Kotomisi Basmati rijst gerechten
De Surinaamse keuken kent vele gerechten waar rijst een belangrijk onderdeel van is. Er zijn allerlei verschillende soorten rijst te onderscheiden en elke type rijstkorrel heeft weer andere unieke kenmerken. Dat geldt eveneens voor Kotomisi Basmati rijst die in het bijzonder geschikt is voor de bereiding van onder meer Surinaamse nasi en andere lekkere rijstgerechten met kip, vlees of garnalen. Wij voorzien je wat dat betreft graag van inspiratie om met Kotomisi Basmati rijst recepten overheerlijke tropische rijst gerechten te bereiden. Ben je benieuwd waar de term ‘Kotomisi’ vandaan komt?
Wat betekent kotomisi?
Kotomisie is een afgeleide van koto en dat is typische klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De benaming voor een vrouw die een koto draagt, is kotomisi. De woorden koto en misi zijn aan elkaar gekoppeld, waarbij de betekenis van misi ‘vrouw’ is. Een koto is een traditioneel Creools kledingstuk dat vooral tijdens feestelijke gelegenheden door Surinaamse dames wordt gedragen. Er zijn overigens verschillende koto’s te onderscheiden, zodat er voor elk soort gelegenheid een andere uitvoering te dragen is. Er zijn bijvoorbeeld koto’s voor verjaardagen net als koto’s om te trouwen of te rouwen. Kotomisi is vanwege de link met de Surinaamse cultuur gecombineerd met basmati om zo tot Kotomisi Basmati te komen als basis voor Surinaamse rijst gerechten.
Wat is basmati rijst?
Het is niet zonder reden dat Kotomisi Basmati rijst de basis vormt voor exclusieve Sandhia’s Rijst Gerechten. Basmati is namelijk een lange en droogkokende rijstkorrel met een nootachtige smaak. De grond aan de voet van de Himalaya zorgt voor de typerende geur van basmati die van oorsprong afkomstig is uit India en Pakistan. Dat de langkorrelige rijstsoort perfect is voor Surinaamse rijst gerechten is te danken aan de stevigheid, lengte en droogkokende kenmerken.
Surinaamse nasi met saté
Er zijn allerlei gerechten met Kotomisi Basmati rijst te bereiden en één van de toppers is Surinaamse nasi met saté. Het recept is gemakkelijk te volgen aan de hand van de beschreven bereidingswijze of door de kookvideo te bekijken. Binnen een half uur staat dit heerlijke rijstgerecht al als tropische verrassing op tafel. Het is bovendien een gezond rijst recept, want het gerecht zit boordevol verschillende groenten.
Moksie Alesie met kippenbouten uit de oven
Surinaamse nasi is een gerecht dat je elke week wel kan eten, maar dat geldt ook voor Moksie Alesie met kippenbouten uit de oven. Kotomisi Basmati rijst bereid je volgens de verpakking en pas op het laatst voeg je de gekookte rijst toe aan de pan. Daarna schep je het geheel nog even vijf minuten goed om op matig vuur. Op deze manier bak je de rijst goed op en combineer je de smaken van het gerecht perfect me elkaar.
Fried rice met gamba’s
De langkorrelige rijstsoort is eveneens perfect om het gerecht Fried rice met gamba’s te maken. Dit is een mild-kruidig gerecht dat simpel te bereiden is en waar je onder meer eieren en verschillende groenten aan toevoegt. Ook voor dit rijst gerecht geldt dat je de gekookte rijst pas aan het einde toevoegt om het op te bakken en van Kotomisi Basmati dus fried rice van te maken.
Waar verkrijgbaar?
Online bestellen, toko, supermarkt en horeca & groothandel? Geen probleem!