nog talloze andere lekker bami gerechten. Bekijk hier Sandhia’s bami recepten.

Hoe wordt bami geserveerd?

In Nederland eten we bami vaak als hoofdgerecht, terwijl het van origine eigenlijk als bijgerecht bedoeld is. Serveer de bami dus gerust samen met een lekker vleesgerecht (bijvoorbeeld Losie Foroe) of bijgerechten zoals gebakken banaan, Surinaams zuurgoed, ei-sliertjes en Madame Jeanette. Als garnering kun je op de bami wat selderij strooien. Ook een gekookt ei of plakjes tomaat kunnen prima als garnering. Uiteraard kan ook Surinaamse sambal niet ontbreken. Vind je die te pittig? Kies dan voor een mildere variant.

Bami: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Bami kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. Zorg wel dat de bami is afgekoeld voor je deze in de koelkast zet. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar. Haal de bami een dag voor gebruik uit de vriezer en zet het in de koelkast. Opwarmen gaat het beste door de bami in een koekenpan op laag vuur te bakken, terwijl je de bami blijft omscheppen.
 

Snelle Sandhia's Bami swietieeeeee mang
  • STAP 1: Mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • STAP 2: 5 eetlepels olie verhitten, ui (gesnipperd) hierin lichtbruin fruiten; kipfilet toevoegen en gaarbakken. Julienne wortel en prei (in ringetjes gesneden) erbij doen en 2 minuten roerbakken.
  • STAP 3: Bami Trafasie Speciaal (roerbakmix), pimentpoeder, Trassie Trafasie en tomatenpuree toevoegen en enkele minuten roerbakken.
  • STAP 4: Mie toevoegen en, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten op laag vuur opbakken.
  • STAP 5: De laatste 2 minuten selderij (gehakt) toevoegen. Geniet van je Bami!
Ingrediënten
- 500 gr mie of mihoen (glutenvrij) - zonnebloemolie - 1 ui - 300 gr kipfilet - 200 gr julienne wortel  - 1 stengel prei - 4 el Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal (vers bereide roerbakmix) - ½ tl pimentpoeder - ½ tl Trassie Trafasie (echte Sandhia's trassie) - 2 tl tomatenpuree - 3 takjes selderij
Ga naar mijn laatste sessie