Broodje Bakkeljauw

Home Recepten
Broodje Bakkeljauw
Afbeelding van Broodje Bakkeljauw

Bereidingswijze

Stap voor stap koken
  • STAP 1: Verdeel de Bakkeljauw Filet in kleine stukjes en kook het 20 minuten in ruim water om het te ontzouten.
  • STAP 2: Spoel het in een vergiet met koud water af; lek het vervolgens uit door de Bakkeljauw in het vergiet stevig uit te knijpen.
  • STAP 3: Verhit 5 eetlepels premium zonnebloemolie, fruit de uien hierin lichtbruin.
  • STAP 4: Voeg de Bakkeljauw Filet hieraan toe, omscheppen en in circa 5 minuten goudbruin roerbakken.
  • STAP 5: Bakkeljauw Trafasie (roebakmix), tomaten (in stukjes), tomatenpuree, Trassie Trafasie, bruine suiker en Madam Jeanette peper toevoegen en omscheppen.
  • STAP 6: Water toevoegen, omscheppen en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken.

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Bakkeljauw Gerechten en Kookvideo's

Serveertip: Snijd de broodjes open, beboter beide zijden en beleg ze met de bereide Bakkeljauw; garneer met Zuurgoed Trafasie.

Variatietip: Heerlijk met Sandhia's rode peper sambal

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Dennis 17 juni 2021 11:10
5/5
Hierbij een review over jullie recept🤠: Broodje Gehaktbal Trafasie. Nondeju wat is deze gehaktbal sappig en smaakvol en anders als wat wij in de nederlandse variant gewend zijn, maar toch zo bekend. Een echte aanrader, en makkelijk gemaakt op een broodje. ...
Nynke 7 juni 2021 22:05
5/5
Echt dit broodje turks javaanse sate was zoo om te smullen!! 🤗
Hil 27 mei 2021 08:34
5/5
Man o man die broodje kip masala van jullie hou op man wat goed
Emma 1 maart 2021 10:15
5/5
Broodje Gehaktbal Trafasie: Krijgt van de hele fam een dikke 10!
VV 23 februari 2021 08:24
5/5
Wellington Vleesbroodje Trafasie: Recept 100% gelukt. Geweldite smaak
Lilly 21 juli 2018 08:26
5/5
Portugees van afkomst, maar wat een geweldige bakkeljauw recepten, wij noemen het bacalhau!
Bassie 25 juli 2021 12:13
5/5
Jullie pastei is echt een smaaksensatie
Yves 25 juli 2021 10:59
5/5
Voor het eerst met jullie producten gekookt nadat ik jullie surprisebox cadeau had gekregen met het kookboek erin: wauw wauw wauw 😍
Eddy 23 juli 2021 08:24
5/5
Ohohoh deze loempia's mensen wajoo wajoo. Kookte voorheen nooit, maar jullie producten zijn zo makkelijk en ook makkelijk te maken in normale portie als je in je eentje bent 🏆🎁
Karishma 23 juli 2021 08:18
5/5
Ontzettend fijn boek met recepten zoals ze ook echt proeven in su
Karima 22 juli 2021 09:59
5/5
10 sterren
Neef 22 juli 2021 08:14
5/5
Mang mang mang die loempia's hou op met me jullie killen hem iedere keer, ga ze snel maken. Graag nieuwe recepten blivjen sturen 🤑🌏
Ursula 21 juli 2021 12:39
5/5
5/5 sterren. Gewoon goed, gewoon lekker, gewoon met makkelijke recepten te maken. 💪🙋🙆
Inez 21 juli 2021 08:14
5/5
Van de 10 geef ik het een 9. Volgende keer mag er een mooiere verhaallijn door het boek heen van jullie als bedrijf
Geralda 20 juli 2021 11:29
5/5
Garnalen met faja lobi gaan we vanavond eten, nu al zin in zo geweldig lekker ketjap garnalen met de nasi trafasie en sate met pinda sambel 🤗😚
Levi 20 juli 2021 09:21
5/5
5 STARS BABY
Silf 19 juli 2021 09:42
5/5
Wat een voortreffelijke website! Kook al circa 8 jaar met faja lobi maar nooit de website bezocht haha! Maakte eigenlijk altijd mijn eigen creaties (dat doet jullie product met mij), maar al deze recepten man o man o man dit gaan weer 8 mooie jaren worden hihi 🤗😋 ...
Dyna 19 juli 2021 08:14
5/5
Een boek die een 10 verdiend. Tip voor de volgende keer: Meer van die gouden koordjes erin, jullie hebben er nu 1, waardoor ik 1 recept kan bewaren. Maar met dit verrukkelijke kookboek blijf je bladeren en wil je ook die bewaren, waardoor je gaat vouwen en het een lelijk boekje wordt. Minimaal 5 zou super zijn. Puur feedback voor deel 6 hoor, voor de rest niks negatiefs en zeker gewoon 5 sterren aangeklikt. ...
Geraldo 18 juli 2021 12:24
5/5
De beste pastei is van faja lobi, dit recept is top. Misschien ga ik ze zelf wel verkopen kant-en-klaar hahaha 🤣
Uiltje 16 juli 2021 08:57
5/5
Heerlijke recepten gegoten met heerlijke producten. Van onze familie zeker 5 sterren van de 5.
Pelé 15 juli 2021 15:56
5/5
Jullie bami en nasi zo sweet! Eet te vaak hetzelfde maar doe telkens net wat anders, kan echt alleen zo goed met jullie producten he wauw! Raad jullie overal deze top recepten en producten a an ❤️ ...
Emma 15 juli 2021 08:59
5/5
Vreselijk goed hahahaha echt toppie mensen
Donk 14 juli 2021 11:31
5/5
Ik zou jullie bij iedereen aanraden en daar is geen woord over gelogen! Eet altijd zo super met jullie 😎
Fox 14 juli 2021 08:35
5/5
Echt woar mensen hier word je toch gelukkig van
Harold 13 juli 2021 09:23
5/5
Kennis gemaakt met jullie circa 22 jaar geleden op een markt waar een dame zo lekker kookte dat het hele plein geurde. Ik zag toen potjes staan met de etiket helemaal vies door het gebruik, maar mijn viel de merknaam direct op. Daarna in een piepklein tokotje in de bijlmer gekocht waar ik tot de dag van vandaag kom en jullie producten en recepten in de jaren heb zien groeien, ga zo door. ❤️ ...
Liza Yvonne Kramer 12 juli 2021 15:04
5/5
Ik maak het Surinaamse recepten van mijn ouders en ik vind het Surinaamse recepten altijd zo lekker nummer 1 en overal recepten van Azie.
Simone 12 juli 2021 11:27
5/5
Roti vega was verrukkelijk, zo ook jullie andere vega recepten. Fijn dat hier rekening mee gehouden wordt! 🍀
Reginald 12 juli 2021 09:02
5/5
Gekookt en geproefd alles was el perfecto met een toppie kookboek
Dinez 11 juli 2021 13:13
5/5
Beoordeling van 5 sterren voor de website, producten en presentatie.
Marieke & Jezzlin 9 juli 2021 09:41
5/5
Kookvriendinnen die 3 x per week met faja lobi bezig zijn. Van vleesbroodjes tot tjauw min en roti of nasi/bami trafasie, we kunnen niet stoppennnn 😜😍🤣

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Bakkeljauw

Op zoek naar een recept om bakkeljauw te maken? Wij inspireren je graag! Met ons recept voor een broodje bakkeljauw maak je in een handomdraai een heerlijk broodje bakkeljauw volgens traditioneel Surinaams recept. Op deze pagina lees je alles over bakkeljauw.

Bakkeljauw

Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Bakkeljauw wordt ook wel klipvis, stokvis of rotsvis genoemd en wordt in sommige gevallen ook wel eens gemaakt van koolvis, leng en lom. Omdat bakkeljauw gezouten is, kan je het heel lang bewaren, wel tot een jaar. Om diezelfde reden moet je bakkeljauw ook eerst zo’n 20 minuten koken voor je hem kan eten. Doe je dat niet, dan is de vis ongelofelijk zout en niet lekker.

Bakkeljauw is verkrijgbaar in twee varianten: in een soort rechthoekig blok mét graten en in filetvorm zonder of met weinig graten. Bakkeljauwfilet is iets duurder, maar het scheelt je wel tijd omdat je deze niet hoeft te ontdoen van graten.

De geschiedenis van bakkeljauw

Bakkeljauw werd al rond het jaar 1000 door de Vikingen gegeten. Net als de Indianen in Canada droogden zij hun vis aan stokken in de koude lucht. Hier komt dan ook de naam stokvis vandaan. Tijdens hun zeetochten kwamen de Vikingen ook in Portugal. Zo leerden de Portugezen de gedroogde kabeljauw kennen. Zij beschikten echter over zout en zoutten de kabeljauw eerst voor ze hem droogden. Zij gaven het de naam bacalhau. Ook in Spanje en de Kaapverdische eilanden leerde men dankzij de Vikingen bakkeljauw kennen.

Tegenwoordig wordt ook in Suriname, op de Nederlandse Antillen en in Centraal-Afrika veel bakkeljauw gegeten: soms gemaakt van kabeljauw, soms van koolvis, leng of lom. Welke vis er ook wordt gebruikt, de gedroogde versie wordt altijd stokvis genoemd, de gezouten en gedroogde versie klipvis. Onder Surinamers en Antillianen staat het vooral bekend als bakkeljauw. In Brabant staat het dan weer bekend als labberdaan, wat afstamt van het plaatsje Labourd aan de Baskische kust, waar veel kabeljauw werd gevangen.

Recepten met bakkeljauw

Er zijn talloze recepten voor bakkeljauw te vinden. Dit zijn enerzijds basisrecepten waarin wordt uitgelegd hoe je bakkeljauw moet maken, maar ook recepten van gerechten waarin de bakkeljauw gecombineerd wordt met andere ingrediënten.

Het bekendste recept voor bakkeljauw is toch wel dat van broodje bakkeljauw. Hierbij wordt de op smaak gebrachte bakkeljauw gegeten op een speciaal Surinaams broodje. Dit zijn langwerpige, witte broodjes, die qua structuur tussen een zacht wit puntje en een pistoletje inzitten. De smaak is niet heel sterk. Het broodje wordt half opengesneden en gevuld met de bakkeljauw.

Een andere manier om bakkeljauw te eten is in combinatie met telo. Telo is gefrituurde cassave en ziet eruit als een soort dikke frieten. Telo bakkeljauw wordt gekscherend ook wel eens de Surinaamse ‘fish and chips’ genoemd. Op het internet zijn allerlei recepten te vinden voor telo bakkeljauw.

Verder is bakkeljauw lekker bij gerechten zoals heri heri, moksi alesi of als zijgerecht bij verschillende groenten. Bakkeljauw is ook hét ingrediënt voor brandade: een zachte puree van gezouten vis, op smaak gebracht met olijfolie of melk en soms knoflook.

Broodje bakkeljauw

De Surinaamse keuken is al jaren bezig met een opmars in Nederland. Niet alleen in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam, maar ook in de rest van Nederland zijn talloze Surinaamse restaurants te vinden. En niet alleen de Surinaamse restaurants doen vandaag de dag goede zaken, ook in de supermarkten worden steeds vaker ingrediënten verkocht voor Surinaamse gerechten. Dat betekent dat steeds meer mensen zelf Surinaams gaan koken. Gerechten zoals roti, pom en saoto soep worden niet alleen afgehaald, maar ook steeds vaker zelf bereid. Dat geldt ook voor het broodje bakkeljauw. En daarom delen we graag ons recept voor een broodje bakkeljauw met je!

Recept bakkeljauw

Of je nu veel of weinig kookervaring hebt en wel of niet bekend bent met de Surinaamse keuken, dat maakt niet uit! Iedereen kan een broodje bakkeljauw maken. Wanneer je zelf een broodje bakkeljauw gaat maken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo is een goede voorbereiding al het halve werk. In ons recept koken we de bakkeljauw zo’n 20 minuten om deze te ontzouten. Een andere manier om het zout uit de vis te krijgen, is om de bakkeljauw zo’n 24 uur van tevoren afgedekt in een bak met water te leggen. Ververs het water vervolgens om de 3 tot 4 uur. Sommige mensen zweren bij deze manier van ontzouten, anderen kiezen voor de makkelijkere weg en koken de bakkeljauw. Ook wanneer je voor deze laatste manier kiest, is het slim om het water tussentijds te verversen, dus kook de bakkeljauw bijvoorbeeld telkens zo’n 5 minuten en neem dan nieuw water. Spoel de vis tot slot goed af met koud water of laat hem nog eventjes in wat koud water laten staan. Laat de vis goed uitlekken en knijp hem een beetje uit. Daarna kan je aan de slag met de bereiding van het broodje bakkeljauw. Volg hiervoor de overige stappen in ons recept.

Hoe krijg je nu die typische smaak die je ook proeft wanneer je een broodje bakkeljauw bestelt bij een Surinaams restaurant of eethuis? Het geheim zit ‘m onder andere in onze Faja Lobi Bakkeljauw Trafasie, een heerlijke, vers bereide, roerbakmix voor een authentieke bakkeljauwsmaak. Ook onze Trassie Trafasie kan uiteraard niet ontbreken in dit recept voor een broodje bakkeljauw.

Bakkeljauw bewaren

Zoals gezegd kan de onbereide bakkeljauw lang bewaard worden, wel tot een jaar. Bewaar de vis wel in de koelkast. Wil je bakkeljauw invriezen? Dat is mogelijk. Doe dit echter niet met de onbereide bakkeljauw, de vis wordt dan alleen maar nog zouter en hierdoor wordt de structuur van de vis aangetast. Wanneer je bakkeljauw wilt invriezen kun je de vis het beste eerst laten weken, ontgraten en in porties verpakken. Deze porties kun je gemakkelijk invriezen, waardoor je ook zelf kunt kiezen hoeveel bakkeljauw je per keer ontdooit.

Broodje Bakkeljauw
  • STAP 1: Verdeel de Bakkeljauw Filet in kleine stukjes en kook het 20 minuten in ruim water om het te ontzouten.
  • STAP 2: Spoel het in een vergiet met koud water af; lek het vervolgens uit door de Bakkeljauw in het vergiet stevig uit te knijpen. 
  • STAP 3: Verhit 5 eetlepels premium zonnebloemolie, fruit de uien hierin lichtbruin.
  • STAP 4: Voeg de Bakkeljauw Filet hieraan toe, omscheppen en in circa 5 minuten goudbruin roerbakken.
  • STAP 5: Bakkeljauw Trafasie (roebakmix), tomaten (in stukjes), tomatenpuree,  Trassie Trafasie, bruine suiker en Madam Jeanette peper toevoegen en omscheppen.
  • STAP 6: Water toevoegen, omscheppen en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken. 
Ingrediënten
- 1 pak (450 gram) Faja Lobi Bakkeljauw Filet - Faja Lobi Zonnebloemolie Trafasie (speciaal voor Sandhia's gerechten) - 2 uien - 4 el  Faja Lobi Bakkeljauw Trafasie (vers bereide roerbakmix) - 2 tomaten - 2 tl tomatenpuree - 1 tl Trassie Trafasie (echte Sandhia's trassie) - 1-2 tl bruine suiker - plakje Madam Jeanette peper - 100 ml water - Sandhia's Puntjes - Faja Lobi Zuurgoed Trafasie