Broodje Bakkeljauw

Home Recepten
Broodje Bakkeljauw
Afbeelding van Broodje Bakkeljauw

Bereidingswijze

  • STAP 1: Verdeel de Bakkeljauw Filet in kleine stukjes en kook het 20 minuten in ruim water om het te ontzouten.
  • STAP 2: Spoel het in een vergiet met koud water af; lek het vervolgens uit door de Bakkeljauw in het vergiet stevig uit te knijpen.
  • STAP 3: Verhit 5 eetlepels premium zonnebloemolie, fruit de uien hierin lichtbruin.
  • STAP 4: Voeg de Bakkeljauw Filet hieraan toe, omscheppen en in circa 5 minuten goudbruin roerbakken.
  • STAP 5: Bakkeljauw Trafasie (roebakmix), tomaten (in stukjes), tomatenpuree, Trassie Trafasie, bruine suiker en Madam Jeanette peper toevoegen en omscheppen.
  • STAP 6: Water toevoegen, omscheppen en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken.

TIP: Probeer ook deze Sandhia's gerechten: Bakkeljauw Gerechten en Kookvideo's

Serveertip: Snijd de broodjes open, beboter beide zijden en beleg ze met de bereide Bakkeljauw; garneer met Zuurgoed Trafasie.

Variatietip: Heerlijk met Sandhia's rode peper sambal

Extra informatie: Voor meer informatie en tips bezoek deze links:

Swadish Khana! Njang Swietie! Selemat Makan! Eet Smakelijk Kome Dushi!
Handig alle recepten bij de hand? Bestel ons bestseller kookboek
Recensies
Recensies
Tinnke 21 maart 2022 08:10
5/5
Iedereen houd van een broodje bal. Maar julie bal trafasie broodje wo wo wo wat een smaaksensatie. Lekker die ballen op mijn oma's manier maken met vers vlees van de boederij met jullie ingr edienten erbij, hoooooo kon ik dit mijn oma maar laten proeven ❤️ ...
Celina 21 februari 2022 07:40
5/5
Gewoon het beste van het beste de broodje bal gehakt trafasie (grapje, gehaktbak trafasie hahaha). Lekker mayo erbij ooooo smully smully 😋
Wim & miransa 7 januari 2022 08:14
5/5
Broodje Gehaktbal word je gewoon mee geboren in Nederland. Maar Broodje Gehaktbal Trafasie, WAT-EEN-SMAAK-SENSATIE!!! Maak elk weekend een paar ballen, voor de hele week voor mijn man en ik zelf lekker met pinda sambel en mayo voor het werk opwarmen echt mensen een aanrader van jewelste. 😍😋 ...
Mireille 29 december 2021 09:20
5/5
Marmer Eksi Trafasie, vleesbroodje trafasie, bami in een bowl en saoto. Dat was ons 1e kerstdag menu, GENOTEN 🤗🤗🤗🤗
Timothy 23 november 2021 07:57
5/5
Turks broodje met javaanse sate was echt een klapper. Staat nu standaard op het menu 2 x per maand😋
Dennis 17 juni 2021 11:10
5/5
Hierbij een review over jullie recept🤠: Broodje Gehaktbal Trafasie. Nondeju wat is deze gehaktbal sappig en smaakvol en anders als wat wij in de nederlandse variant gewend zijn, maar toch zo bekend. Een echte aanrader, en makkelijk gemaakt op een broodje. ...
Nynke 7 juni 2021 22:05
5/5
Echt dit broodje turks javaanse sate was zoo om te smullen!! 🤗
Hil 27 mei 2021 08:34
5/5
Man o man die broodje kip masala van jullie hou op man wat goed
Emma 1 maart 2021 10:15
5/5
Broodje Gehaktbal Trafasie: Krijgt van de hele fam een dikke 10!
VV 23 februari 2021 08:24
5/5
Wellington Vleesbroodje Trafasie: Recept 100% gelukt. Geweldite smaak
Lilly 21 juli 2018 00:00
5/5
Portugees van afkomst, maar wat een geweldige bakkeljauw recepten, wij noemen het bacalhau!
Rosa 27 juni 2022 07:54
5/5
Allereerst wat is de Surinaamse bami met ovenkip een bijzonder mooie foto, zag hem langskomen op instagram en zo bij jullie terecht gekomen. Het recept was zo duidelijk uitgelegd dat ik alle ingredienten heb gekocht bij de Oriental om de hoek en hopsa in 1 keer gelukt, deze staat vanaf nu vast op ons menu echt een leuk merk en een aanrader 😎 ...
Tosja 26 juni 2022 09:10
5/5
RotiChoti Borrelplank leuk bedacht, viel goed in de smaak hier! Groetjes uit Almelo
Florentien 24 juni 2022 08:11
5/5
Het meest smakelijke recept die ik tot nu toe heb gegeten van Faja Lobi de gepaneerde ketjap kip, ook lekker met rijst of bij spaghetti 😙
Delano 24 juni 2022 00:00
5/5
Deel 5 ook lang op moeten wachten, maar ook het wachten waard! Deel 6 zelfde, ik wacht rustig snap de situatie in de wereld super veel zin in.
Os 23 juni 2022 07:54
5/5
Crispy chicken burgers the best of the best van Faja Lobi❤️
H 23 juni 2022 00:00
5/5
Genieten wekelijks in ons menu wel een keer van de Faja Lobi producten!
Rianne 22 juni 2022 07:49
5/5
Surinaamse pastei gehakt nieuw nieuw nieuw!! Dit weekend proberen 🤗🤗🤗
Fiona 21 juni 2022 08:23
5/5
Roti Lunchetta Kebab was zo een bijzonder smaakvol recept, super out-of-the-box for ons maar zo om te smullen 😋😊
Diederik 20 juni 2022 07:44
5/5
Turks brood met Kip Masala: 5 sterren! Die verse Turkse broodjes van de Turkse bakker net uit de oven, bereid met Masala ❤️
Romee 20 juni 2022 00:00
5/5
Jullie maken het wel spannend zeg! Zin in al die nieuwe recepten :)
Trisja 19 juni 2022 09:13
5/5
Ovenkip voor Surinaamse Nasi en Bami weer een super recept. Konden jullie maar iedere dag een nieuw recept publiceren
Uncle 19 juni 2022 00:00
5/5
Uncle houd van faja's receptjes die verdienen een 10 van de uncle
Yannick 17 juni 2022 08:01
5/5
Dit recept heeft wel echt de mooiste foto zeg! Lekker zo met Nasi en Bami de zuurgoed en de moksie speciaal kip. Wij gaan dit feestmaal dit weekend maken, maar dan de moksie speciaal, losie foroe en moksie metie kip dagje van te voren in de lak leggen en dan lekker op de BBQ met de hitte morgen ❤️ ...
Fais 17 juni 2022 00:00
5/5
5 sterren voor deel 5 en nu al deel 6! Super tevreden
Silke 16 juni 2022 08:19
5/5
Snelle eenpanswok met kip en snijbonen zo om te smullen. Voor de afwisseling doen we ook weleens bijv. panga filet in roti kip masala faja lobi met snijbonen en tomaatjes oef oef oef 😋
Manu 15 juni 2022 08:04
5/5
Vanavond lekker kip rollade in nasi trafasie met bami trafasie en zuurgoed trafasie net alles voorbereid en super handig die kookstand!!! Hoe kom je erbij hahaha nooit meer een vieze telefoo n nu
Ariena Hey 15 juni 2022 00:00
5/5
Ben ontzettend blij met het 5 deel van het kookboek. Heb al vele lekkere recepten gemaakt waar mn gezin van heeft gesmuld. Ik kijk uit naar het 6e deel die ik ook besteld heb. De recepten zijn duidelijk en goed te bereiden. Top gedaan. ...
HD 15 juni 2022 00:00
5/5
De allerbeste recepten kan ik u melden als sterren-chef!
Mattanja 14 juni 2022 14:07
5/5
Top recept! Lekkerste saucijzenbroodjes , die iedereen lekker vind. Top idee om ze iets kleiner te maken , voor bezoek.

Waar verkrijgbaar?

Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!

Voeg de producten(en) in dit recept toe in winkelmand van mijn supermarkt
Probeer ook eens..
Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!

Bakkeljauw

Op zoek naar een recept om bakkeljauw te maken? Wij inspireren je graag! Met ons recept voor een broodje bakkeljauw maak je in een handomdraai een heerlijk broodje bakkeljauw volgens traditioneel Surinaams recept. Op deze pagina lees je alles over bakkeljauw.

Bakkeljauw

Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Bakkeljauw wordt ook wel klipvis, stokvis of rotsvis genoemd en wordt in sommige gevallen ook wel eens gemaakt van koolvis, leng en lom. Omdat bakkeljauw gezouten is, kan je het heel lang bewaren, wel tot een jaar. Om diezelfde reden moet je bakkeljauw ook eerst zo’n 20 minuten koken voor je hem kan eten. Doe je dat niet, dan is de vis ongelofelijk zout en niet lekker.

Bakkeljauw is verkrijgbaar in twee varianten: in een soort rechthoekig blok mét graten en in filetvorm zonder of met weinig graten. Bakkeljauwfilet is iets duurder, maar het scheelt je wel tijd omdat je deze niet hoeft te ontdoen van graten.

De geschiedenis van bakkeljauw

Bakkeljauw werd al rond het jaar 1000 door de Vikingen gegeten. Net als de Indianen in Canada droogden zij hun vis aan stokken in de koude lucht. Hier komt dan ook de naam stokvis vandaan. Tijdens hun zeetochten kwamen de Vikingen ook in Portugal. Zo leerden de Portugezen de gedroogde kabeljauw kennen. Zij beschikten echter over zout en zoutten de kabeljauw eerst voor ze hem droogden. Zij gaven het de naam bacalhau. Ook in Spanje en de Kaapverdische eilanden leerde men dankzij de Vikingen bakkeljauw kennen.

Tegenwoordig wordt ook in Suriname, op de Nederlandse Antillen en in Centraal-Afrika veel bakkeljauw gegeten: soms gemaakt van kabeljauw, soms van koolvis, leng of lom. Welke vis er ook wordt gebruikt, de gedroogde versie wordt altijd stokvis genoemd, de gezouten en gedroogde versie klipvis. Onder Surinamers en Antillianen staat het vooral bekend als bakkeljauw. In Brabant staat het dan weer bekend als labberdaan, wat afstamt van het plaatsje Labourd aan de Baskische kust, waar veel kabeljauw werd gevangen.

Recepten met bakkeljauw

Er zijn talloze recepten voor bakkeljauw te vinden. Dit zijn enerzijds basisrecepten waarin wordt uitgelegd hoe je bakkeljauw moet maken, maar ook recepten van gerechten waarin de bakkeljauw gecombineerd wordt met andere ingrediënten.

Het bekendste recept voor bakkeljauw is toch wel dat van broodje bakkeljauw. Hierbij wordt de op smaak gebrachte bakkeljauw gegeten op een speciaal Surinaams broodje. Dit zijn langwerpige, witte broodjes, die qua structuur tussen een zacht wit puntje en een pistoletje inzitten. De smaak is niet heel sterk. Het broodje wordt half opengesneden en gevuld met de bakkeljauw.

Een andere manier om bakkeljauw te eten is in combinatie met telo. Telo is gefrituurde cassave en ziet eruit als een soort dikke frieten. Telo bakkeljauw wordt gekscherend ook wel eens de Surinaamse ‘fish and chips’ genoemd. Op het internet zijn allerlei recepten te vinden voor telo bakkeljauw.

Verder is bakkeljauw lekker bij gerechten zoals heri heri, moksi alesi of als zijgerecht bij verschillende groenten. Bakkeljauw is ook hét ingrediënt voor brandade: een zachte puree van gezouten vis, op smaak gebracht met olijfolie of melk en soms knoflook.

Broodje bakkeljauw

De Surinaamse keuken is al jaren bezig met een opmars in Nederland. Niet alleen in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam, maar ook in de rest van Nederland zijn talloze Surinaamse restaurants te vinden. En niet alleen de Surinaamse restaurants doen vandaag de dag goede zaken, ook in de supermarkten worden steeds vaker ingrediënten verkocht voor Surinaamse gerechten. Dat betekent dat steeds meer mensen zelf Surinaams gaan koken. Gerechten zoals roti, pom en saoto soep worden niet alleen afgehaald, maar ook steeds vaker zelf bereid. Dat geldt ook voor het broodje bakkeljauw. En daarom delen we graag ons recept voor een broodje bakkeljauw met je!

Recept bakkeljauw

Of je nu veel of weinig kookervaring hebt en wel of niet bekend bent met de Surinaamse keuken, dat maakt niet uit! Iedereen kan een broodje bakkeljauw maken. Wanneer je zelf een broodje bakkeljauw gaat maken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo is een goede voorbereiding al het halve werk. In ons recept koken we de bakkeljauw zo’n 20 minuten om deze te ontzouten. Een andere manier om het zout uit de vis te krijgen, is om de bakkeljauw zo’n 24 uur van tevoren afgedekt in een bak met water te leggen. Ververs het water vervolgens om de 3 tot 4 uur. Sommige mensen zweren bij deze manier van ontzouten, anderen kiezen voor de makkelijkere weg en koken de bakkeljauw. Ook wanneer je voor deze laatste manier kiest, is het slim om het water tussentijds te verversen, dus kook de bakkeljauw bijvoorbeeld telkens zo’n 5 minuten en neem dan nieuw water. Spoel de vis tot slot goed af met koud water of laat hem nog eventjes in wat koud water laten staan. Laat de vis goed uitlekken en knijp hem een beetje uit. Daarna kan je aan de slag met de bereiding van het broodje bakkeljauw. Volg hiervoor de overige stappen in ons recept.

Hoe krijg je nu die typische smaak die je ook proeft wanneer je een broodje bakkeljauw bestelt bij een Surinaams restaurant of eethuis? Het geheim zit ‘m onder andere in onze Faja Lobi Bakkeljauw Trafasie, een heerlijke, vers bereide, roerbakmix voor een authentieke bakkeljauwsmaak. Ook onze Trassie Trafasie kan uiteraard niet ontbreken in dit recept voor een broodje bakkeljauw.

Bakkeljauw bewaren

Zoals gezegd kan de onbereide bakkeljauw lang bewaard worden, wel tot een jaar. Bewaar de vis wel in de koelkast. Wil je bakkeljauw invriezen? Dat is mogelijk. Doe dit echter niet met de onbereide bakkeljauw, de vis wordt dan alleen maar nog zouter en hierdoor wordt de structuur van de vis aangetast. Wanneer je bakkeljauw wilt invriezen kun je de vis het beste eerst laten weken, ontgraten en in porties verpakken. Deze porties kun je gemakkelijk invriezen, waardoor je ook zelf kunt kiezen hoeveel bakkeljauw je per keer ontdooit.

Broodje Bakkeljauw
  • STAP 1: Verdeel de Bakkeljauw Filet in kleine stukjes en kook het 20 minuten in ruim water om het te ontzouten.
  • STAP 2: Spoel het in een vergiet met koud water af; lek het vervolgens uit door de Bakkeljauw in het vergiet stevig uit te knijpen. 
  • STAP 3: Verhit 5 eetlepels premium zonnebloemolie, fruit de uien hierin lichtbruin.
  • STAP 4: Voeg de Bakkeljauw Filet hieraan toe, omscheppen en in circa 5 minuten goudbruin roerbakken.
  • STAP 5: Bakkeljauw Trafasie (roebakmix), tomaten (in stukjes), tomatenpuree,  Trassie Trafasie, bruine suiker en Madam Jeanette peper toevoegen en omscheppen.
  • STAP 6: Water toevoegen, omscheppen en 10 minuten met deksel op de pan op matig vuur koken. 
Ingrediënten
- 1 pak (450 gram) Faja Lobi Bakkeljauw Filet - Faja Lobi Zonnebloemolie Trafasie (speciaal voor Sandhia's gerechten) - 2 uien - 4 el  Faja Lobi Bakkeljauw Trafasie (vers bereide roerbakmix) - 2 tomaten - 2 tl tomatenpuree - 1 tl Trassie Trafasie (echte Sandhia's trassie) - 1-2 tl bruine suiker - plakje Madam Jeanette peper - 100 ml water - Sandhia's Puntjes - Faja Lobi Zuurgoed Trafasie  
Ga naar mijn laatste sessie