Nieuws

Home Nieuws Wat is Surinaamse Pom en Pomtayer/Pomtajer?
Culinair genieten met onze easy-to-use Recepten, Producten & Kookvideo's
600.000 fans worden hiermee dagelijk culinair verrast. Volg je ons ook?
x
PRE-ORDER ons nieuwste bestseller kookboek deel 6!

Wat is Surinaamse Pom en Pomtayer/Pomtajer?

Surinaamse Pom is een origineel ovengerecht waar allerlei verschillende recepten voor beschikbaar zijn. Misschien heb je ook wel eens gehoord van een broodje Pom of van Pom toastjes. Al deze gerechten zijn gebaseerd op een belangrijk ingrediënt, namelijk de wortelknol van de Tayerplant. In de volksmond staat Tayer ook wel bekend als Pomtayer en Pomtajer. Het gerecht kent overigens een Creools-Joodse oorsprong dat koosjer werd gegeten in Suriname zonder de toevoeging van Zuid-Amerikaanse Tayer. Deze wortelknol groeit onder meer in het binnenland van Suriname.

Surinaamse Pom: Faja Lobi Pom Trafasie

Heb je niet direct een beeld in gedachten bij wortelknol dan kan je denken aan een aardappel of aan cassave die ermee vergelijkbaar zijn. Wij hebben in onze gepassioneerde familiekeuken voor het maken van pomgerechten Faja Lobi Pom Trafasie ontwikkeld. Deze Surinaamse roerbakmix maakt het mogelijk om Surinaamse Pom op allerlei manieren te bereiden. De gerechten die met de wortelknol Tayer, Pomtayer of Pomtajer worden gemaakt, heten simpelweg Pom.

Surinaamse Pom: feestelijk en elke dag lekker

Surinaamse Pom is een ovengerecht dat van oorsprong tijdens feestelijke gelegenheden als tropisch paradijs op tafel werd gezet. Bijvoorbeeld tijdens verjaardagen en familiebijeenkomsten. Ook tijdens andere speciale gelegenheden komt het nationale gerecht vaak op tafel, zoals tijdens Pasen en kerst. Je hoeft echter niet te wachten op een verjaardag of ander feest, want Surinaamse Pom smaakt elke dag lekker. Bovendien zijn er meerdere recepten te maken als je Faja Lobi Pom Trafasie in huis hebt. Pom is een hoofdgerecht dat op originele wijze gecombineerd wordt met rijst en groenten, maar een broodje Pom smaakt ook fantastisch.

Wat heb je nodig voor het maken van Surinaamse Pom?

Bij het maken van Surinaamse Pom is het afhankelijk van het recept wat je allemaal nodig hebt. Het is in elk geval handig om Faja Lobi Pom Trafasie te kopen, want dit product verwerk je in vrijwel alle pomgerechten. Bijvoorbeeld bij het maken van deze originele Surinaamse Pom (Populairst Sandhia’s Ovengerecht). Voor dit gerecht heb je meerdere ingrediënten nodig die uiteraard bij het recept staan vermeld. Bekijk ook de kookvideo op je gemak als je voor de eerste keer Surinaamse Pom gaat maken.

Pom ovengerechten

Surinaamse Pom is als ovengerecht op verschillende manieren te bereiden. Zo is het bijvoorbeeld ook lekker om Pom Speciaal te maken. Dit gerecht bestaat uit Pom met rijst, gestoofde kippenbouten en kousenband. Het is een leuke variant op het hiervoor genoemde gerecht originele Surinaamse Pom. In aanvulling daarop is het mogelijk om op een andere dag Pom Originele (origineel Sandhia'ss-Joods ovengerecht) te bereiden en als feestelijke maaltijd op tafel te zetten.

Als je eenmaal Surinaamse Pom hebt geproefd, smaakt dat een volgende keer zeker naar meer. Dan kan je bijvoorbeeld weer een andere variant maken, zoals B. B. R. met Pom en Kousenband. Heb je geen oven dan is het ook mogelijk om dit gerecht op een andere warmtebron te maken. Wil je een exclusieve Surinaamse Pom uit de oven presenteren tijdens een feestelijke gelegenheid? Check dan eens dit Pom recept met Masterbeef en kippenbouten.

Broodje Pom: altijd lekker

Een broodje Pom is populair en hapt lekker weg. Het is een ideaal gerecht om bijvoorbeeld tijdens de lunch te eten of als goed vullende tussendoortje. Ook is het mogelijk om een broodje Pom als avondmaaltijd te eten. Dan neem je er gewoon twee als een enkel broodje net te weinig is. Het recept voor broodje Pom is zoals je gewend bent heel simpel te bereiden. Overigens heb je voor dit gerecht ook een oven nodig, maar als die ontbreekt, voldoet een andere warmtebron eveneens. Het is dan wel belangrijk om op te letten of de Pom goed gegaard is. Dat is het geval als de bovenzijde goudgeel is verkleurd en er rondom een donkerbruin korstje is ontstaan.

Pom toastjes: feestelijk hapje

Surinaamse Pom wordt zoals gezegd tijdens feestelijke gelegenheden vaak gegeten en hoe leuk is het dan om Pom toastjes te maken. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om een deel van de Pom voor toastjes te gebruiken en de rest te serveren met rijst of er een broodje Pom van te maken. Overigens zijn er bij alle Surinaamse Pom recepten variatietips en serveertips beschikbaar.

Wat is Surinaamse Pom en Pomtayer/Pomtajer?

Auteur - Sandhia’s Recepten Wij zijn Jay & Sandhia en verrassen je graag met Award Winning Recepten & Producten uit onze gepassioneerde familiekeuken. De gerechten zijn thuis één voor één door ons op authenticiteit ontwikkeld, uitgetest en beoordeeld, en daarna door onze 600.000 fans goedgekeurd. Lees hier ons verhaal, een familiegeschiedenis van 40 jaar. Alle recepten altijd bij de hand hebben? Bestel hier Sandhia’s Recepten Deel 6: beoordeeld met 10 sterren en 800+ reviews.

Mijn kookboek Afbeelding met text mijn Kookboek

Ontdek de voordelenVoordelen

  • Gratis op elk scherm Eenvoudig te gebruiken, waar je ook bent.
  • Als eerste onze nieuwe Recepten, Producten & Kookvideo’s Onze nieuwste creaties direct in je kookboek!
  • Gepersonaliseerd aanbod Op basis van je interesses voorzien wij jou van het beste.
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrief Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Jij kiest!
Ga naar mijn laatste sessie